ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ο πόλεμος που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέσω διακρατικών ανταγωνισμών για την ενίσχυση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των κυρίαρχων κρατών έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εξαθλίωση και την εκμετάλλευση της τάξης των καταπιεσμένων. Από τη Συρία και τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος προκλήθηκε από Ρωσία από τη μία, Η.Π.Α και Ε.Ε από την άλλη, εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στρατιωτικοπολιτικών επεμβάσεων ,που γέννησαν την προσφυγιά μέσω της καταστροφής και λεηλασίας ολόκληρων περιοχών, μέχρι τη συνέχεια του ισραηλινού απαρτχάιντ στα παλαιστινιακά εδάφη, η εμπλοκή του ελληνικού κράτους είναι αδιαμφισβήτητη. Με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών βάσεων στις περιφέρειες του ελλαδικού χώρου, τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Άραξου, τις κοινές ασκήσεις των ισραηλινών κι ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τις τριμερείς συναντήσεις (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) υπό την αιγίδα των Η.Π.Α για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την τοποθέτηση του αγωγού Eastmed, την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την "επίλυση" του μακεδονικού ζητήματος, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των προκατόχων της, την καθιστά συνένοχη στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εις βάρος ολόκληρων λαών. Είναι υπεύθυνη για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο και στα νερά του Αιγαίου ,για τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις μέσω του δολοφονικού ευρωπαικού μηχανισμού Frontex, για τη στοίβαξη τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και κέντρα κράτησης όπως τα κολαστήρια της Π.Ράλλη και της Μόριας, με σκοπό την περιθωριοποίηση τους και τον καθ’ ολοκλήρου αποκλεισμό τους από την κοινωνία. Είναι, τέλος, υπεύθυνη για την ενίσχυση ξενοφοβικών αντιλήψεων και την πριμοδότηση φασιστικών παρακρατικών συμμοριών που σε αγαστή συνεργασία με τους μπάτσους επιτίθονται σε μετανάστες και αλληλέγγυους των αγώνων τους, σε μια προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης των αυταρχικών πρακτικών της, οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν καλύτερα και στις περιπτώσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αποτελούν από τα πρώτα περάσματα των προσφύγων και μεταναστών για την Ευρώπη.

Από την αρχή της πρώτης μεγάλης μεταναστευτικής κίνησης που πραγματοποιείται το 2015, μετά τη διατήρηση του φράχτη στον Έβρο και την οχύρωση χερσαίων περασμάτων από την κυβέρνηση μέσω διακρατικών συμφωνιών με την Ε.Ε., η Λέσβος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς τόπους υποδοχής και καθοριστικού περάσματος για την Ευρώπη. Για την διατήρηση της εθνικής συνοχής και της κοινωνικής ομαλότητας του νησιού υπό τον υποτιθέμενο κίνδυνο του μεταναστευτικού, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του νησιού θα ενισχυθούν και τα κλιμάκια της Frontex και του ΝΑΤΟ θα καθιερώσουν «τακτικούς» ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα και εντός της πόλης της Μυτιλήνης θαλασσοπνίγοντας και συλλαμβάνοντας πολλούς από αυτούς. Από τότε και μέσα στο πέρασμα των χρόνων μέχρι σήμερα, το κράτος ορίζει τη Λέσβο ως το σημείο-κλειδί της αποτύπωσης αυτών των συμφωνιών, καθιστώντας έτσι το νησί στο κέντρο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και μετατρέποντας τους μετανάστες ως εξιλαστήρια θύματα πολιτικών συμφερόντων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Είτε με την παρεμπόδιση των μετακινήσεων τους από και προς τα σύνορα, είτε με την υπογραφή της συνθήκης επαναπρόωθησής τους στην πρώτη χώρα εισόδου, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Λέσβος, αποτελεί πάλι τον τόπο επιστροφής προσφύγων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Από την στρατιωτικοποιήση των συνόρων μέχρι και το κολαστήριο της Μόριας δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες για το καθεστώς εξαίρεσης που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και στην ελεύθερη μετακίνηση.

Η κατάσταση στο κέντρο κράτησης στην Μόρια συμπυκνώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις και την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αργή διαδικασία εξέτασης πολιτικού ασύλου αλλά και οι συνεχείς επαναπροωθήσεις στη βάση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν οδηγήσει στον μακροχρόνιο εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο με αποτέλεσμα σε έναν χώρο, που προορίζεται για τη διαμονή 2.500 ανθρώπων έχουν βρεθεί να μένουν πάνω από 8.000 κατά καιρούς με πολλούς από αυτούς να διαμένουν σε κοντέινερ, αυτοσχέδια αντίσκηνα ακόμα και στα κτήματα πέριξ του στρατοπέδου κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και η παροχή του ελάχιστου φαγητού κυριολεκτικά μέσα από τα λασπόνερα έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από αρρώστιες και κάποιοι από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους, λόγω της ανεπαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων. Την ίδια στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στο στρατόπεδο με συχνούς τραμπούκικους ελέγχους και ξυλοδαρμούς ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων έχοντας τον ρόλο του ανθρωποφύλακα, ενώ επιτρέπουν στα διάφορα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και μεταναστριών, αλλά και ναρκωτικών ουσιών εντός του κέντρου να λειτουργούν ανεμπόδιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται πάτημα για τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα συνοδευόμενα από ρατσιστικό οχετό, που δημιουργούνται μέσα από τους ειδησεογραφικούς κύκλους, που φέρουν την «ανεξάρτητη» ταυτότητα της δημοσιογραφίας με τις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας και του βουλευτή Αθανασίου.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της εθνικιστικής αναδίπλωσης στο εσωτερικό του νησιού ήταν ένα καλά οργανωμένο πογκρόμ, στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης στις 22/4/2018 σε βάρος μεταναστών και αλληλέγγυων, με αφορμή την καθιερωμένη Κυριακάτικη υποστολή σημαίας. Οι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν στην έκτη ημέρα διαμαρτυρίας τους στην πλατεία Σαπφούς για τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού στο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας κι ενώ είχε προηγηθεί η επί της ουσίας δολοφονία ενός μετανάστη μέσα στο στρατόπεδο λόγω της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης διεκδικούσαν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί της Λέσβου. Μετανάστες και αλληλέγγυοι δέχτηκαν οργανωμένη επίθεση από έναν ακροδεξιό-φασιστικό εσμό, που μεταξύ άλλων εμπεριείχε τοπικούς επιχειρηματίες, χούλιγκαν ομάδων και «αγανακτισμένους πολίτες», ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης, υπό την ανοχή και την βοήθεια της Αστυνομίας, του λιμενικού, των δημοτικών αρχών και της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Η εκκένωση της πλατείας Σαπφούς έγινε τελικά το επόμενο πρωί, συνοδεία όλων των ειδών των μπάτσων που βρήκαν ευκαιρία με τη σειρά τους να επιτεθούν στους μετανάστες και να συλλάβουν 119 από αυτούς και δύο αλληλέγγυους, με τη δίκη να ορίζεται στις 9/5/2019. Οι συλλήψεις αυτές επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά πως το κράτος και οι μηχανισμοί του εκτρέφουν το φασιστικό κτήνος και η απάντηση σε όσους τολμούν να αντισταθούν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους επιβάλλουν, είναι η αστυνομική καταστολή, η χρήση βίας, η τρομοκρατία και οι συλλήψεις με στημένες κατηγορίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, οφείλουν οι κοινωνικοί-ταξικοί αγώνες να λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στην κρατική-καπιταλιστική βαρβαρότητα που επιφέρει την ολοένα και μεγαλύτερη εξαθλίωση των «από τα κάτω» αφού ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός έχει αφήσει πίσω του τα συντρίμμια των πολέμων και τα νεκρά σώματα στα υδάτινα σύνορα που οδηγούν στην Ευρώπη. Κύριο διακύβευμα αποτελεί να δημιουργήσουμε κοινές αντιστάσεις με τους μετανάστες και τις μετανάστριες προτάσσοντας έμπρακτα την διεθνιστική αλληλεγγύη και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για διεκδικητικούς αγώνες που να έχουν πραγματικά επίδικα γειωμένα στο εδώ και στο τώρα. Όπως ακριβώς έχουμε δει και στο παράδειγμα της Λέσβου, όπου πλήθος ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη δημιούργησε ένα διεθνές εργαστήρι οργάνωσης της αλληλεγγύης από τα κάτω και των αδιαμεσολάβητων κοινών αγώνων με τους μετανάστες, μακριά από ΜΚΟ κι επαγγελματίες φιλάνθρωπους που πλούτιζαν και πλουτίζουν εις βάρος τους. Για όλους τους λόγους, λοιπόν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τους ξεριζωμένους αυτού του κόσμου πολεμώντας μαζί τους για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας ενάντια στους κανίβαλους αυτού του κόσμου που με πείσμα παλεύουν να νικήσουν, γιατί κάθε χέρι που σηκώνεται σε μετανάστη, είναι σα να σηκώνεται σε εμάς.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΙ, ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 9/5

Ομάδα Αδράστεια

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License