Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12μμ, δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12μμ, δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου, «πρώην λατομείο» ή «πέτρινο θεατράκι», είσοδος από Μουσών και Ορλώφ.

post image

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12μμ, δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου

Μετά την συγκέντρωση έξω από την αρχαιολογική υπηρεσία στις 17/2 όπου κουβαλήσαμε νεκρά δέντρα από τον λόφο μέχρι την πόρτα τους, καλούμε σε μαζική δεντροφύτευση με φαγητό, ποτό και παιχνίδι στις 3/3 στο «πρώην λατομείο» ή «πέτρινο θεατράκι», είσοδος από Μουσών και Ορλώφ.

Ο λόφος χάνει εκατοντάδες δέντρα κάθε χρόνο και δεν αντικαθίσταται όπως γινόταν πάντα γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία εμποδίζει κάθε δεντροφύτευση είτε από τον δήμο, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει αργό θάνατο για το οικοσύστημα, γιατί δεν γίνεται φυσική αναδάσωση, λόγω των αποψιλώσεων για πρόληψη πυρκαγιάς.

Η αρχαιολογία είναι αρμόδια μονάχα για ότι αφορά τα μνημεία που υπάρχουν στο λόφο. Για την συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου, και του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, σκαλοπάτια, βρύσες κλπ) είναι υπεύθυνος ο δήμος Αθηναίων. Ειδικά στη περιοχή διαμορφώσεων Πικιώνη έχει λόγο και η Α.Μ.Κ.Ε Δημήτρης Πικιώνης στη βάση των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχιτέκτονα ο οποίος έκανε και φυτεύσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην κήρυξη του μνημείου νεώτερης αρχιτεκτονικής. Παρόλα αυτά η ζωή έχει δείξει ότι κανένας από τους θεσμικούς φορείς δεν ενδιαφέρεται για τον λόφο και για όλα τα θέματα που τον αφορούν. Ακόμα και η φροντίδα του είναι αντικείμενο ενασχόλησης και αγώνα των κατοίκων και των αγωνιζόμενων των γύρω περιοχών και ευρύτερα.

Το 1956, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή του από τα λατομεία, ο λόφος χαρακτηρίστηκε «αρχαιολογικός χώρος» και έγιναν φυτεύσεις. Η αρχαιολογική υπηρεσία, με πρόσχημα το ότι ο λόφος έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επικυριαρχήσει σε ολόκληρο το έδαφος και όλες τις κοινωνικές και φυσικές λειτουργίες του. Αυτό ματαιώθηκε από τον μακρόχρονο αγώνα των κάτοικων που επικυρώθηκε μετά και με απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας (2015). Έτσι πρόσφατα η Αρχ/κη Υπ/σια »ανακάλυψε» πρόβλημα ασφάλειας στον λόφο σε μια νέα προσπάθεια να τον κλείσει. Χρησιμοποίησε σαν πρόφαση τον τραγικό θάνατο ενός νέου από πτώση στην διάρκεια ληστείας. Δήθεν σαν μετρό ασφάλειας άρχισαν να κατασκευάζουν περίφραξη στην Πνύκα. Τους πρόδωσαν όμως τα στοιχειά:

1) Η Πνύκα είναι στην άλλη μεριά του λόφου από τον τόπο του περιστατικού.

2) Τα χρήματα της περίφραξης είχαν εκταμιευτεί ΔΥΟ εβδομάδες πριν τον θάνατο του νεαρού αφήνοντας τους ηθικά εκτεθειμένους. Ταυτόχρονα αποσιωπήθηκε ο θάνατος τουρίστα επίσης από πτώση, αλλά από το τείχος της Ακρόπολης που είναι βαριά φυλασσόμενος χώρος.

Ο μόνος σκοπός τους είναι η περίφραξη του και η επιβολή εισιτηρίου για την ολική μετατροπή του σε τουριστικό αξιοθέατο, σε ένα λόφο-μουσείο. Αυτό θα απαιτήσει αναπόφευκτα, δυνάμεις ασφαλείας κρατικές και ιδιωτικές που σημαίνει πλήρη έλεγχο της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το λόφο και καταστολή όποιας αντίστασης απέναντι στα ευρύτερα σχέδια τους.

Εμείς από την μεριά μας, με συνείδηση και ευθύνη, να αυτοοργανωθούμε και να δράσουμε για να προστατέψουμε την κοινωνική και φυσική ζωή του λόφου.

Η εκμετάλλευση και η καταστροφή του λόφου Φιλοπάππου είναι ένα μικρό σημείο της οικολογικής καταστροφής που προκαλούν, από κοινού θεσμοί και εταιρείες σε όλη την ελλαδική επικράτεια και φυσικά και παγκόσμια. Εξορύξεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στην Ήπειρο, στην δυτική Ελλάδα, εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας και πολλά ακόμα παραδείγματα μας δείχνουν ότι οι αδηφάγες ορέξεις τους και η ασυνειδησία τους δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν πατήσουμε πόδι εμείς.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, 12μμ, δεντροφύτευση στο λόφο του Φιλοπάππου, «πρώην λατομείο» ή «πέτρινο θεατράκι», είσοδος από Μουσών και Ορλώφ.

Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τον λόφο Φιλοπάππου

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License