2 ημέρες εκδηλώσεων στο νέο χώρο του ελευθεριακού εργαστηρίου / Η οικολογία του καπιταλισμού

Παρασκευή 22/02 στις 20:30: Παρουσίαση-συζήτηση: Η οικολογία του καπιταλισμού – εισήγηση από μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Το Διαλυτικό". Ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών, Αίνου 1 & Βουλιαγμένης, μετρό Αγ. Ιωάννης

post image

2 ημέρες εκδηλώσεων στο νέο χώρο του ελευθεριακού εργαστηρίου

Παρασκευή 22/02 στις 20:30

Παρουσίαση-συζήτηση: Η οικολογία του καπιταλισμού – εισήγηση από μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Το Διαλυτικό"

Ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών, Αίνου 1 & Βουλιαγμένης, μετρό Αγ. Ιωάννης

 

Η οικολογία του καπιταλισμού

Η επέκταση της κυριαρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στον προηγούμενο αιώνα ήταν ταυτόχρονα μια διαδικασία μετασχηματισμού ολόκληρης της βιόσφαιρας. Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη, η οποία διαρκούσε τα τελευταία 10.000 χρόνια κατά τη λεγόμενη Ολόκαινο γεωλογική εποχή.

Αυτή η διαταραχή εκφράζεται σε μια τοπική γεωγραφική κλίμακα με διάφορους τρόπους: μεγάλη αύξηση της συχνότητας των τυφώνων, ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αποψίλωση των δασών, αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι μακροχρόνιες ξηρασίες, εμφάνιση νέων ασθενειών που μεταδίδονται με απρόβλεπτο τρόπο και ο κατάλογος συνεχίζεται ατελείωτος. Τα παραπάνω φαινόμενα έχουν δυσμενείς συνέπειες στους όρους και τις συνθήκες ζωής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Τα πιο αδύναμα και φτωχά στρώματα επηρεάζονται με πιο ακραίο τρόπο έχοντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και ελλείψεις στην τροφή και το πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με την απολογητική ιδεολογία των «οικονομικών του περιβάλλοντος», η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη, η συσσώρευση των ρύπων και των τοξικών ουσιών, η καταστροφή δηλαδή των φυσικών προϋποθέσεων της ικανοποίησης των ανθρώπινων κοινωνικών αναγκών, είναι αποτέλεσμα της εγγενούς σύγκρουσης ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τη μη-ανθρώπινη φύση. Η σύνδεση των μεταβολών αυτών με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής δεν αναγνωρίζεται. Η μη-ανθρώπινη φύση, δηλαδή οι φυσικές συνθήκες και οι φυσικοί πόροι που δεν μπορούν να (ανα)παραχθούν από την καπιταλιστική παραγωγή, λογίζονται ως «δώρα της φύσης» τα οποία σφετερίζονται δωρεάν οι καπιταλιστές. Όταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δυσχεραίνει την καπιταλιστική διευρυμένη αναπαραγωγή, γιατί οδηγεί λ.χ. σε επιβράδυνση της αγροτικής παραγωγικότητας ή γιατί οδηγεί σε αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από τη ρύπανση, τα φαινόμενα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης χαρακτηρίζονται ως «περιβαλλοντικές εξωτερικότητες» ή «εξωτερικές οικονομίες». Η στρατηγική και η ιδεολογία περί «βιώσιμης ανάπτυξης» που ακολουθείται από τα καπιταλιστικά κράτη και τους υπερεθνικούς οργανισμούς του κεφαλαίου αποδίδει την κατασπατάληση και τη μείωση της παραγωγικότητας των φυσικών πόρων στην έλλειψη δικαιωμάτων ιδιοκτησίας επί αυτών. Η προτεινόμενη «λύση» βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και τον εκχρηματισμό των φυσικών πόρων.

Βασικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι η μετακύλιση του κόστους της κλιματικής αλλαγής στους προλετάριους, η δημιουργία νέων οδών για κερδοφόρες επενδύσεις στους λεγόμενους «πράσινους» και «ανανεώσιμους» κλάδους και η επίρριψη των ευθυνών για την οικολογική καταστροφή στις επιλογές του κάθε μεμονωμένου ατόμου, δηλαδή στη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που υφίστανται εκμετάλλευση και βιώνουν τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.

Απέναντι σε όλα αυτά, θα επιχειρήσουμε να δείξουμε γιατί η κυριαρχία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι συνυφασμένη με τη διαρκή απαξίωση της ανθρώπινης και της μη-ανθρώπινης φύσης. Θα ασκήσουμε κριτική στις ψευδείς «λύσεις» που προτείνονται από την καπιταλιστική οικολογία. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε ορισμένες διαστάσεις των κοινωνικών αγώνων που έχουν ξεσπάσει ενάντια στην απαξίωση και τη λεηλασία της φύσης αλλά και θα ασκήσουμε κριτική στις ρεφορμιστικές ιδεολογίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτούς και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και τη σύνδεση τους με την αμφισβήτηση της ολότητας των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων.

Από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Το Διαλυτικό»

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License