Καταγγελία σεξιστικού περιστατικού

TRIGGER WARNING: Καταγγελία σεξιστικού περιστατικού. faggotaz, κουηρ συλλογικότητα Βόλου

post image

Στις 17.04 πραγματοποιήσαμε στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Θόλο μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας Faggotaz. Τα μπαρ και τα πάρτυ θεωρούμε ότι είναι άλλο ένα μέσο γνωριμίας και συσπείρωσης λοατκι ατόμων εντός και εκτός συνέλευσης και διεκδίκησης χώρου και ορατότητας εντός της πόλης και με αυτήν την πολιτική σκοπιμότητα προχωρήσαμε στην διοργάνωση του. Δυστυχώς, κατά την διάρκεια του μπαρ βρεθήκαμε αντιμέτωπες με τοξικές , αρρενωπές συμπεριφορές που θεωρούμε απαραίτητο να ειπωθούν , να γίνουν ορατές και να καταγγελθούν.

Από το ξεκίνημα του μπαρ στον χώρο εμφανίστηκε μια μεγάλη παρέα ανδρών η οποία καταλάμβανε εξ αρχής χώρο. Ο κύκλος τους δεν άργησε να σπάσει , ένας από αυτούς πλησίασε χορεύοντας ημίγυμνος ανάμεσά μας έχοντας παραβιαστικές συμπεριφορές. Όταν μια από εμάς του απευθύνθηκε λεκτικά ζητώντας του να απομακρυνθεί κατονομάζοντας την συμπεριφορά του και τα βλέμματά του παραβιαστικά , απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει και επιδεικτικά συνέχισε να ‘’κολλάει’’ στις παρευρισκόμενες γυναίκες. Εμείς σαν απάντηση , σταματήσαμε την μουσική , συσπειρωθήκαμε μεταξύ μας , ζητήσαμε να φύγει από το πάρτι και φωνάξαμε αντισεξιστικά και αντιομοφοβικά συνθήματα.Ο ίδιος αρνούμενος να σταματήσει μας έλεγε ότι ‘’Έχω και εγώ βυζιά..και θέλετε να σας δείξω το καβλί μου?’’ , συνέχισε με επιθετικό και απειλητικό τρόπο να βάζει το σώμα του μπροστά μας, θέλοντας να λύσει την ‘’διαφωνία’’ με μάτσο όρους.Σε αυτό το σημείο , οι φίλοι του παρενέβησαν και προσωρινά αποχώρησε μαζί τους.Παρόλα αυτά, έπειτα από ώρα ξαναβρέθηκε στον χώρο μαζί με την ανδροπαρέα του, η οποία πέρα από να τον δικαιολογεί : ‘’Δεν θα κάνει τίποτα, είναι μεθυσμένος, είναι ακίνδυνος ‘’, περιφρούρησαν τις αρρενωπότητες τους δείχνοντας ανδρική αλληλεγγύη: ‘’Θα τον προσέχουμε, θα βρισκόμαστε στην άκρη, εγγυόμαστε πως δεν θα ξαναενοχλήσει’’.

Γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος συγκροτείται από το cis, str προνόμιο το οποίο διασφαλίζεται από αυτές τις ανδρικές σχέσεις αλληλεγγύης και ότι οι ελευθερίες που έχουμε σε αυτόν βασίζονται στο πατριαρχικό δικαίωμα. Η σεξιστική και η ομοφοβική συμπεριφορά ενός άντρα (δη Έλληνα) πάντα μπαίνει στο μικροσκόπιο , αναλύεται από ‘’ειδικούς’’ (βλεπε οι ‘’φιλοι’’ μας οι δικαστές) μέχρι τους συμφοιτητές, τους συνεργάτες, τους φίλους ,τους συντρόφους ή τους συγγενείς μας με σκοπό πάντα να καταστήσει αόρατα τα προνόμια που φέρει-ουν και να σμιλευτεί με τρόπο που ο αντι-λόγος μας να χάνει την σημασία του. Η απαίτησή μας να φύγει από το πάρτι ο τύπος όχι δεν κατανοήθηκε , αλλά βρισκόταν όλη την βραδιά υπό διαπραγμάτευση.Παρότι δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον αποκλεισμό του , λόγο του αριθμού τους, είχαμε συνεχή περιφρούρηση κοντά τους , περιορίσαμε την κινητικότητά τους στον χώρο και βρισκόμασταν σε εγρήγορση. Η κουλτούρα του βιασμού, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί δομικό στοιχείο ‘’της φοιτητικής ζωής’’ και το πανεπιστήμιο αποτελεί άλλον έναν χώρο στον οποίο ασφυκτιούμε ως γυναίκες και ως κουηρς. Τα φοιτητικά πάρτυ και η κουλτούρα που φέρουν είναι σεξιστική , μάτσο και ετεροκανονική. Τα ανδρικά βλέμματα,το επίμονο φλερτ, οι παραβιαστικές συμπεριφορές και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις αλλά και τα γελάκια , τα σχόλια και οι τραμπουκισμοί που δεχόμαστε όταν πηγαίνουμε στα φοιτητικά πάρτυ με τις φίλες μας ή με τις ερωτικές μας συντρόφους αστυνομεύουν τα σωματά μας και μας περιορίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε αυτά τα πάρτι , επομένως, ως μια μορφή ‘’ασφαλής’’ κοινωνικοποίησης των str ανδρών στα οποία τα πάντα επιτρέπονται, καθώς το αλκοόλ και οι ουσίες μετατρέπονται σε προφάσεις , ενώ οι ομοφοβικές και μισογύνικες συμπεριφορές σε κανόνα (ή κανονικότητες). Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι στα πάρτι και παντού :ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ

ΣΕΞΙΣΤΕΣ:ούτε το τι φοράμε , ούτε το πως χορεύουμε, το πόσο πίνουμε, ούτε το ποι@ επιλέγουμε ως σύντροφο μας.

faggotaz, κουήρ συλλογικότητα Βόλου

f.ggotaz@gmail.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License