ΤΕΤΑΡΤΗ 27/3 11:00 | ΚΑΜΑΡΑ | ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Καταδικάζουμε κάθε μορφή εκβιασμού και επίθεσης στα φοιτητικά μας δικαιώματα και θέτουμε ολιστικά το ζήτημα της υποβάθμισης του θεσμού του πανεπιστημίου, προτάσσοντας τους αδιαμεσολάβητους και αντιεραρχικούς αγώνες ως μέσο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των οικότροφων για μια αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση χωρίς αποκλεισμούς. Στεκόμαστε δίπλα στους οικότροφους και στηρίζουμε κάθε μορφή παρέμβασης που σκοπό έχει την άμεση κάλυψη των αναγκών και την υλοποίηση των αιτημάτων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/3–11:00 |ΚΑΜΑΡΑ|ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν σε κρούσματα δηλητηρίασης στο εστιατόριο των ΦΕΘ, η επίθεση στα φοιτητικά μας δικαιώματα κλιμακώθηκε με την εντολή έξωσης των ν+2 φοιτητών προκειμένου να στεγαστούν όσοι πρωτοετείς αιτήθηκαν δωματίου αλλά δεν εισήχθησαν στην αρχή της χρονιάς. Παρά τις απειλές της πρυτανείας και της διεύθυνσης των εστιών για είσοδο της αστυνομίας σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, οι οικότροφοι με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν σε καταλήψεις και δυναμικές παρεμβάσεις και έλαβαν την δέσμευση ότι κανένας φοιτητής δεν θα διωχθεί ενώ μέχρι και το Πάσχα θα έχουν πάρει δωμάτιο ένας σημαντικός αριθμός απορριφθέντων.

Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση -πρυτανεία, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διεύθυνση εστιών- στην οποία έχει περιέλθει η φοιτητική μέριμνα δικαιολογούν τις ενέργειές τους ως απόρροια της γενικότερης υποχρηματοδότησης. Η δικαιολογία αυτή δεν είναι αρκετή αφού εξ αρχής τους δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ εργολάβου ή μόνιμου προσωπικού το οποίο θα πληρώνεται από τα κονδύλια που αντλεί η πρυτανεία. Απώτερος στόχος τους είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού πανεπιστημίου κατά τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα διαχείρισης των μεγάλων πανεπιστημίων της Ευρώπης έτσι ώστε να κερδίσει και το ΑΠΘ μια αντάξια του κύρους του θέση ανάμεσά τους. Την ίδια στιγμή δαπανούνται τεράστια ποσά για ολιγοετή προ/μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ερευνητικών εγχειρημάτων που αφορούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ή διοργανώνονται περίτρανες φιέστες με “εξέχουσες προσωπικότητες” της πολιτικής, θρησκευτικής και ακαδημαϊκής ελίτ.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια κράτους και κεφαλαίου για επιβολή μιας ακραίας ταξικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης και επίθεσης σε κοινωνικά δικαιώματα. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης υπονομεύεται συστηματικά με την είσοδο των εργολαβιών στα πανεπιστήμια, που μόνος σκοπός τους είναι το κέρδος, με την υπονόμευση των πτυχίων μας, την συνεχή εντατικοποίηση των σπουδών μας και την μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες μας. Η πολιτική αυτή μεταφέρει τις συνθήκες ανταγωνισμού και εξατομίκευσης που επικρατούν στην αγορά εργασίας εντός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, παραβλέποντας τους ταξικούς φραγμούς που δημιουργούνται και έχουν ως συνέπεια τον αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Βλέπουμε σταδιακά να προλειαίνεται το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι αποτελεί προγραμματική θέση της Ν.Δ. πως εάν εκλεγεί θα ανοίξουν στην χώρα παραρτήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Όπου έχει συμβεί αυτό τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η λύση λοιπόν δεν βρίσκεται στον μεταξύ μας κανιβαλισμό και στις λογικές αποκλεισμού. Σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των φοιτητών και των από τα κάτω.

Καταδικάζουμε κάθε μορφή εκβιασμού και επίθεσης στα φοιτητικά μας δικαιώματα και θέτουμε ολιστικά το ζήτημα της υποβάθμισης του θεσμού του πανεπιστημίου, προτάσσοντας τους αδιαμεσολάβητους και αντιεραρχικούς αγώνες ως μέσο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των οικότροφων για μια αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση χωρίς αποκλεισμούς. Στεκόμαστε δίπλα στους οικότροφους και στηρίζουμε κάθε μορφή παρέμβασης που σκοπό έχει την άμεση κάλυψη των αναγκών και την υλοποίηση των αιτημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Ανοιχτή Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License