Να μη μας χαλάσουν τη γιορτή της ουτοπίας. Να μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ.


post image

"Είναι στον ορίζοντα… κάνω δύο βήματα, απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα τη φτάσω ποτέ.Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ’ αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς."

Eduardo Galeano

Τα εργοστάσια σε αυτούς που τα δουλεύουν

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια κάτι το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα: το εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς αφεντικά, με εργατική αυτοδιαχείριση.

Το εργοστάσιο αποτελούσε θυγατρική της εταιρείας Φίλκεραμ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Το 2011 η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση και προχώρησε σε παύση πληρωμών. Οι εργαζόμενοι, ενώ ήταν ήδη απλήρωτοι αρκετούς μήνες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, μέσω της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του εργοστασίου, καταλαμβανοντάς το και ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2013, παράγοντας φυσικά και οικολογικά προϊόντα γενικού καθαρισμού.Η ΒΙΟ.ΜΕ. από τότε λειτουργεί με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, τόσο των παραγωγικών όσο των διοικητικών δομών της. Βασική και κεντρική αρχή λειτουργίας της είναι η ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων, η οριζοντιότητα και η άμεση δημοκρατία. Ανώτατο όργανο αποτελεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, καθένας έχει ίσο δικαίωμα ψήφου και ίσο μεροκάματο και η παραγωγή είναι προσανατολισμένη στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.

Στο χώρο του εργοστασίου λειτουργεί επίσης το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟ.ΜΕ, μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή φροντίδας υγείας,που με ένα ολιστικό και συνθετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας προσεγγίζει τα ζητήματα υγείας των εργαζόμενων μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Επιπλέον, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ.συσπειρώνει ανθρώπους της κοινωνίας που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Μια ουτοπία μέσα στη δυστοπία;

Υπάρχει, φυσικά, ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με διαφορετικούς όρους μπορεί να έχει όντως επίδραση σε ένα σύστημα που εξακολουθεί να είναι καπιταλιστικό. Ωστόσο, η πιο ουσιαστική συμβολή της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι στην πραγματικότητα το μήνυμα που δίνει σχετικά με έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Μία κοινωνία διαρθρωμένη με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων που την αποτελούν, οργανωμένη από τα κάτω, χωρίς αφεντικά και σχέσεις εκμετάλλευσης. Η ΒΙΟ.ΜΕ. είναι μία πρώτη απόδειξη ότι το να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας δεν είναι «ουτοπία», αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα από τους συλλογικούς ταξικούς αγώνες.

Μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς στις 13, 20 και 27 Ιουνίου

Ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων όπου γίνεται η παραγωγή της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι η πτωχευμένη εταιρεία Φίλκεραμ. Για αυτήν την ακίνητη περιουσία έχει κηρυχθεί διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης, στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου. Με άλλα λόγια, από το 2015 έχει ξεκινήσει μια διαδικασία πλειστηριασμών στα δικαστήρια,η οποία απειλεί να πετάξει έξω τους εργαζόμενους, αφού κινδυνεύει να πωληθεί το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Στη διαδικασία αυτή συναινούν και οι εργάτες της Φίλκεραμ -οι πρώην εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν στην κατάληψη του εργοστασίου- υποστηρίζοντας ότι με τον πλειστηριασμό των οικοπέδων θα πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εταιρεία.

Η επίθεση αυτή εναντίον της ΒΙΟ.ΜΕ., πέρα από τις δικαστικές διαδικασίες, έχει φυσικά πολιτικό περιεχόμενο. Ένα τέτοιο εγχείρημα απειλεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς αμφισβητεί εγγενή χαρακτηριστικά του όπως την ιεραρχική οργάνωση, το οικονομικό κέρδος και την υποταγή των εκμεταλλευόμενων στα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετοί κύκλοι πλειστηριασμών, στους οποίους δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής, ενώ οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. μαζί με αλληλέγγυους/ες ήταν κάθε φορά εκεί για να μπλοκάρουν τη διαδικασία με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ξεκινά ένας νέος κύκλος, με πλειστηριασμούς στις 13, 20 και 27 Ιουνίου, και η ανάγκη στήριξης του αγώνα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η τιμή εκκίνησης για πώληση των οικοπέδων,η οποία πέφτει μετά από κάθε άκαρπη προσπάθεια πλειστηριασμού, είναι πλέον αρκετά χαμηλή.

Εμείς, ως Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής, θεωρούμε ότι το πεδίο δράσης των φοιτητ(ρι)ών δεν περιορίζεται στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, αλλά βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Γι’ αυτό, συμμετέχουμε στους συλλογικούς αγώνες και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. που μας εμπνέει για τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Όλοι και όλες στις 13, 20 και 27 Ιουνίου από τις 09:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License