Ο Αντιφασισμός – Διεθνισμός ως απάντηση στις εθνικιστικές προκλήσεις την 25η Μαρτίου


post image

Οι εθνικές επέτειοι έχουν καθιερωθεί από το αστικό κράτος ως ημέρες προβολής της ψευδούς εθνικής ενότητας με σκοπό την περιφρούρηση του ελληνικού καπιταλισμού και επίδειξης μιλιταρισμού μέσω των σωμάτων ασφαλείας. Ταυτόχρονα, αποτελούν εύφορο έδαφος πατριδοκαπηλίας για την αναπαραγωγή της εθνικιστικής ατζέντας και της ακροδεξιάς επίθεσης. Για εμάς υπάρχει μόνο η ιστορικότητα των λαϊκών αγώνων για ελευθερία και η ιστορικότητα της από κοινού με τους λαούς των Βαλκανίων επαναστατικής πάλης ενάντια στην καταπίεση της άρχουσας τάξης. Η παρουσία και η στοίχιση των οργανώσεων της εργατικής τάξης στο δρόμο με το πρόταγμα του Διεθνισμού και του Κομμουνισμού είναι το ανάχωμα απέναντι στον εθνικισμό και τον καπιταλισμό.

Φέτος, η 25η Μάρτη ως εθνική επέτειος στάθηκε αφορμή για την επανεμφάνιση των εθνικιστών στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους να αποδείξουν την ύπαρξη τους στο δρόμο, μιας και το κίνημα τους έχει αναγκάσει να κάνουν μόνο κλειστές συνάξεις και αυτό λόγω της προεκλογικής περιόδου. Η ίδια ημέρα είναι, και αυτό επιβεβαιώθηκε, ημέρα αντιφασιστικού αγώνα για τις περιοχές που επιχειρεί να ξετρυπώσει ο φασιστικός μηχανισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι δηλώνει ενάντια στην ακροδεξιά, επέλεξε την έντονη περιφρούρηση των παρελάσεων από την ΕΛΑΣ μεταφέροντας ένα κλίμα εκτεταμένης αστυνόμευσης και παράλληλα έδειξε τεράστια ανοχή σε φασιστικά φαινόμενα. Ο ρόλος της αστυνομίας αποδείχτηκε για άλλη μια φορά συγγενικός των εθνικιστών που απολάμβαναν την κάλυψη της, αντιθέτως οι ανακοινωμένες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αντιμετώπισαν περιορισμούς και αναίτια καταστολή. Η Χρυσή Αυγή, που έχει εκδιωχθεί από τους δημόσιους χώρους ενώ σε ιδιωτικούς φιλοξενείται μόνο από ακροδεξιούς συνεργούς της, επιχείρησε να εφαρμόσει το σχέδιο που υιοθέτησε και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Προσπαθώντας να στήσει κλίμα απορρύθμισης με περιφερειακά γεγονότα, έστειλε μέλη και υπόδικα στελέχη της ως ομάδες τραμπούκων να υποκριθούν τους αγανακτησμένους πολίτες και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για τα ΜΜΕ.

Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού είχε καλέσει στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Καλλιθέας και διαδήλωνε με συναγωνιστές από νωρίς το πρωί ότι η Καλλιθέα δεν πρόκειται να ανεχτεί την εμφάνιση φασιστών και θα τους εκδιώξει. Στην συγκέντρωση επίσης συμμετείχαν οι Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Ταύρου-Μοσχάτου, τοπική ΕΛΜΕ, ΟΓΕ, Συνδικάτο Οικοδόμων, παράταξη του ΚΚΕ και ΚΕΕΡΦΑ. Από νωρίς φάνηκε η διάθεση και ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ να περιορίσει μια ανακοινωμένη – μέσω συνέντευξης τύπου και μιντιακής προβολής – αντιφασιστική κινητοποίηση γεμίζοντας με ΜΑΤ την πλατεία Κύπρου και επιτρέποντας ελάχιστο χώρο σε μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση. Την ίδια στιγμή επέλεξε να συνοδεύει λιγοστούς κρανιοφόρους και κουκουλοφόρους φασίστες με βόμβες μολότοφ και συγκρουσιακές διαθέσεις μέσα στους δρόμους της Καλλιθέας σε μια τεράστια διαδρομή από τις Τζιτζιφιές μέχρι την πλατεία Κύπρου, ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία τους. Προφανώς, η μεταφορά και περιφρούρηση των φασιστών με το χρυσαυγίτικο πανό από την αστυνομία στην πλατεία Κύπρου προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των αγωνιστών, και έδωσε έδαφος στις δυνάμεις καταστολής να επιτεθούν με βιαιότητα τραυματίζοντας συντρόφους την στιγμή που στην απέναντι πλατεία χάιδευε τους εθνικιστές. Τελικά, μετά από 5 λεπτά και αφού ο στόχος είχε επιτευχθεί φυγάδευσαν τους φασίστες στα στενά της Καλλιθέας διαφυλάσσοντας την ασφαλή αποχώρηση τους. Καθόλη την διάρκεια της τελετής κατάθεσης στεφάνων, η συγκέντρωση παρέμεινε συγκροτημένη και βροντοφωνάζοντας συνθήματα αντιφασιστικά και διεθνιστικά διατράνωσε ότι η Καλλιθέα όχι μόνο δεν χωράει τους φασίστες αλλά θα τους τσακίζει όπου τους βρίσκει, η ολιγόλεπτη εφετζίδικη εμφάνιση τους μπόρεσε να συμβεί μόνο και μόνο με την πλήρη κάλυψη της ΕΛΑΣ. Τα αντανακλαστικά και η επιμονή του κινήματος στον αντιφασισμό αποδεικνύει την σωστή κατεύθυνση για την εργατική τάξη για την εξουδετέρωση πρώτα και κύρια του εθνικισμού και του φασισμού μέσα στο αντικαπιταλιστικό αγώνα.

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License