ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Παρέμβαση στον ναό Αγίας Σοφίας ενάντια στην πατριαρχία

Την Κυριακή 10 Μαρτίου αποφασίσαμε να κάνουμε παρέμβαση με τρικακια στον ναό της Αγίας Σοφίας την ώρα της λειτουργίας, ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία που κηρύσσει η εκκλησία.Το link από το video παρακάτω.

Εδώ και τόσους αιώνες η Εκκλησία αποτελεί βασικό πυλώνα των εκμεταλλευτικών συστημάτων που έχουν γνωρίσει οι ανθρώπινες κοινωνίες. Από τις αυτοκρατορίες και τη φεουδαρχία μέχρι και τα σημερινά αστικά κράτη και τον καπιταλισμό, ο θεσμός αυτός καθηλώνει τις μάζες, συμπορεύεται με την εξουσία εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της και διαθέτει τεράστιες εδαφικές εκτάσεις και γιγαντιαίο κεφάλαιο. Η εκκλησία με την οικονομική και την κοινωνικοπολιτική δύναμη και επιρροή που κατέχει συγκροτεί από μόνη της ένα κέντρο εξουσίας και ελέγχου των καταπιεσμένων, μέσω των αναχρονιστικών αντιλήψεων, των στερεοτύπων και του κομφορμισμού στην κανονικότητα που αναπαράγει και επιβάλλει με τα κηρύγματα της.

Μεγάλο κομμάτι της εκκλησιαστικής ρητορείας βασίζεται στις έμφυλες διακρίσεις και έχει ριζώσει την πατριαρχία στην κοινωνική συνείδηση.

«Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα»: εκκλησιαστική ρήση της ορθοδοξίας η οποία εμπερικλείει σε λίγες λέξεις ολόκληρη την αντίληψή της για τη θέση της γυναίκας σε οικογένεια και κοινωνία σε σχέση με τον άνδρα. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη η κάθε γυναίκα οφείλει να υπηρετεί τον άνδρα μέσα στο σπίτι, να γεννάει και να μεγαλώνει τα παιδιά του ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένη να υποτάσσεται στις σεξουαλικές του επιθυμίες ανεξαρτήτως της δικής της βούλησης. Το δόγμα της τυφλής υποταγής αυτής γίνεται το όχημα για αμέτρητες γυναικοκτονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις, εργοδοτική ασυδοσία εις βάρος τους. Μέσα στο 2019 τουλάχιστον στην Ελλάδα, αλλά πιο συγκεκριμένα και στην Κομοτηνή, παρατηρούμε κατακόρυφη αύξηση των καταγγελιών τέτοιων περιστατικών.

«Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι!»: Κήρυγμα ‘’αγάπης’’ του Μητροπολίτη Αμβρόσιου προς τα άτομα της LGBTQI+ κοινότητας. Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να ακούγεται ακραίο που προέρχεται από το στόμα ενός εκπροσώπου της εκκλησίας και μπορεί να μην την έχουν ξεστομίσει (τουλάχιστον δημόσια) άλλοι Ιερείς και Μητροπολίτες, ωστόσο είναι εναρμονισμένη στο γενικότερο πνεύμα της θέσης της εκκλησίας πάνω στην σεξουαλική κανονικότητα. Φράσεις σαν και αυτή αποτελούν αφετηρία για σκοταδιστικές ομοφοβικές επιθέσεις, λιντσαρίσματα ακόμα και δολοφονίες από συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας προς την κοινότητα αυτή.

Η εκκλησία νομοθετεί. Μας διδάσκει ότι είναι αφύσικο να είσαι τρανς, ομοφυλόφιλος, λεσβία κλπ, γυναίκα που αντιστέκεται στην πατριαρχική βία , αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικός ο βιασμός ανηλίκων και η κατοχή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Βάση όλων των παραπάνω, θεωρούμε πως η εναντίωση στην εκκλησία και τους θεσμούς της, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την γυναικεία χειραφέτηση και την σεξουαλική αυτοδιάθεση. Για αυτό τον λόγο, την Κυριακή 10 Μαρτίου αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση με τρικάκια στον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κομοτηνή την ώρα της λειτουργίας.

-Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

- ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΣΑΣ-ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ , ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Αναρχική Συλλογικότητα Camino Libre.

Υ.Γ.Επειδή το video ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο, παραπέμπουμε στο link από τη σελίδα όπου ανεβηκε: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=579242635910070&id=384828568684812

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License