Ένα οφειλόμενο σχόλιο, για μια κατάπτυστη ανακοίνωση


post image

Ένα οφειλόμενο σχόλιο, για μια κατάπτυστη ανακοίνωση

Την Πέμπτη 21/3 σε τρεις διαφορετικούς χώρους του Πανεπιστημίου ομάδα ατόμων προξένησε υλικοτεχνικές ζημιές, ξήλωσε πίνακες ανακοινώσεων (κυρίως αριστερών δυνάμεων) και κατέστρεψε έντυπο υλικό. Την επόμενη μέρα, η γνωστή συστημική παράταξη της ΔΑΠ, μέσω της ανακοίνωσής της, ξέρασε ολόκληρο το αντιδραστικό της αφήγημα σχετικά με το πανεπιστήμιο και τους αγώνες που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Αφού πρώτα κατήγγειλε το άσυλο, στοχοποίησε-συκοφάντησε το φοιτητικό κίνημα (αλλά και ευρύτερα κομμάτια του κοινωνικού-ταξικού κινήματος) που μάχεται για την υπεράσπισή του, στη συνέχεια παρουσίασε τις γνώστες-κατάπτυστες θέσεις της για τα πάγια ζητήματα που αφορούν το φοιτητικό σώμα (κατάργηση ασύλου, ιδιωτική φύλαξη, αστυνόμευση των παν/μιακών χώρων).

Μέσα από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση (την ώρα που βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο) η ΔΑΠ επιδιώκει την επιδείνωση της ήδη ασφυκτικής πραγματικότητας που περιλαμβάνει την αποστείρωση των πανεπιστημίων, την αποξένωση τους από κάθε λογική αγώνα και την πειθάρχηση των φοιτητών. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για την καταστολή και την ποινικοποίηση των φοιτητικών και ευρύτερων κοινωνικών-ταξικών αγώνων καθιστώντας τους εποπτεύσιμους και εν δυνάμει ποινικοποιήσιμους. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα μετά το πόρισμα Παρασκευόπουλου, οι αφισοκολλήσεις και οι μαζικές παραστάσεις, οι καταλήψεις και όλες οι πολιτικές πράξεις παρέμβασης, ανυπακοής και αντίστασης εντός του πανεπιστημίου μπορούν να θεωρηθούν ποινικά αδικήματα. Τέτοιου είδους αντιστάσεις (καταλήψεις σχολών, παρέμβαση στη σύγκλητο, άνοιγμα της πλέον ιδιωτικοποιημένης σίτισης) αναζωπυρώνονται σήμερα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (Νόμος Γαβρόγλου, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποίηση σίτισης, πόρισμα Παρασκευόπουλου) και της επίθεσης που δεχόμαστε πάνω στα κεκτημένα και τις ανάγκες μας.

Είναι αξιοπερίεργο, πως ήρθε και έδεσε, το γεγονός αυτό καθαυτό (και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται αρκετές κινητοποιήσεις από φοιτητικούς συλλόγους) με την άμεση «καταγγελία» της ΔΑΠ εν μέσω προεκλογικής περιόδου…

Ως ελευθεριακό σχήμα, κομμάτι του φοιτητικού κινήματος και των ευρύτερων κοινωνικών-ταξικών αγώνων, με έδρα το πανεπιστήμιο, έχουμε να δηλώσουμε πως δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της πάλης μας οι πίνακες ανακοινώσεων, τα πανό και και το έντυπο υλικό των αριστερών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Με αυτούς που δεν έχουμε ανακωχή-και ούτε θα έχουμε ποτέ-είναι οι αντιδραστικές-συστημικές δυνάμεις που με κάθε τρόπο επιχειρούν να επιβάλλουν όλους τους κρατικούς σχεδιασμούς μέσα στο πανεπιστήμιο, χτυπώντας και συκοφαντώντας παράλληλα κάθε έννοια αντίστασης και αγώνα.

Υ.Γ. Κομμάτι της πολιτικής μας κουλτούρας και της ελευθεριακής–αγωνιστικής μας παράδοσης είναι το να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη όλων των δράσεων μας εντός και εκτός πανεπιστημίου. Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν, για κάθε δεξιό θρασίμι που τολμά να επιδίδεται με ταλέντο στη συκοφαντία, έχουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για κάθε μας πολιτική πράξη θα υπάρχει και μια ενυπόγραφη ανάλυση/τοποθέτηση που θα δοκιμάζεται και θα κρίνεται στη δημόσια σφαίρα.

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License