Παρέμβαση στην πολωνική πρεσβεία

Ως μια συμβολική απάντηση, στις 24/4 πετάχτηκαν μπογιές στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Παλαιό Ψυχικό.

Νίκος Μπελογιάννης: Μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Στέλεχος του διεθνούς εργατικού κινήματος. Ήρωας του ελληνικού λαού. Γεν. το 1915 εκτελέσθηκε στις 30/3/1952 από την ελληνική αντιδραστική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω λόγια ήταν χαραγμένα στο μνημείο το οποίο ήταν αφιερωμένο -από τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Πολωνία- στον επαναστάτη – κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας (όπως και οι υπόλοιπες Λαϊκές Δημοκρατίες) φιλοξένησε τον Ν. Μπελογιάννη και δεκάδες ακόμα μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, μετά την ήττα στον εμφύλιο από τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τον μοναρχοφασιστικό στρατό.

Βάσει των αντικομμουνιστικών νόμων το μνημείο καταστράφηκε. Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων δράσεων του πολωνικού αστικού κράτους (διώξεις μελών του Κ.Κ.Π., γκρέμισμα μνημείου του Κόκκινου Στρατού στη Βαρσοβία, αφαίρεση πλακέτας προς τιμήν των μαχητών και των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στο Τσίβνουβ).

Στην επίθεση των αστικών κρατών προς την εργατική τάξη εντάσσεται και η πολεμική ενάντια στις επαναστατικές ιδέες, τον πολιτικό αγώνα της εργατικής τάξης, τους αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή η αντικομμουνιστική υστερία, με τη σφραγίδα της Ε.Ε., συμπληρώνεται με την προσπάθεια εξίσωσης φασισμού – κομμουνισμού. Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τον φασισμό, γέννημα του καπιταλισμού, που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι για να διατηρήσουν το οικονομικό τους σύστημα, με τους αγώνες της εργατικής τάξης, για να συντρίψει τους εκμεταλλευτές της. Στρεβλώνουν της ιστορία της τάξης μας, στοχοποιούν και διώκουν αγωνιστές, γκρεμίζουν μνημεία, γιατί οτιδήποτε θυμίζει την ταξική πάλη πρέπει να εξαφανιστεί.

Όσα μνημεία και να γκρεμίσουν όμως, ο Μπελογιάννης θα παραμείνει ως ένας ακόμα ήρωας του επαναστατικού – κομμουνιστικού κινήματος. Ο Νίκος Μπελογιάννης, σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους και προσέφερε όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για σοσιαλισμό. Αγωνίστηκε με όλο του το είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αστική τάξη. Γι’ αυτό εκτελέσθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς, γι’ αυτό χρόνια μετά συνεχίζουν να τον πολεμούν.

Υπερασπιζόμαστε τον Ν. Μπελογιάννη και όλους όσοι έδωσαν και δίνουν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Θα βρισκόμαστε απέναντι σε πάσης φύσεως αντικομμουνιστικές τακτικές είτε επιθετικές είτε καλυμμένες με τον αριστερό μανδύα των σοσιαλδημοκρατών.

Ως μια συμβολική απάντηση, στις 24/4 πετάχτηκαν μπογιές στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Παλαιό Ψυχικό.

Καλούμε τους κομμουνιστές, τις οικογένειες των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Πολωνία, αλλά και τους Έλληνες συντρόφους κομμουνιστές να σηκώσουν το ανάστημά τους στην αντικομμουνιστική επίθεση ενάντια στην αγωνιστική ιστορία των λαών μας. Οι Έλληνες και οι Πολωνοί αντιφασίστες να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας μέσα από πράξεις που καταδικάζουν τον αντικομμουνισμό. Τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο…

Εργάτες Κομμουνιστές

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License