Αντιεκλογική παρέμβαση τώρα στο Πάντειο


Με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές που για αλλη μια χρονιά λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο μας, αποφασίσαμε να παρεμβουμε με μικροφωνικη και μοίρασμα κειμενου. Την μικροφωνικη πλαισιωνει πλήθος συντρόφων--συντροφισσων και καλείται κόσμος να στηριξει. 

Παραθέτουμε το κείμενο της παρέμβασης.

 

Αυτοδιαχείριση, όχι αντιπροσώπευση

Άλλος ένας χρόνος φοιτητικών εκλογών, άλλη μια μέρα που τα υπάκουα φερέφωνα των ανώτερων κομματικών οργάνων, μαζί με τους μπράβους τους, θα στήσουν τις κάλπες για να οργανωθεί στο πανεπιστήμιο η γιορτή της δημοκρατίας, η γιορτή της εξαπάτησης των προσωπικών μας βουλήσεων.Η ιδεολογική πλάνη της αντιπροσώπευσης συνιστά τη νέκρωση της πολιτικής συνειδητοποίησης των ανθρώπων, την άνευ όρων παράδοση της αυτοδιάθεσής τους στα χέρια άλλων. Στον πανεπιστημιακό χώρο, οι κομματικές παρατάξεις κατάφεραν να μετουσιώσουν την παράδοση αυτή, σε έναν κοινό τόπο αντίδρασης, την απολιτικοποίηση. Μια στάση, που γαλουχεί τους υπήκοους να είναι αδρανή πολιτικά όντα, ετεροκαθορισμένα, αδιάφορα για τη διαχείριση της ίδιας τους της ζωής. Στο πρόσωπο των παρατάξεων, εμείς βλέπουμε σύμβολα κομματικών επιδιώξεων, πελατιακών σχέσεων και οικονομικών συμφερόντων. Μηχανισμούς ιεραρχικούς όπου η αντίληψη του ατόμου μετράει μόνο όταν συναντάται με την απόκριση της κομματικής ηγεσίας.Σήμερα, λοιπόν, ήρθαν εδώ για να κάνουν καταμέτερηση της ψηφοθηρικής διαδικασίας προσέγγισης των φοιτητών απ΄την αρχή της χρονιάς, με σκοπό είτε να διατηρήσουν είτε να αυξήσουν την κυριαρχία τους εντός του πανεπιστημιακού χώρου.Στόχος είναι, η εδραίωση τους ως υπαρκτού πόλου διαχείρισης του ιδρύματος προς όφελος τους, η όλο και πιο στενή σχέση με καθηγητές, η διοργάνωση εκδηλώσεων που φέρουν την υπογραφή της πρυτάνεως και προωθούν στο ακαδημαϊκό πεδίο, την ανταγωνιστικότητα, τον καριερισμό, ακόμα και πολιτισμικά στοιχεία, όπως το lifestyle τηλεπαιχνιδιών, που εδραιώνονται ως κοινωνική πραγματικότητα.

Πολιτικοποίηση, όχι κομματικοποίηση

Η κυρίαρχη αντίληψη της πολιτικοποίησης, όπως αυτή εκπονείται από τις δομές κυριαρχίας του υπάρχοντος συστήματος, απαιτεί την ένταξη σε ήδη υφιστάμενους σχηματισμούς με σταθερά συμπαγή και αμετάκλητα χαρακτηριστικά και εν τέλει την ενσωμάτωση και την αφομοίωση. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος της εκπαιδευτικής ενασχόλησης του κάθε ατόμου, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η εμπέδωση των πολιτισμικών εννοιών, η πίστη στην ανέραστη ηθική του διπόλου καλού-κακού και η κυρίαρχη διαβεβαίωση πως καμιά εκτροπή της οδυνηρής πραγματικότητας δε θα επιτευχθεί. Μια πραγματικότητα που δεν επιτρέπει τη συλλογική αυτοοργάνωση των τόπων που υπάρχουμε και δραστηριοποιούμαστε, παρουσιάζοντας την παραίτηση σαν μόνη εναλλακτική της θεσμικής ένταξης. Παρ’όλα αυτά, καμιά αλλαγή με θετικούς όρους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν δεν αντλείται απ’ευθείας από την επιθυμία του ατόμου για αλλαγή και την οριζόντια άνευ καθοδήγησης συλλογικοποίησής της.Το πολιτικό σπάσιμο των κομματικών παρατάξεων διέρχεται την αυτοοργάνωση και την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων, σε μια από κοινού πρασπάθεια διαχείρισης των αναγκών, που ξεπερνούν κατά πολύ το πανεπιστημικό πεδίο. Καμιά κομματική παράταξη είτε έχει για εικόνισμα το Στάλιν είτε προσκυνά το νεοφιλελευθερισμό, είτε διατείθεται ως ανεξάρτητη και ειλικρινής, δεν μπορεί να προσφέρει παρά μονάχα βαθμούς σε μαθήματα, φθηνά ταξίδια στο Μπάνσκο ή απ’την άλλη, κουπόνάκια συμμετοχής σε κομματικά φεστιβάλ.Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον του ατόμου για τον πολιτικό βίο, σαν μια απόδειξη ζωής μέσα στη γενικευμένη ύπνωση των μαζών και ως τέτοιο δεν πρέπει να χάνεται μέσα σε ακίνδυνα θεσμικά πλαίσια και πυραμίδες ιεραρχίας.

Επομένως, σήμερα, ρίξε μόνο σάλιο στην κάλπη, όχι ψήφο. Κάθε χέρι που ψηφίζει νομιμοποιεί την υποδούλωση του σε καθοδηγούμενες μαριονέτες.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου

Αλληλέγγυοι/ες

από Αντιεξουσιαστικό Στέκι Παντείου 10/04/2019 5:16 μμ.


Ενω η μικροφωνικη διεξαγοταν κανονικα με πληθος συντροφων και συντροφισσων να την πλαισιωνουν,η  ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ αποφασισαν να αποχωρησουν απο την εκλογικη διαδικασια με αποτελεσμα να ακυρωθει.Εμεις παραμειναμε και συνεχισαμε κανονικα την μικροφωνικη μεχρι τις 14:00.Θα ακουληθησει αναλυτικοτερο κειμενο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License