Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με τις φυλακίσεις και τα δικαστήρια των αναρχικών του Τορίνο και του Τρέντο της Ιταλίας

Πριν μερικές μέρες, η Agnese, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης από την φυλακή Aquila εν όψει της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της για την διαδήλωση του Brennero, περιέγραψε τις συνθήκες κράτησης τους, παρομοιάζοντας την πτέρυγα AS2 με τάφο.

Πριν από παραπάνω από μια εβδομάδα, η Silvia, η Agnese και η Anna, μεταφέρθηκαν από την πτέρυγα AS2 (Υψίστης Ασφαλείας) της φυλακής της Rebibbia στα αντίστοιχα κελιά της φυλακής Aquila. Μια φυλακή, στην πρωτεύουσα του νομού του Abruzzo, όπου επικρατούν συνθήκες 41bis (Ειδική κατηγορία κελιών υψίστης ασφαλείας) για σχεδόν όλες τις κρατούμενες. Ένα καθεστώς κράτησης τόσο σκληρό που προβλέπει την απομόνωση των εγκλείστων για 23 ώρες κάθε μέρα, την μείωση των ωρών προαυλισμού, την απαγόρευση να μπορείς να μαγειρέψεις στο κελί σου, στο οποίο η είσοδος των ακτινών του ηλίου παρεμποδίζεται μέσω αδιαφανών τζαμιών πλέξιγκλας, και όπου επιτρέπεται μόνο μια ώρα επισκεπτηρίου και μόνο με τα συγγενικά πρόσωπα, κατά την οποία η φυσική επαφή εμποδίζεται μέσω διαχωριστικών τζαμιών. Επιπλέον, απαγορεύεται η κατοχή περισσότερων από τεσσάρων βιβλίων στο κελί, η αλληλογραφία υπόκειται πάντα σε λογοκρισία, απαγορεύεται η φυσική παρακολούθηση των δικαστηρίων σου (επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης). Στις φυλακές στις οποίες ισχύει το καθεστώς 41bis, η επικράτεια αυτού του καθεστώτος εκτείνεται πέρα από τις ειδικές αυτές πτέρυγες αλλάζοντας τις συνθήκες κράτησης και των υπόλοιπων εγκλείστων.

H Silvia, η Agnese και η Anna βρίσκονται λοιπόν σε μονόκλινα κελιά, πίσω από τεθωρακισμένες πόρτες, στον χώρο όπου βρισκόταν πρωτύτερα η γυναικεία πτέρυγα του 41bis. Η μέρα τους ξεκινά βίαια από τις 07.00 με το άκουσμα του ξυπνητηριού και το άνοιγμα των φινιστρινιών των κελιών από τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι μάλιστα κατά τις 08.00 χτυπάνε με τα γκλομπ τα σιδερένια κάγκελα των παραθύρων ώστε να κάμψουν την όποια αντίσταση στο βίαιο αυτό ξύπνημα. Οι ώρες προαυλισμού είναι 2 το πρωί και 2 το απόγευμα. Κάθε μετακίνηση προς το κελί ελέγχεται από ανιχνευτή μετάλλων, οπότε οι κρατούμενες υποβάλλονται κατά μέσο όρο 12 φορές την ημέρα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ κάθε μέρα, επίσης, γίνεται και γενικός έλεγχος των προσωπικών τους αντικειμένων. Έχουν μόνο μια ώρα την ημέρα για κοινωνικοποίηση (δηλαδή συνάντηση μεταξύ τους) η οποία τελείται σε μια στενάχωρη αίθουσα. Τα κελιά τους διαθέτουν μια τηλεόραση και μια τουαλέτα, όμως τους λείπει η ντουλάπα, που χρειάζονται για να αποθηκεύουν τα ρούχα, το φαγητό, τα βιβλία και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Έξω από το κελί υπάρχει μια ντουλάπα, όπου μπορούν να αποθηκεύσουν μέχρι 7 ενδύματα οποιουδήποτε είδους, και κάθε φορά που αφήνουν ή παίρνουν κάποιο ένδυμα υπόκεινται σε έλεγχο και καταμέτρηση των υπόλοιπων ρούχων. Στο κελί επιτρέπονται μέχρι τέσσερα βιβλία. Τα ραδιόφωνα τους έχουν σφραγιστεί, στις οθόνες των τηλεοράσεων των κελιών η ώρα έχει καλυφθεί με μαύρο χρώμα. Είναι πρακτικά αδύνατο να καταλάβεις τι ώρα είναι. Οι δεσμοφυλάκισσες που τις φρουρούν ανήκουν στο ειδικό σώμα Gom, ανήκουν δηλαδή στο γυναικείο τμήμα του πιο βίαιου σώματος σωφρονιστικών υπαλλήλων. Μέσα σε λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα οι συντρόφισσες έχουν πάρει 9 πειθαρχικά. Η μια επειδή ακούμπησε το πόδι της στον τοίχο της αίθουσας κοινωνικοποίησης, η άλλη επειδή βγήκε στο προαύλιο με ένα στυλό.

Η διοίκηση της φυλακής απαγόρεψε εξαρχής την αλληλογραφία για τις τρεις συντρόφισσες, απαγορεύεται τόσο το να λάβουν γράμματα όσο και να στείλουν. Αυτή η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ για τη Silvia από την ημέρα μεταγωγής της, δηλαδή το Σάββατο 6 Απριλίου μέχρι και σήμερα. Το νήμα επικοινωνίας της με τον έξω κόσμο έχει κοπεί, εξαιτίας της λογοκρισίας, και πλέον δε μπορεί να λάβει ούτε γράμματα, ούτε τηλεγραφήματα, ούτε βιβλία. Ένας δίαυλος επικοινωνίας ζωτικής σημασίας για το σπάσιμο της απομόνωσης που δημιουργεί ο εγκλεισμός, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πτέρυγες υψίστης ασφαλείας AS2 στις οποίες κρατούνται συνολικά μόνο 4 κρατούμενες.

Πριν μερικές μέρες, η Agnese, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης από την φυλακή Aquila εν όψει της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της για την διαδήλωση του Brennero, περιέγραψε τις συνθήκες κράτησης τους, παρομοιάζοντας την πτέρυγα AS2 με τάφο.

Όσον αφορά το μέτρο της τηλεδιάσκεψης επεκτείνεται όλο και περισσότερο σε διάφορους τύπους κρατουμένων. Αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για τους εγκλείστους του καθεστώτος 41bis, για τους οποίους είχε θεσπιστεί, έπειτα εφαρμόστηκε στους- στις κατηγορούμενους-ες για τρομοκρατία, άρα σε όσους θεωρούνται επικίνδυνοι, ανεξάρτητα από τα εγκλήματα για τα οποία δικάζονται. Η τηλεδιάσκεψη, είναι ένα ιδιαίτερα βαρύ μέτρο, που όχι μόνο δυσκολεύει τη νομική υπεράσπιση και μειώνει την δυνατότητα η κατηγορούμενη να κάνει δηλώσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά επιπλέον αφαιρεί από τους φυλακισμένους τη δυνατότητα να συναντήσουν μέσα στη δικαστική αίθουσα κάποια φιλικά τους πρόσωπα σπάζοντας για λίγο τη μονοτονία της φυλακής.

Συνεχίζοντας με μια περεταίρω ενημέρωση σχετικά με τις δικαστικές υποθέσεις, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τους λόγους για τους οποίους οι σύντροφοι που συνελήφθησαν στα πλαίσια της επιχείρησης Scintilla βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Μετά την κατάρριψη της κατηγορίας περί συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος, ο Beppe και ο Antonio παραμένουν έγκλειστοι με την κατηγορία ότι εξέδωσαν τη μπροσούρα «Οι ουρανοί καίνε» (“I cieli bruciano”). Η εξής μπροσούρα εμπεριέχει έναν κατάλογο των υπευθύνων για την κατασκευή και την λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών (CIE). Ο κατάλογος αυτός, καθώς απευθύνεται στον αναρχικό χώρο θεωρείται ύποπτος για το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για κακό σκοπό», άρα και μόνο η δημοσίευσή του δικαιολογεί αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικαστή του εφετείου. Στα παραπάνω προστίθεται και η άρνηση του δικαστή για μετατροπή της κράτησης τους σε κατ’οίκον περιορισμό με την αιτιολογία ότι το βιογραφικό των δύο συντρόφων καθιστά πολύ πιθανό τον κίνδυνο επανάληψης του συγκεκριμένου αδικήματος. Η Silvia, αντίθετα, παραμένει στη φυλακή επειδή το ανθρωπομετρικό της προφίλ, αναφορικά με το βάδισμα της, το ανάστημα της και τον σωματότυπό της, είναι συμβατό με το ανθρωπομετρικό προφίλ του ατόμου που εντοπίστηκε από τις κάμερες, να αφήνει ένα δοχείο εύφλεκτου υγρού μπροστά σε ένα υποκατάστημα του Ιταλικού Ταχυδρομείου. Ο κλάδος αυτός της ανθρωπομετρίας, προορίζεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια μια όλο και περισσότερο σημαντική βάση των ερευνών της αστυνομίας, άρα θα έπρεπε να αναφερθούμε σε αυτόν με πιο ακριβές σκέψεις για τον τρόπο λειτουργείας του και τεχνικές λεπτομέρειες. Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση σχετικά με τα δικαστήρια, υπενθυμίζοντας ότι στους τρεις συντρόφους επιβεβαιώθηκε η λογοκρισία της αλληλογραφίας τους. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο λόγος της επιβολής της λογοκρισίας αποδίδεται στις ευρείς και διαρκείς κινήσεις αλληλεγγύης οι οποίες ξεκίνησαν από την σύλληψη τους και την εκκένωση της κατάληψης Asilo.

Πάνω από όλα, είναι επείγον να βρούμε έναν τρόπο να σπάσουμε την απομόνωση, στην οποία έχει υποβληθεί η Silvia, έναν τρόπο να αμβλυνθεί η βαρβαρότητα του εγκλεισμού. Η διεύθυνση για αλληλογραφία με τις συντρόφισσες που κρατούνται στην φυλακή Aquila είναι η εξής: Silvia Ruggeri Anna Beniamino Agnese Trentin Via Amiternina 3 Località Costarelle di Preturo 67100 L’Aquila

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License