Η ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ ΠΙΟ ΠΛΑΤΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΡΓΑ

Σ' αυτόν τον τόμο βρίσκονται δύο από τις καλύτερες νουβέλες της συγγραφέως που εστιάζουν θεματικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του.Η διήγηση της σύγκρουσης του επεκτατικού, αδυσώπητα κερδοσκοπικού γήινου πολιτισμού με τους ιθαγενείς ενός πλανήτη-αποικία (στη "Λέξη για το Δάσος...") οι οποίοι ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον και τον εαυτό τους, της απέφερε το βραβείο Hugo του 1973.

«Η λέξη για τον κόσμο είναι Δάσος»

Το 1968, την εποχή της κορύφωσης του πολέμου στο Βιετνάμ, η οικογένεια Λε Γκεν βρίσκεται για ένα χρόνο στην Αγγλία, τηρώντας την παράδοση του ακαδημαϊκού sabbatical. Η Ούρσουλα, προβληματισμένη και αγανακτισμένη από τον άδικο και αναίτιο αυτό πόλεμο γράφει το «Η λέξη για τον κόσμο είναι Δάσος».

Ο Άθσε είναι ένας πλανήτης εποικισμένος από τη Γη. Οι Γήινοι αρχίζουν να υλοτομούν τα αρχέγονα δάση του πλανήτη και να σκλαβώνουν τους αυτόχθονες, που είναι μόλις ένα μέτρο ψηλοί, με πράσινη γούνα και μεγάλα μάτια. Τους θεωρούν πρωτόγονους και τεμπέληδες και τους φέρονται τόσο βάναυσα, ώστε τελικά οι φιλήσυχοι μικρούληδες να επαναστατήσουν. Η παρέμβαση της Κοινωνίας των Κόσμων φέρνει ειρηνική λύση αναγκάζοντας τους Γήινους να εγκαταλείψουν τον πλανήτη. Αλλά η βάση της Αθσενιανής κοινωνίας έχει ήδη αλλοιωθεί.

Η ΛεΓκεν ανησυχούσε ότι το βιβλίο θα φάνταζε πολύ διδακτικό και θα έχανε το νόημα του μετά το τέλος του πολέμου, μιας και ήταν η πιο ανοιχτή πολιτική δήλωση που είχε κάνει μέχρι τότε. Όμως το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Hugo και έκανε μεγάλη επιτυχία.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License