Η ανάδυση της πατριαρχίας μέσα από τη θρησκεία

Η ανάδυση της πατριαρχίας μέσα από την εξέλιξη των εβραικών θρησκειών (ιουδαισμός-χριστιανισμός-ισλαμισμός). Ταινία ελεύθερου διαμοιρασμού "Seder Masochism" της Nina Paley.

post image

Πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε ενηλίκους (χωρίς να αποκλείονται ανήλικοι) της Nina Paley, ελεύθερου διαμοιρασμού χωρίς την απαίτηση οικονομικού αντιτίμου. Συγκεκριμένα η Nina Paley μας ενθαρρύνει να αντιγράψουμε και να μοιραστούμε την ταινία με άλλους/ες "σαν μια πράξη αγάπης" όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Η ταινία που κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη (έχω παρακολουθήσει σκηνές από πέρυσι) φέτος το 2019 και ονομάζεται Seder Masochism. Ο τίτλος αναφέρεται στο τελετουργικό εβραικό δείπνο Seder, προφανώς αποτυπώνοντας προσωπικά της βιώματα στους κόλπους της εβραικής οικογένειας στην οποία μεγάλωσε.

Χωρίς να πέφτει στο τέλμα των θεωριών συνομωσίας που χαρακτηρίζουν αρκετά έργα που σχετίζονται με το ρόλο των θρησκειών, η ταινία ξεκινά παρουσιάζοντας τη φυσιολογική λατρεία του ανθρώπινου όντος για τη φυσική του καταγωγή, τη μήτρα της γυναίκας, και περνάει στην έντεχνη μετατροπή της σε θρησκεία, αναλύοντας σε βάθος το μύθο της "Εξόδου από την αίγυπτο" της βίβλου. Χρησιμοποιεί δηλαδή τους θρησκευτικούς συμβολισμούς για να αποδομήσει τη θρησκεία και να αναδείξει την κοινωνική της διάσταση: το (όχι και τόσο ειρηνικό) πέρασμα στην πατριαρχική "θεία" εξουσία.

Στην εξέλιξη της ταινίας ο θεός αλλάζει μορφές και αποκαλύπτει το πρόσωπο του πατέρα, του εξουσιαστή, του χρήματος. Η ίδια η Nina συμμετέχει με τη μορφή κατσίκας, καταθέτοντας προσωπικά της βιώματα μέσα στο πατριαρχικό οικογενειακό-κοινωνικό περιβάλλον που την έχει επιβληθεί. Εκλαμβάνει σαν βάση την εβραική θεολογία για να επεκταθεί στις παράγωγες θρησκείες, το χριστιανισμό και τον ισλαμισμό, με κοινό παρανομαστή την πατριαρχική εξουσία, την καταπίεση της γυναίκας και την επιβολή μιας "θεικής" άρα αδιαμφισβήτητης αρσενικής εξουσίας.

Τόσο η εικονογράφηση όσο και η χρήση γνωστών τραγουδιών της jazz, blues, rock n' roll κ.α. είναι κατα τη γνώμη μου εμπνευσμένη και ιδιαίτερα εύστοχη. Ενδιάμεσα παρεμβάλλονται εικόνες επικαιρότητας που γεφυρώνουν το έργο με την απτή πραγματικότητα, πράγμα που βάζει το θεατή μέσα στα δρώμενα, καλώντας τον τελικά να αποβάλλει το ρόλο του θεατή.

Κατα τη γνώμη μου πρόκειται για μια αντι-ταινία με το απαραίτητο χιούμορ που σαρκάζει χωρίς να παίρνει ελαφρά τη θεματολογία της ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ενδελεχές σεμινάριο ιστορικού υλισμού πάνω στην ανάδυση και τη φύση της πατριαρχίας.

Μπορούμε να τη κατεβάσουμε δωρεάν (και προφανώς "νόμιμα") από τη διεύθυνση url:

https://archive.org/details/sedermasochism/

όπου διανέμεται σε διάφορες ψηφιακές μορφές (format) και αναλύσεις.

Ελληνικοί υπότιτλοι στο συνημμένο αρχείο, το οποίο θα πρέπει να κτεβάσουμε και να το μετονομάσουμε από "seder-masochism-2019.pdf" σε "seder-masochism-2019.srt".

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License