Αντιφασιστική Φρουρά - Η 26η Μάη, το στήσιμο της σκευωρίας και το χρονικό της δίκης


Περίπου ένα χρόνο πρίν, το Σάββατο 26 Μαϊου του 2018, φίλοι και μέλη της ΟΡΜΑ, πραγματοποιούσαν την καθιερωμένη αντιφασιστική παρέμβαση στους δρόμους του Περάματος στα πλαίσια του 3ημέρου του Αγίου Πνεύματος. Καθώς αυτή ξεκίνησε από την Πλατεία Ηρώων με προορισμό τα καραβάκια για Σαλαμίνα, έξω από τα γραφεία του εργοδοτικού «σωματείου» Αγ. Νικόλαος, που έχει στήσει η Χρυσή Αυγή μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (ΝΕΖ), ομάδα φασιστών οπλισμένοι με σιδερολοστούς και επικεφαλής τον επαγγελματία απεργοσπάστη Νίκο Μεγαλοοικονόμου, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, έπειτα από ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο που είχε προηγηθεί. Οι αντιφασίστες απώθησαν την δολοφονική επίθεση των ναζί, με αποτέλεσμα το φρόνημα του Μαχητικού Αντιφασιμού να τους αναγκάσει να κρυφτούν πίσω από την μεταλλική πόρτα τους, δείχνοντας το μεγαλείο της ελληνικής ανδρείας τους.

Στην συνέχεια το κλιμάκιο των αντιφασιστών κινήθηκε προς το αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει την φασιστική ενέδρα που είχε δεχθεί, κυρίως για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβοκατόρικης καταγγελίας των ναζί και τη μετατροπή των αντιφασιστών σε «θύτες που προσπαθούν να διαφύγουν» . Πράγματι, λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο υπόδικος Λαγός, όπου κράτος εν κράτει, διέταξε τον διοικητή του τμήματος να αφήσει ελεύθερο το προαναφερόμενο πρωτοπαλίκαρό του και να προσαχθούν στην ΓΑΔΑ όλοι οι αντιφασίστες, ακόμα και αυτοί που είχαν καταφτάσει μετά το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η προσπάθεια κράτους και παρακράτους, να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες, στήνοντας μια σκευωρία εις βάρος 6 μελών και φίλων της ΟΡΜΑ, εξαπολύοντας προς αυτούς ψευδείς κατηγορίες, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό διώξεων, νομίζοντας πως έτσι θα καταφέρουν να καταστείλουν την αντιφασιστική δράση στην γειτονιά.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε το τι ακριβώς είναι αυτό το ¨σωματείο¨ και τον βρώμικο ρόλο που παίζει στο Πέραμα αυτό και οι τραμπούκοι του. Άτυπα η δραστηριότητα του ξεκίνησε μέσα απο τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες, που είχε στήσει η Χρυσή Αυγή για ψηφοθηρικούς λόγους. Η αναβάθμιση αυτής της τακτικής ήταν να δημιουργηθεί επίσημα ένας φορέας που όχι μόνο θα έταζε δουλειές, αλλά θα μπορούσε να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους τσακίζοντας τις όποιες απεργίες, διαλύοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών και συμβάλλοντας στη μείωση των μισθών. Αυτό που τους έλειπε ήταν το budget και εκεί ήρθαν να συνεισφέρουν οι εφοπλιστές και οι εργολάβοι της ζώνης, χρηματοδοτώντας τον νέο απεργοσπαστικό μηχανισμό με 400.000 ευρώ.

Πρόεδρος του «σωματείου» είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος με την Ελληνική Αυγή Χρήστος Κυριτσόπουλος. Στην παράταξή του είναι υποψήφιοι μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Αποστόλου που συμμετείχε στην επίθεση στις 26 του Μάη, καταδικασμένος για την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά και κατά ομολογία του στρατολόγος του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά, ο Νίκος Μεγαλοοικονόμου που είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος του λακέδικου ¨σωματείου¨ στην Ζώνη αλλά και μέλος του εργοδοτικού σωματείου της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου σε απεργιακή κινητοποίηση επιτέθηκε ενάντια σε απεργούς και δημοσιογράφο και τέλος ο Αναστάσιος Πανταζής, πυρηνάρχης της ναζιστικής συμμορίας στο Πέραμα, κατηγορούμενος για την συμμετοχή του στις επιθέσεις στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2013. Ακόμα, ιδρυτικό μέλος του ¨σωματείου¨ και εμπλεκόμενος στην ενέδρα είναι ο Αντώναρος Παναγιώτης ο οποίος προσελήφθη από εργολάβο 4 μέρες μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Φυσικά, η αδυναμία των νεοναζί να παίξουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο μέσα στην ΝΕΖ και ο συνεχής αγώνας του αντιφασιστικού κινήματος ώστε να μην έχουν την παραμικρή παρουσία μέσα στην προσφυγική πόλη του Περάματος, με κορυφαία στιγμή το κλείσιμο των γραφείων τους, τους έχει οδηγήσει να δώσουν όλο το βάρος στην δημοτική κίνηση, όπου μέσω αυτής και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους μέσα από τα δημοτικά συμβούλια.

Η συνέχεια της δίκης της φασιστικής επίθεσης, είναι την Τρίτη 14 Μάη στα δικαστήρια του Πειραιά, έπειτα από 2 αναβολές που έχουν δοθεί στις 6 Ιούνη και 7 Νοέμβρη, με την προσπάθεια των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής να καθυστερήσουν άλλη μια δίκη προκειμένου να βρουν ευνοϊκότερες συνθήκες να διεξαχθεί. Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή την δικάσιμο η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση λαμβάνοντας μεγάλο κύμα υποστήριξης και αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και προσωπικότητες του κινήματος.

Συγκεκριμένα μάρτυρες υπεράσπισης ορίστηκαν: ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, ο αντιδήμαρχος Περάματος Τάκης Καραγιαννάκης, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος, ο καθηγητής Σπύρος Μαρκέτος, η συνδικαλίστρια γιατρός του Κρατικού Νίκαιας Όλγα Κοσμοπούλου, ο Λευτέρης Σιδέρης από την Ένωση Γονέων Περιστερίου, εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Σαλαμίνας ΝΑΥΜΑΧΗΑ, εκπρόσωποι του ΕΕΚ και της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος ενώ ανακοινώσεις στήριξης εξέδωσαν ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής και ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός.

Ακόμα ψηφίσματα στήριξης εκδόθηκαν από εργατικά σωματεία: Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑ, ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης, ΣΕΠΕ Νέας Σμύρνης, ΠΕΝΕΝ, Εργ. Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Εργ. Δήμου Ζωγράφου, Εργ. Γ.Νοσοκομείου Νίκαιας, Εργ. Αττικού Νοσοκομείου, Εκτάκτων Εργ. ΥΠΠΟ, Εργ. ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σερβιτόρων – Μαγείρων, Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, Βιβλίου – Χάρτου Θες/νίκης, Μισθωτών Τεχνικών, ΣΒΕΟΔ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Εργ. Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές.

Επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι: από τα τμήματα του ΕΚΠΑ Νομικής, ΕΜΜΕ, Πληροφορικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Οικονομικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικό, Ιατρικής. Από τα τμήματα του ΕΜΠ Μεταλλειολόγων, ΕΜΦΕ, ΗΜΜΥ, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών ΕΜΠ. Επίσης από ΠΑΠΕΙ, ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, Γεωπονικό, Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, ΑΣΟΕΕ και Πάντειος.

Όπως και οι συλλογικότητες: ΝΑΥΜΑΧΗΑ Σαλαμίνας, Λαϊκή Αντίσταση στις Γειτονιές, Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Εκτός Πλαισίου-Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), ΑΔΚ Σπάρτακος, ΚΕΔ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Ροσινάντε, ΚΕΕΡΦΑ, ΕΠΑ Σαλαμίνας, Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας – Μοσχάτου και Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου.

Όλο αυτό αποτελεί την απόδειξη πως ο κόσμος της εργασίας, του αγώνα και η νεολαία στέκονται στο πλευρό των 6 διωκόμενων αντιφασιστών, ζητώντας την αθώωση τους, την καταδίκη των συμμετεχόντων στο τάγμα εφόδου που τους επιτέθηκε και το κλείσιμο της γιάφκας τους, τα γραφεία – δήθεν σωματείο – του Αγίου Νικολάου.

Ως Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού θα συνεχίσουμε τον αγώνα, τόσο μέσα στις δικαστικές αίθουσες, όσο και στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, στους δρόμους και τις πλατείες των γειτονιών μας, πόσο μάλλον σε αυτές της Β΄ Πειραιά, μέχρι να τσακίσουμε οριστικά τον φασισμό, τον εθνικισμό και οποιαδήποτε προσπάθεια επανεμφάνισης των χρυσαυγίτικων ταγμάτων θανάτου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και με την διεθνιστική-κομμουνιστική προοπτική θα μπορέσει να απελευθερωθεί η τάξη μας.

Κείμενο από το 18ο τεύχος Αντιφασιστική Φρουρά, μηνιαία έκδοση από την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License