Για τους Marduk και τους Watain που έρχονται στην Ελλάδα

Όσες και όσοι κινούμαστε στο ευρύτερο ανταγωνιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν φασιστοειδή.

Τον προσεχή Ιούνιο, έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες οι Marduk, συγκεκριμένα στις 15 του μήνα στη Θεσσαλονίκη και στις 16 στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που αντλεί ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από το 3ο Ράιχ και τη θέση της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και που ανέκαθεν χρησιμοποιούσε ναζιστικές εικόνες και συμβολισμούς, με τη μόνιμη δικαιολογία από την πλευρά τους να είναι πως όλα γίνονται για “ιστορικούς λόγους”. Ένα από τα πολλά παραδείγματα, είναι ότι το επίσημο web store τους ονομάστηκε “Wolfsschanze”, από το αντίστοιχο μυστικό καταφύγιο του Χίτλερ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από συντονισμένη αντιφασιστική δράση στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Oakland, προ διετίας συναυλία τους ακυρώθηκε, “υπό των φόβο επεισοδίων”, με τον ιδρυτή/κιθαρίστα των Marduk να χαρακτηρίζει τις συντρόφους και τις συντρόφισσες που αντέδρασαν, ως “πιτσιρίκια που δεν είναι ευχαριστημένα με τίποτα στη ζωή τους, οπότε διαμαρτύρονται και δημιουργούν προβλήματα στους υπόλοιπους, θέλοντας να κρίνουν τι θα ακούει ο καθένας”, και την όλη δράση τους ως “διανοητικά στερημένη”, προσθέτοντας πως “ο κόσμος είναι γεμάτος καθυστερημένους, οπότε στραβά συμβαίνουν παντού, κάθε τσίρκο έχει τον δικό του κλόουν”.

Ο ίδιος τύπος, είχε δώσει κάποτε συνέντευξη, στην οποία ανέφερε “[…] εμείς στους Marduk θέλουμε να αποτρέψουμε τη μετανάστευση στη Σουηδία[…] είμαι περήφανος που ο παππούς μου βρισκόταν στον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, ενώ μεταγενέστερα προσπάθησε να συμμαζέψει τα λεγόμενά του, δηλώνοντας πως δεν έχει πρόβλημα με τη μετανάστευση “αρκεί να γίνεται σωστά” (η κλασική καραμέλα με τους “νόμιμους” και τους “παράτυπους” μετανάστες).

Επιπλέον, μετά από σχετική διαρροή αρχείων το 2018, καταγγέλθηκε πως ο τραγουδιστής και ο ντράμερ του γκρουπ αγόρασαν διάφορα αντικείμενα (βιβλία, αυτοκόλλητα, flyers) από τους νεοναζί του Nordic Resistance Movement, κάτι που (προφανώς) οι Marduk αρνήθηκαν.

Σε αυτό το σημείο, να αναφερθεί και το όνομα των Watain-οι οποίοι επίσης έρχονται στην Ελλάδα (στις 4 Μαΐου) και μάλιστα από τους ίδιους διοργανωτές-κι αυτό γιατί μέλη τους “τυγχάνει” να έχουν κάνει ναζιστικούς χαιρετισμούς σε συναυλίες, με τον κιθαρίστα τους, μάλιστα, να ποζάρει πρόσφατα και σε σχετική φωτογραφία, αποτέλεσμα της διαρροής της οποίας ήταν το συγκρότημα να δηλώσει πως ο κιθαρίστας τους… αστειευόταν, παρόλα αυτά σταματάει από την μπάντα… για ένα διάστημα, δηλώσεις που συνοδεύτηκαν από τις (κλασικές, σε τέτοιες περιπτώσεις) κορόνες του ιδρυτή τους, περί “no politica” και “κυνηγιού μαγισσών”.

Όσες και όσοι κινούμαστε στο ευρύτερο ανταγωνιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν φασιστοειδή.

Ούτε στην Αθήνα

Ούτε Θεσσαλονίκη

Ούτε και πουθενά

Τσακίστε τους φασίστες, σε κάθε γειτονιά

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License