Η ΑΓΕΤ ΧΑΡΙΖΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟ

Κείμενο που μοιράστηκε στην πορεία και φωτογραφίες από την πορεία στον Βόλο.

post image

Η ΑΓΕΤ ΧΑΡΙΖΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πόλη του Βόλου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, η οποία εδρεύει μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Βόλου, εφαρμόζει – στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού – πρακτικές που απειλούν τη ζωή, καίγοντας πλαστικά σκουπίδια και εισαγόμενα ιατρικά απόβλητα στους φούρνους παραγωγής της. Από μόνη της η μαζική καύση συνιστά μία διεργασία επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ακόμα και όταν αυτή συντελείτε με τα πλέον σύγχρονα μέσα, δεν είναι δυνατόν να καταστεί μια μη επιβλαβής διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται σε μία απαρχαιομένη μονάδα που δεν πληρεί στο ελάχιστο τις απαιτούμενες προδιαγραφές που θα περιόριζαν ως ένα βαθμό τις βλαπτικές συνέπειες της καύσης, όπως αυτή της ΑΓΕΤ. Είναι κοινό μυστικό της κοινωνίας του Βόλου ότι η συγκεκριμένη εργοστασιακή μονάδα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, αφαιρεί τα φίλτρα από τις καμινάδες κατά τις νυχτερινές ώρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τα “εναλλακτικά καύσιμα”, όπως βαφτίζουν δήμος και εργοστάσιο τα πλαστικά σκουπίδια, περιέχουν RDF και SRF, η καύση των οποίων εκλύει επικίνδυνες για την υγεία ουσίες όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα*. Με τη σειρά της η εισπνοή των παραγώγων της καύσης ενδέχεται να αποτελέσει επικείμενη αιτία καρκίνου και γενικότερα γενετικών μεταλλάξεων. Πέρα όμως από την άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής, οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα αποτελώντας “κληρονομιά” για τις επόμενες γενιές.

Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με την πλήρη γνώση και στήριξη του ελληνικού κράτους και λοιπών δημόσιων φορέων. Το 2013 η εταιρία ΑΓΕΤ Ηρακλής κατέθεσε αίτηση για περιβαλλοντική άδεια καύσης σκουπιδιών, αφού πρώτα είχε λάβει θετική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, η οποία εντέλει εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2014. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός ότι το 2017 κάηκαν 200 χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, όπως άλλωστε ορίζεται από τη σχετική άδεια*. Μάλιστα, η συνεισφορά της ΑΓΕΤ στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας επιβραβεύεται από την Ε.Ε. με την παροχή κονδυλίων αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρέχει οικονομικές και πολιτικές διευκολύνσεις. Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και μικροπολιτικής, το επιτελείο του δήμου Βόλου, γνωστό για το ιστορικό ξεπλύματος και διαπλοκής και με σταθερό σημείο αναφοράς τον μαφιόζο Αχιλλέα Μπέο, δίνει ισχυρό παρόν στη συγκάλυψη και τη διαιώνιση της κατάστασης που περιγράψαμε. Με την σύναψη υπόγειων συμφωνιών με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, στα σκαριά είναι η δημιουργία ειδικής μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, με το δήμο να καταχράζεται κονδύλι ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προορισμένο για μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμάτων. Απροκάλυπτα διαδραματίζεται ένα έργο αμοιβαίων συμφερόντων μεταξύ τοπικών αρχών και κεφαλαίου σε βάρος της υγείας των κατοίκων Βόλου, με προοπτικές για επέκταση του πελατολογίου εκτός των συνόρων της τοπικής κοινωνίας. Ήδη τόνοι σκουπιδιών από την Ιταλία καταφθάνουν δια θαλάσσης προκειμένου να καούν για την παραγωγή τσιμέντου, με το λιμενικό να κάνει τα στραβά μάτια και να μην προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο δήμαρχος έχει όντως μεγάλες βλέψεις για το μέλλον της πόλης, καθώς πέρα από Μονακό, θα την κάνει και τον μεγαλύτερο φούρνο καύσης σκουπιδιών στην Ευρώπη.

Απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες του Βόλου και του Πηλίου δίνουν ισχυρό παρόν μέσα από τον πολύμορφο αγώνα τους. Δυναμικό είναι το κίνημα που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη κεκτημένα για τη ζωή και την υγεία, το οποίο αποτελείται από ομάδες με διαφορετικές αναφορές, συλλόγους και σωματεία εργαζομένων, επιστημονικές επιτροπές, πρωτοβουλίες πολιτών, μαθητές και φοιτητές, συλλογικότητες. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση και την κινητοποίηση του κόσμου, με δυναμικές παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στο λιμεναρχείο και στην ΑΓΕΤ αλλά και με τη διεξαγωγή ερευνών από ειδικές επιτροπές για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και πειστηρίων*, ο κόσμος δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην τοπική μαφία και το αμείλικτο κεφάλαιο.

Η περιβαλλοντική εκμετάλλευση που οδηγεί στην απαξίωση των ζωών μας και η πολιτική διαφθορά ήταν είναι και δυστυχώς θα είναι μείζονα προβλήματα τα οποία μας αφορούν όλους και όλες. Κράτος και κεφάλαιο υπάρχουν εις βάρος του καθενός και της καθεμίας από εμάς. Χωρίς κανένα δισταγμό με απώτερο σκοπό το κέρδος και τη δύναμη, θυσιάζουν την υγεία των πολιτών. Είτε αυτό λέγεται εξόρυξη χρυσού είτε καύση πλαστικών σκουπιδιών, όταν γίνεται λόγος περί κοινών αγαθών, περισσότερα είναι εκείνα που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Η ανάγκη για μία ζωή χωρίς καρκίνο, δεν θα εξασφαλισθεί από άλλους για εμάς. Οι ακηδεμόνευτοι συλλογικοί αγώνες είναι το μέσο για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. Απορρίπτουμε την ανάθεση και μέσα από την αυτοοργάνωμενη, αδιαμεσολάβητη δράση αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους και όσα κλέβουν τις ζωές μας, το δικαίωμά μας στην υγεία, την πρόσβαση στα φυσικά κοινά αγαθά. Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει στο Βόλο δεν αφορά μόνο τους πολίτες του. Μας αφορά όλους και όλες. Να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Η συμμετοχή και η στήριξη μας είναι απαραίτητη.

* Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να βρουν πλήθος άρθρων και ερευνών στο ιστολόγιο που διατηρεί η Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου: epitropiagonavolou.blogspot.com

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο για την μάθηση της Ελευθερίας"

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License