Νίκη στον Αγώνα των Μαθητών-Φοιτητών-Εκπαιδευτικών

Εδώ και χρόνια τα δημόσια σχολεία λειτουργούν υποστελεχωμένα με αρκετές κενές ώρες μαθημάτων ενδιάμεσα (ακόμα και στα μαθήματα κατεύθυνσης), ενώπαράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν για πάνω από μία δεκαετία στο ράφι ή χρησιμοποιούνται ως αναπληρωτές-μπαλάκια για μισθούς πείνας

Εδώ και χρόνια τα δημόσια σχολεία λειτουργούν υποστελεχωμένα με αρκετές κενές ώρες μαθημάτων ενδιάμεσα (ακόμα και στα μαθήματα κατεύθυνσης), ενώπαράλληλα χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν για πάνω από μία δεκαετία στο ράφι ή χρησιμοποιούνται ως αναπληρωτές-μπαλάκια για μισθούς πείνας. Η δημόσια παιδεία έχει φτάσει πλέον σε σημείο διάλυσης. Αν κάποιος έχει την ατυχία να δει τα πράγματα από μέσα, γρήγορα καταλαβαίνει ότι οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα σχολεία είναι αρκετές για να διοριστούν οι περισσότεροι -αν όχι όλοι οι εκπαιδευτικοί- οι οποίοι είναι σε αναμονή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί, η επίθεση κράτους και κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνία είναι εμφανής και γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ο κλοιός στενεύει και οδηγεί τις μάζες σε απομόνωση και απόγνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα ακόμα αστικό κόμμα εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της μπουρζουαζίας. Μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα διάλυσης των συμβάσεων εργασίας και της επιβολής ελαστικών ωραρίων καθώς και πλήθους άλλων αντεργατικών μέτρωνπου έχουν θεσπιστεί, έρχεται να προστεθεί και το νέο νομοσχέδιο στην παιδεία. Ο στόχος είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και το αποτέλεσμα θα είναι η εντεινόμενη φτωχοποίηση. Η εργασιακή δυστοπία, μας κλείνει το μάτι.

Τα νέα μέτρα στην παιδεία στοχεύουν στο να κλονίσουν την εκπαιδευτική βάση τόσο σε εργασιακό επίπεδο όσο και σε ταξικό. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, στην τριτοβάθμια υπάρχει ο νόμος Γαβρόγλου, ενώ το Προσοντολόγιο ως έννοια και ως θεσμός έχει να κάνει με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες στους ιδιώτες. Ως εκ τούτου, οι παραπάνω νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές πολιτικές εκμηδενίζουν ότι έχει μείνει από τη δημόσια παιδεία. Κατά συνέπεια, είναι εύκολο να προβλεφτεί ότι τα πρώτα θύματα θα είναι τόσο οι εκπαιδευτικοί που θα πρέπει να εισέλθουν σε ένα αέναο ανταγωνιστικό παιχνίδιμεταξύ τους όσο και οι μαθητές, οι οποίοι θα έχουν την ατυχία -ή την τύχη- να γνωρίσουν τους έντονους ταξικούς φραγμούς από την εφηβική τους κιόλας ηλικία.

Ο Εθνικός Διάλογος προβλέπει λιγότερο δημόσιο ώστε να ανοίξει χώρος σε ιδιώτες. Επίσης, έχει ως στόχο λιγότερους μαθητές που θα χωρίζονται σε λύκεια δύο ταχυτήτων και θα διοχετεύονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα δύο ταχυτήτων (της χαμηλής ζήτησης με ελεύθερη πρόσβαση και της υψηλής ζήτησης με πανελλήνιες εξετάσεις). Το αποκορύφωμα είναι η λιγότερη μόρφωση, καθώς η εξειδίκευση ενισχύεται εφόσον τα μαθήματα γενικής παιδείας αφαιρούνται εξ ολοκλήρου και αυξάνεται η ύλη των μαθημάτων κατεύθυνσης. Τέλος, εισάγεται ο θεσμός της Μαθητείας στα σχολεία. Πρόκειται για ένα ανεκδιήγητο μέτρο το οποίο προσφέρει απλόχερα φθηνό εργατικό δυναμικό ανηλίκων σε κράτος και αφεντικά.

Μέσα σε όλη αυτή την αναδιάρθρωση έρχεται να προστεθεί και η απαξίωση των βασικών πανεπιστημιακών τίτλων η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραπάνω αλλαγές στο σχολείο. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν σχολές που έδιναν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και κατά συνέπεια ο εκπαιδευτικός ήταν θεωρητικά έτοιμος να διδάξει με το πτυχίο του και μόνο. Πλέον, η διδακτική επάρκεια αποσπάται από το πτυχίο, ενώ παράλληλα ακυρώνονται και οι κατευθύνσεις εκπαίδευσης στις σχολές που ήδη υπήρχαν. Έτσι, ο εκπαιδευτικός είναι αναγκασμένος να κατοχυρώσει την απαραίτητη για την πρόσληψή του παιδαγωγική επάρκεια με μεταπτυχιακότίτλο, προκειμένου να μπορεί να διδάξει. Κάπου εδώ έρχεται και κουμπώνει ευφυέστατα ο νόμος Γαβρόγλου, βάσει του οποίου όλα τα μεταπτυχιακά πλέον γίνονταιέναντι χρηματικής αμοιβής. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλοστημένο παιχνίδι που θα ζήλευε ακόμα και η ΝΔ, η οποία ως κόμμα χωρίς φαντασία επιμένει πεισματικά στο αντιεκπαιδευτικό απολίθωμα του ΑΣΕΠ. Επομένως, το βασικό πτυχίο απαξιώνεται πλήρως καθώς είναι απαραίτητος τουλάχιστον ένας μεταπτυχιακός τίτλος ώστε να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί κάποιος, είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής.

Τέλος, στη λίστα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης έρχεται να προστεθεί και το Προσοντολόγιο το οποίο βάζει τους εκπαιδευτικούς σε ένα κυνήγι τίτλων οι οποίοι όχι μόνο είναι χρονοβόροι και δαπανηροί, αλλά και προάγουν τον κανιβαλισμό και τη διάσπαση μεταξύ των εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά για να καταλήξουν για ακόμη μία φορά να δουλεύουν ως αναλώσιμοι μέσα σε εξευτελιστικά ωράρια και το κράτος να τους πετάει στην άκρη μετά από 8 μήνες εργασίας το πολύ. Με αυτούς τους τρόπους διαχείρισης οι ταξικές αντιθέσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες, οξύνονται οι ανταγωνιστικές σχέσεις και όλα είναι έτοιμα για την εγκαθίδρυση μιας εργασιακής ζούγκλας όπου κράτος και κεφάλαιο θα οδεύουν χέρι-χέρι εφόσον θα έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε συλλογική σύγκρουση και ατομική απόγνωση. Συμπερασματικά, το έδαφος θα έχει προλειανθεί για να περάσουν οι όποιες περαιτέρωαντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις ακόμα πιο εύκολα.

Οι λόγοι για να αντιταχθούμε στα παραπάνω επαχθή μέτρα είναι παραπάνω από αρκετοί. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε την συσπείρωση όλων των εκπαιδευτικώναπέναντι στον κοινό τους εχθρό και δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ωστόσο, αυτό που έχουμε να προτάξουμε είναι την όσο το δυνατόν ευρύτερη συλλογικοποίηση και αυτοοργάνωση. Να αποφύγουμε τακτικές εξατομίκευσης και απομόνωσης που θα οδηγήσουν σε ήττα και απογοήτευση. Να γίνουμε εμείς οι κυρίαρχοι της ζωής μας με σημαντικό άξονα να αντιταχθούμε στον κανιβαλισμό που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι από πάνω μας. Βλέποντας ότι οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές, ας πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να σταθούμε αλληλέγγυα ο ένας στον άλλον. Θέτοντας την παιδεία ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για το μέλλον μας, οφείλουμε να παλέψουμε μαζί, τόσο ως διορισμένοι εκπαιδευτικοί όσο και ως αναπληρωτές αλλά και ως άνεργοι. Να παλέψουμε μαζί με τους μαθητές μας και για αυτούς, όπως ήδη κάνουν και αυτοί για εμάς. Να πάρουμε πίσω την αξιοπρέπεια που μας στέρησαν και να δηλώσουμε ότι δεν ζητάμε δουλειά με το σταγονόμετρο και υπό όρους αλλά απαιτούμε εδώ και τώρα διορισμούς για όλους/ες μας.

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Περιφέρεια Αθήνας

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License