Η Κομμούνα της Κρονστάνδης (Ida Mett)

Ida Mett : Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ. Το βουτηγμένο στο αίμα λυκόφως της ρώσικης επανάστασης.

post image

Ida Mett : Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ. Το βουτηγμένο στο αίμα λυκόφως της ρώσικης επανάστασης.

Μετάφραση : Άγις Στίνας

Απόσπασμα από τον πρόλογο (Οκτώβρης 1948) :

“Το ζήτημα είναι συνταρακτικό. Από τότε η Ρωσία απέκτησε αυτή την έφεση κυριαρχίας ; Την είχε ήδη όταν ήταν ο Λένιν ; Ή είναι χαρακτηριστικό της σταλινικής φάσης του μπολσεβικισμού ; Και κάθε φορά που ζητάμε να προσδιορίσουμε την αφετηρία αυτού του νέου προσανατολισμού της Ρωσίας, θυμόμαστε με το δίκιο μας την Κροστάνδη. Η εξέγερση των ναυτών του 1921 βρίσκεται πραγματικά πάνω στα σύνορα των δύο εποχών. Αφενός μ’ αυτήν τελειώνει η αυθόρμητη, η λαϊκή φάση, η φάση της ελπίδας, της επανάστασης και αφ’ ετέρου αρχίζει να διαγράφεται ότι έγινε κατόπι, ότι επιβλήθηκε.

Το πνεύμα του λαού εκφράστηκε με δύναμη στις αποφάσεις των εξεγερμένων που έθεσαν, μεταξύ άλλων πολιτικών διεκδικήσεων, δύο πρωταρχικής σημασίας ζητήματα που αποτελούν την λυδία λίθο για μια αντικειμενική εκτίμηση της σημερινής Ρωσίας και κάθε μελλοντικής προσπάθειας για την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Σ’ αυτά τα δύο ζητήματα : είναι δυνατόν να οικοδομηθεί σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία ; και, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ; δόθηκε μέσα από ηρωϊκές μάχες απάντηση αρνητική. Γι αυτό το λόγο η υπόθεση των εξεγερμένων μένει αξέχαστη. Κι εμείς που είδαμε την τραγική εφαρμογή της φθοροποιού αρχής «ο  σ κ ο π ό ς  α γ ι ά ζ ε ι  τ α  μ έ σ α», στη χιτλερική Γερμανία και στη σταλινική Ρωσία, δεν είναι δυνατόν πλέον να αγνοούμε αυτό το γεγονός, κι ούτε είναι δυνατόν επίσης να αφήσουμε αναπάντητα τα δύο μεγάλα ερωτήματα που έθεσαν οι επαναστάτες ναύτες της Κροστάνδης.”

Ολόκληρο το βιβλίο σε μορφή pdf : https://manifesto-library.espivblogs.net/files/2017/12/Ιντα-Μετ-Η-Κομμούνα-της-Κρονστάνδης-χ.χ.-Διεθνής-Βιβλιοθήκη.pdf

ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ελευθεριακή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License