Επείγουσα ∆ιεθνής Έκκληση – ∆εν είναι αργά για να σώσουμε την Hasankeyf και τον ποταμό Τίγρη!


Εδώ και 12.000 χρόνια, η Χασάνκεϊφ (Hasankeyf) στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει υπάρξει ένας τόπος αδιάκοπης ανθρώπινης εγκατάστασης. Με το μόχθο δεκάδων πολιτισμών αυτή η εξαιρετική οικουμενική τοποθεσία έχει δημιουργηθεί στις όχθες του ποταμού Τίγρη και σε γειτονικές μικρές κοιλάδες και λόφους. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι η Χασάνκεϊφ απλώνεται στην κορυφή μιας βαθιάς αποκαλυφθείσας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανεξάρτητοι ερευνητές δηλώνουν ότι η Χασάνκεϊφ και η περιβάλλουσα κοιλάδα του Τίγρη είναι τόσο σημαντικές ιστορικά όσο και η Έφεσος, η Τροία και η Καππαδοκία και ικανοποιεί 9 από τα 10 κριτήρια της Unesco για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θεωρείται ότι η Χασάνκεϊφ είναι η δίδυμη του Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe), ένα ιερό μέρος 225 Km δυτικά, ίδιας ηλικίας, το οποίο οδήγησε σε νέα παγκόσμια συμπεράσματα για το χρονικό των πρώτων ανθρώπινων εγκαταστάσεων.Τη στιγμή που η Τουρκική κυβέρνηση κατάφερε την ένταξη της Γκεμπεκλί Τεπέ στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Χασάνκεϊφ και οι τριγύρω κοιλάδες του Τίγρη, σχεδιάζεται να βυθιστούν από το φράγμα του Ιλισού και από ένα έργο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευαστεί.Σε πρόσφατες δηλώσεις η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει στις 10 Ιούνη του 2019. Αξιωματούχοι συμπληρώνουν ότι τον Οκτώβρη του 2019 η πόλη Χασάνκεϊφ θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού.Το έργο του Ιλισού ήταν και είναι μια εντελώς λανθασμένη και καταστροφική επένδυση. Αυτό γιατί από την αρχή του σχεδίου υπήρχε έντονη αντίδραση όχι μόνο τοπικά στην Τουρκία αλλά και στο Ιράκ, τη Συρία και παγκόσμια. Αντίθετα με τις επίσημες δηλώσεις, τοφράγμα δεν θα έχει κοινωνικοοικονομικό ή κάποιο άλλο όφελος για τη πλειοψηφία της κοινωνίας στην περιοχή που θα επηρεαστεί ενώ έως και 80.000 άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους. Εκτός από την Χασάνκεϊφ, ένα σημαντικό τμήμα της μη ανεσκαμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνω Μεσοποταμίας κατά μήκος του ποταμού τίγρη, θα βυθιστεί. Η βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος του Τίγρη – ακόμη κατά κύριο λόγο φυσικό- θα υποβαθμιστεί σημαντικά. Το σχέδιο Ιλισού επίσης, θα επηρεάσει έντονα τα κατάντη τμήματα του ποταμού διακινδυνεύοντας την παροχή νερού στις μεγάλες Ιρακινές πόλεις και η Ιρακινή γεωργία θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Ειδικότερα, το Μνημείο της UNESCO των Βάλτων της Μεσοποταμίας στο Νότιο Ιράκ θα απειληθεί με αποξήρανση εξαιτίας των μειωμένων ροών.

Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα της κυβέρνησης “μεταφορά μνημείων και διαγέννεση πετρωμάτων” έχει καταστρέψει σοβαρά την πολιτιστική κληρονομία της Χασάνκεϊφ. Αλλά υπάρχει ακόμη τόση πολιτιστική κληρονομία να διασωθεί. Παρόλο που το έργο είναι προς ολοκλήρωση πιστεύουμε πολύ ότι η ακύρωση του θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια διαδικασία από την οποία ο ευρύτερος τοπικός πληθυσμός, της Τουρκίας και του Ιράκ θα επωφεληθεί απευθείας, οικονομικά καθώς και κοινωνικά και πολιτιστικά.Ζητάμε από τη τουρκική κυβέρνηση να μην ξεκινήσει το γέμισμα του φράγματος του Ιλισού, ούτε τον Ιούνιο ούτε αργότερα. Αντί αυτού πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς, συμμετοχικός και διαφανής διάλογος με όλους του εκπροσώπους του τοπικού πληθυσμού σχετικά με το μέλλον των πέντε επαρχιών που επηρεάζονται. Βασιζόμενοι στα κοινά συμπεράσματα από τις συμμετοχικές συζητήσεις, τακτικές για το μέλλον της πεδιάδας του Τίγρη και της γύρω περιοχής πρέπει να γίνουν και να υλοποιηθούν με τη συμφωνία όλων των πλευρών που επηρεάζονται. Μια άλλη προϋπόθεση πρέπει να είναι η επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας με το Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία πρέπει να εγγυάται επαρκείς ροές νερού στους βάλτους της Μεσοποταμίας και στο νότιο Ιράκ. Καλούμε όλους τους ανθρώπους και τους οργανισμούς σε όλο το κόσμο να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας και να κάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις στη Τουρκική κυβέρνηση!

Ένα κάλεσμα από:

Initiative to Keep Hasankeyf Alive, Turkey Save the Tigris Campaign, Iraq Mountain Watch, Iran Humat Dijlah, Iraq Make Rojava Green Again, Rojava/Syria Mesopotamia Ecology Movement, Turkey Waterkeeper Iraq, Iraq-Kurdistan Hasankeyf Matters, Turkey Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (ICSSI), Iraq Munzur Environmental Association, Turkey Iraqi Social Forum, Iraq Green Rage Ecology Collective, Turkey Güzel Zağros’u Destekleme Halk Kampanyası, İran Campaign Right to Water, Turkey 350Ankara, Turkey Çoruh Conservation Union, Turkey Life and Solidarity Travelers, Turkey Green Resistence – Ecology and Life Newspaper, Turkey Antalya Ecology Council, Turkey Alakır Sister-/Brotherhood, Turkey HDK Ecology Council, Turkey Eco-Conscience, Tunisia The Peoples’ Advocacy Foundation for Justice and Redress, South Africa Rivers without Boundaries International Coalition), Asia Pakistan Fisherfolk Forum Inter-American Vigilance for the Defense and the Right to Water (Red VIDA), The Americas Chile Sustainable, Chile April Foundation (Fundacion Abril), Bolivia Movement of Defence of Water, Land and Environment (MODATIMA), Chile Movement of Dam Affected People (MAB), BrazilEuropean Water Movement Earth Thrive, Balkan Ekologistak Martxan, Basque Country Network for a New Water Culture (XNCA), Catalonia Ecologists in Action, Spain

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License