Κύπρος : Το εθνικό και οι αναρχικοί (1985)

«Οι εθνικιστές ταυτίζουν µε µεγάλη ευκολία το κοινωνικό σύνολο µε µια αντικειµενική συλλογική ταυτότητα - το έθνος. Ωστόσο, η µόνη αντικειµενική υπόσταση του έθνους είναι το κράτος του (αυτό που υπάρχει ή αυτό που πάει να φτιαχτεί).»

Η µπροσούρα αυτή γράφτηκε από τον σύντροφο Α.Π. στο τέλος του 1985. Παρ’ όλο ότι αποτελεί προσωπική του προσπάθεια, εκφράζει παράλληλα και τη γενικότερη άποψη των κυπρίων αναρχικών που συνέβαλαν (θεωρητικά και πρακτικά) στη διαµόρφωση της τελικής της µορφής. Είναι ένα από τα σηµαντικότερα ελληνόφωνα αναρχικά ντοκουµέντα των τελευταίων δεκαετιών. Μοιράστηκε από κύπριους αναρχικούς στην Α΄ Πανελλαδική Αναρχική-Αντιεξουσιαστική Συνάντηση που έγινε στην Πάτρα τον Απρίλη του 1986.

«Η αναρχική κριτική της ιδεολογίας του εθνικού δεν βασίζεται απλώς στο διεθνισµό και είναι ένας απ’ τους λόγους που οι αριστεριστές δυσκολεύονται να καταλάβουν. Η αναρχική κριτική αποτελείται από δύο σκέλη, την κριτική της ιδέας του έθνους σαν ιδεολογίας και την κριτική επανεκτίµηση της ιστορικής εµπειρίας ή του εθνικισµού. Οι αναρχικοί δεν αρνούνται την αντικειµενική ύπαρξη προβληµάτων που θα µπορούσαν να ονοµαστούν «εθνικά» - είναι προβλήµατα που αφορούν µια εξάρτηση, πολιτιστικός ιµπεριαλισµός κλπ. Η διαφορά µε αριστερούς και δεξιούς εθνικιστές βρίσκεται στον προσδιορισµό του κοινωνικού συνόλου και στον τρόπο αντιµετώπισης του προβλήµατος. Οι εθνικιστές ταυτίζουν µε µεγάλη ευκολία το κοινωνικό σύνολο µε µια αντικειµενική συλλογική ταυτότητα - το έθνος. Ωστόσο, η µόνη αντικειµενική υπόσταση του έθνους είναι το κράτος του (αυτό που υπάρχει ή αυτό που πάει να φτιαχτεί).

Το έθνος, από µια αναρχική σκοπιά, αποτελεί µια ιδεολογική ενότητα, καλλιεργηµένη µέσα από διάφορους µηχανισµούς και βασισµένη στην υποκειµενική ταύτιση των ατόµων. Το έθνος δεν είναι κάτι το αντικειµενικά-ιστορικά δοσµένο. Τα έθνη εµφανίζονται στην Μοντέρνα εποχή, αλλά η πορεία συγκρότησής τους ούτε αναπόφευκτη ούτε ιδεολογικά αθώα είναι. Τα έθνη συγκροτούνται γύρω από ένα κράτος µέσα από µακριές διαδικασίες συγκρούσεων - όχι µόνο εξωτερικών αλλά και εσωτερικών. Πολιτιστικές και κοινωνικές µειονότητες καταπιέζονται και εξαφανίζονται, το κράτος γίνεται ο κεντρικός άξονας κάθε έθνους και ο εθνικισµός, µετά τη ροµαντική φάση της εθνικής συγκρότησης γίνεται ανοιχτά αντιδραστικός καταπιέζοντας την κοινωνική σύγκρουση στο όνοµα της υπερκοινωνικής ενότητας του έθνους.»

Ολόκληρη η μπροσούρα σε μορφή pdf : https://manifesto-library.espivblogs.net/2018/05/04/cyprus-ethnicism-anarchism/

ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ελευθεριακή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License