Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και στις απολογίες των ναζί, έχει ήδη δρομολογηθεί ο τρόπος τιθάσευσης της φασιστικής συμμορίας. Μόνο με μια εντυπωσιακή και εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όπου είτε θα αθωωθεί ακόμα και ο Ρουπακιάς ως «βρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα», είτε θα διαλυθεί νομικά η Χρυσή Αυγή και θα πάνε όλα τα μέλη και στελέχη της στη φυλακή, θα έχουμε αλλαγή δεδομένων.

Μέσα από την ετυμηγορία της δίκης θα δούμε πόσο πολύ το πολιτικό σύστημα θα «τραβήξει το αυτί» των φασιστών. Όμως, ήδη έχουν υπάρξει τα πολιτικά βαρίδια για τη νεοναζιστική συμμορία. Οι διώξεις έχουν φέρει τεράστια αποσυσπείρωση μελών και στελεχών, ενώ παράλληλα έχει ελαχιστοποιηθεί η διεισδυτικότητα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό όχημα στάθηκε παντελώς ανίκανο να συγκροτήσει την παραμικρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ξεπηδούν ξενοφοβικά κινήματα, στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί ούτε μια ρατσιστική «επιτροπή κατοίκων».

Αυτό έγινε κατορθωτό, γιατί ο Μαχητικός Αντιφασισμός δεν επαναπαύθηκε στις δικαστικές διώξεις, αλλά ξήλωσε όλα τα συγκεκριμένα δίκτυα που είχαν απλωμένα οι δολοφόνοι ναζί και παρεμπόδισε την οποιαδήποτε κίνηση ανασυγκρότησης τους. Οι δικαστικές διώξεις είναι ένα χρήσιμο πολιτικό περιβάλλον και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για όφελος του ταξικού εργατικού κινήματος.

Η διαμόρφωση ενός Μαζικού Μαχητικού Αντιφασιστικού κινήματος είναι αυτό που θα διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα που θα δυσκολέψει την όποια αναζήτηση συμβιβασμού του πολιτικού κατεστημένου με τους νεοναζί. Η επίκληση απλώς για «δίκη – καταδίκη» της Χρυσής Αυγής δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στην μάχη ενάντια στο φασισμό. Η ολοκληρωτική σύγκρουση με την επερχόμενη ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς είναι αυτή που θα σπρώξει ξανά στο πολιτικό περιθώριο τη φασιστική ατζέντα και θα ξεδοντιάσει, είτε τη Χρυσή Αυγή, είτε το οποιοδήποτε αναβαπτισμένο νεοφασιστικό πολιτικό σχήμα.

Είναι σημαντικό να δούμε πως η αναβάθμιση της ακροδεξιάς στην παγκόσμια πολιτική σκηνή δεν έχει προέλθει μέσα από τη συντριβή των δυνάμεων της εργασίας. Η αναποτελεσματικότητα της αστική τάξης να βρει διέξοδο από την κρίση και ο εθνικισμός αποτελούν στρατηγική επιλογή διαχείρισης της λαϊκης αγανάκτησης και συσκότισης των ταξικών χαρακτηριστικών της καπιταλιστικής κρίσης.

Τον τελευταίο χρόνο η εθνικιστική ανασυγκρότηση της δεξιάς έδωσαν φιλί ζωής στην ακροδεξιά και τους ναζί. Μόνο χάρις στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και την μιντιακή τους προβολή, κατόρθωσαν οι φασίστες να βγουν από τα γραφεία τους. Παρόλα αυτά, το ταξικό κίνημα με τις δυνάμεις του κατάφερε να αντικρούσει δύο συλλαλητήρια και το φιάσκο των εθνικιστικών “καταλήψεων” σε λιγοστά σχολεία. Δύο μαζικές διεθνιστικές διαδηλώσεις για τους Μακεδόνες και τα Ίμια αποτέλεσαν νικηφόρες στιγμές για το κίνημα και πάνω σε αυτές τις στιγμές οφείλουμε να χτίσουμε την Κομμουνιστική Διεθνιστική στρατηγική που θα αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς και θα προάγει ένα κέντρο ανασυγκρότησης του ταξικού στρατοπέδου μας με μια θετική πρόταση για την κοινωνία.

Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση την Πέμπτη 18/4 στις 8:30 στο ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License