Καταγγελία βιασμού στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Tο ποστ είχε κρατηθεί σε αναμονή λόγω ανωνυμίας, αλλά δημοσιεύτηκε από τη στιγμή που υπήρξε δημοσίευμα με συλλογική ευθύνη και παρόμοια αφήγηση. ΔΟ του athens.indymedia.org

Εδώ και αρκετές μέρες πολλά σύντροφα και υποκείμενα γνωρίζουμε ότι άτομο βιάστηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Περιμέναμε κάποια καταγγελία από τη συνέλευση της διαχείρισης του Εμπρός, αλλά αυτή δεν βγήκε ποτέ. Το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό για να αποσιωπηθεί και δεν θα συναινέσουμε με τη σιωπή μας. Αντίθετα, είναι καιρός ο χώρος να κάνει την αυτοκριτική του και να πάψει να δείχνει ανοχή σε πατριαρχικές και σεξιστικές συμπεριφορές.

Το άτομο που βιάστηκε είναι από την Ισπανία, βρίσκονταν στην Ελλάδα για Εράσμους, και βρέθηκε εκείνη τη μέρα να κλαίει έξω από το θέατρο. Όπως εξήγησε σε συντρόφισσα που το ρώτησε αν είναι καλά, ο βιασμός έγινε κάτω από τις κερκίδες του θεάτρου, σε σκάλες που οδηγούν σε χώρο αποθήκευσης σκηνικών. Το άτομο είχε ζητήσει πρώτα να βρει κάποιο υπεύθυνο στο μπαρ, όπου εκεί έμαθε ότι ο χώρος είναι αυτοδιαχειριζόμενος, και μετά δεν ήξερε τι να κάνει επειδή ήταν σε σοκ. Καθώς το άτομο είναι amab (assigned male at birth), αρχικά χλευάστηκε και δεν έγινε πιστευτό, μέχρι που βρέθηκαν τα προσωπικά του αντικείμενα και ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό κάτω από τις κερκίδες. Ο βιαστής δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ το άτομο επέστρεψε στην Ισπανία δυο μέρες μετά το περιστατικό.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε σε διαχειριστική συνέλευση του Εμπρός, όπου σις άντρας “σύντροφος” το απαξίωσε λέγοντας πως οι φεμινίστριες έχουν γίνει υπερβολικές και δεν μπορούμε ούτε σεξ να κάνουμε. Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι μέρες από τότε και δεν έχει υπάρξει κάποια νέα ενημέρωση ή καταγγελία, πέρα από το ότι αποφασίστηκε να κλειδωθεί ο χώρος που έγινε ο βιασμός για να μην ξανασυμβεί στο ίδιο μέρος. Φαίνεται πως το περιστατικό έχει θαφτεί και όλοι και όλες βολεύτηκαν που το άτομο που βιάστηκε δεν βρίσκεται πια στην Ελλάδα και δεν φαίνεται να θέλει ή να είναι σε θέση να το επικοινωνήσει.

Κάθε φορά που συμβαίνουν βιασμοί έχουμε συλλογική ευθύνη, και πρώτα απ’ όλα να μην σωπαίνουμε και να εθελοτυφλούμε παριστάνοντας ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτοργανωμένους χώρους. Ούτε η αναρχία είναι αθώα από την πατριαρχία, αλλά υπάρχουν διάχυτες πατριαρχικές και σεξιστικές συμπεριφορές που μπορούν να φτάσουν μέχρι το βιασμό. Κανείς δεν είναι αθώος επειδή είναι “καλός σύντροφος”. Τέτοιες συμπεριφορές και άτομα πρέπει να στιγματίζονται και να μην έχουν καμία θέση στο χώρο.

Η κουλτούρα του βιασμού δεν είναι μόνο ο ίδιος ο βιασμός – δεν είναι όλες και όλες αθώοι εκτός από τον βιαστή. Η κουλτούρα του βιασμού υποστηρίζει τον βιασμό κανονικοποιώντας τον, σαν κάτι που απλά συμβαίνει, με τη συλλογική σιωπή και την απαξίωση της επιζούσας και του τραύματος της. Στο συγκεκριμένο χώρο, όπου μάλιστα γίνονται φεμινοκουήρ πάρτυ και εκδηλώσεις, έχουν υπάρξει και άλλα περιστατικά έμφυλων επιθέσεων σε ανοιχτά ιβέντς, έτσι που δεν νιώθουμε ασφαλή εκεί. Τα άτομα που τον διαχειρίζονται πρέπει να πάρουν θέση ανοιχτά και να διασφαλίσουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμιά θέση, ούτε στο Εμπρός, ούτε σε κανένα άλλο αυτοργανωμένο χώρο.

Δεν σιωπούμε άλλο!

Κουήρ και φεμινιστά σύντροφια

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License