Για τα Περιστατικά στον Χώρο Εστίασης Ξενομπάτης στα Εξάρχεια

Το να επεκταθούμε ως συλλογικότητα σε μια πλήρη αναφορά σχετικά με τα γεγονότα του μαγαζιού Ξενομπάτης που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων θα ήταν περιττό

Το να επεκταθούμε ως συλλογικότητα σε μια πλήρη αναφορά σχετικά με τα γεγονότα του μαγαζιού Ξενομπάτης που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων θα ήταν περιττό, καθώς έχουν ήδη ειπωθεί με κάθε λεπτομέρεια από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων το οποίο ασχολήθηκε και κινήθηκε άμεσα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην κάνουμε έστω μία νύξη εφόσον το εν λόγω αφεντικό προέβη σε μία σειρά πράξεων οι οποίες οδήγησαν και στο οριστικό σφράγισμα της επιχείρησής του.

Η ιστορία με την επιχείρηση εστίασης Ξενομπάτης αποδομείται σε τρία βασικά σημεία: 1) Σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων, 2) Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και 3) Πάρε-δώσε με ναρκομαφίες.

Πρώτον, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, κρίνουμε αξιόποινη κάθε σεξιστική πράξη και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Θεωρώντας πως κάθε άτομο που προβαίνει σε μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση αυτομάτως βάλλεται, στοχοποιείται και στιγματίζεται κοινωνικά, παίρνουμε σαφή θέση απέναντι στον θύτη και στο θύμα. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία μορφή επιβολής εξουσίας στο άτομο στο οποίο ασκείται. Πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ένα δίπολο αφεντικού-εργαζόμενης μέσα σε έναν εργασιακό χώρο οπού ενυπάρχουν και εμπλέκονται πολύ περισσότερες και διαφορετικές δυναμικές. Εκτός των άλλων και σύμφωνα με την αντίστοιχη καταγγελία, το αφεντικό της επιχείρησης ποτέ δεν αρνήθηκε την πράξη του και προσπάθησε να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως μία κανονικότητα εντός των χώρων εργασίας. Η θέση μας ως συλλογικότητα είναι απλή και ξεκάθαρη: Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και τον σεξισμό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο σκέλος του συνολικότερου αγώνα για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.

Δεύτερον, είναι δεδομένο ότι εναντιωνόμαστε στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας μας βρίσκουν όχι μόνο πλήρως αντίθετους αλλά και εχθρικούς. Το εν λόγω αφεντικό είχε το θράσος να κρατάει τις εργαζόμενες του ανασφάλιστες ή υποασφαλισμένες, χωρίς πληρωμένα νυχτερινά, υπερωρίες, αργίες και Κυριακές. Επιπλέον και πάντα σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΣΜ, ήταν ένα μαγαζί με υπερβολικό φόρτο εργασίας και κάθε εργαζόμενη ήταν επιφορτισμένη με την ευθύνη πολλών πόστων ταυτόχρονα. Είναι δεδομένο πλέον πως το σύστημα βρίσκεται σε μια γενικευμένη κρίση και αυτό είναι φανερό μέχρι και στην τελευταία μικρομεσαία επιχείρηση. Ως κομμάτι των καταπιεσμένων αυτής της κοινωνίας δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται από τα κάτω καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιδεολογίας μας αλλά και των ευρύτερων πολιτικών μας θέσεων που έχουν ως στόχο την ανατροπή κάθε λογής εξουσιαστικών σχέσεων που αποτυπώνονται στο κοινωνικό πεδίο.

Τέλος, η εικόνα περί του βίου και της πολιτείας του Ξενομπάτη ολοκληρώνεται με τη φιλοξενία ναρκομαφιών εντός του μαγαζιού. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το αφεντικό ανέπτυξε επαφές με γνωστές παραβατικές φυσιογνωμίες της περιοχής, ώστε να απογειώσει απότομα την βραχύβια καριέρα του στον χώρο του επιχειρείν. Επιπλέον, οι νταήδες μαφιόζοι παρενοχλούν όποιον και όποια (δεν) τους καθόταν καλά στο μάτι. Και όλα αυτά με την άδεια του αφεντικού το οποίο όχι μόνο δεν έλεγε τίποτα απολύτως αλλά συναγελάζονταν μαζί τους κατά τη διάρκεια του κοινωνικού κανιβαλισμού στον οποίο επιδίδονταν σε τακτική βάση. Περιττό να δηλώσουμε την καταδίκη μας σε τέτοιου είδους πρακτικές, εφόσον την έχουμε δείξει επανειλημμένως στο παρελθόν.

Τέτοιου είδους αφεντικά αλλά και οι παρατρεχάμενοι τους είναι ξεκάθαρα οι θύτες και σε καμία περίπτωση τα θύματα. Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους και καλά θα κάνουν να παραδειγματιστούν από την αποτελεσματική τακτική του Ξενομπάτη ο οποίος εξαφανίστηκε νύχτα από την περιοχή.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Περιφέρεια Αθήνας

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License