Για την ένταξη ατόμων στην περιφέρεια Αθήνας της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Η Περιφέρεια Αθήνας συνεδριάζει κάθε στο Κ*ΒΟΞ. Εκπρόσωποί της για κάθε ενδιαφερόμενο/η βρίσκονται κάθε Πέμπτη στον χώρο αυτής της κατάληψης από τις 18:30. Επικοινωνία επίσης μέσω email: anarchist-federation@riseup.net

Υλοποιώντας την απόφαση του Α’ τακτικού συνεδρίου της Α.Ο. η περιφέρεια Αθήνας ξεκινά και επίσημα την ενσωμάτωση ατόμων που θα συλειτουργούν και θα συναποφασίζουν μαζί με τις συλλογικότητες για το σύνολο της δράσης και της πολιτικής της παρουσίας.

Αυτή η απόφαση του συνεδρίου δεν πάρθηκε με ελαφριά καρδιά. Συνιστά ένα πολιτικό πείραμα με άγνωστη κατάληξη. Η Α.Ο. από την πρώτη της στιγμή δομήθηκε πάνω στην λογική της οργανωτικής συγκρότησης πολιτικών αναρχικών συλλογικοτήτων και αυτό παραμένει ως στόχος για την συνέχεια.

Η μέχρι τώρα εμπειρία κινηματική εμπειρία έχει αναδείξει μια σειρά προβληματικές που αφορούν την κοινή λειτουργία ανάμεσα σε άτομα και ομάδες, συνήθως ανάμεσα σε άτομα και εκπροσώπους ομάδων. Διαφορές στην δυνατότητα άμεσης λήψης αποφάσεων, διαφορές στο ειδικό πολιτικό βάρος, διαφορές στην κατανόηση των διαδικασιών, διαφορές στις συμπεριφορές. Και πέρα από αυτό, η κουλτούρα της ατομικής πολιτικής υπόστασης, παρά την ευελιξία και την δυνατότητα θεματικής αφοσίωσης που προσφέρει στον μεμονωμένο/η, αποστερεί τις σημαντικές δυνάμεις που πολλαπλασιάζει η πρωτοβάθμια συλλογικοποίηση. Αφαιρεί στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ποσοστό συντρόφων/ισσων από το σώμα εκείνο που όντας οργανωμένο και διαθέτοντας δυνατότητα πρωτοβουλίας,μπορεί να προτείνει και να καθορίσει στρατηγικές.

Η πραγματικότητα όμως, και όπως αυτή εξελίσσεται τόσο κοινωνικά και αγωνιστικά όσο και στο εσωτερικό του αναρχικού χώρου, (όπως περιγράφεται στην απόφαση του συνεδρίου για το θέμα https://athens.indymedia.org/post/1594586/) κάθε άλλο παρά ευνοεί την συλλογικοποίηση.

Οι στόχοι μας είναι δύο. Από την μία να ενισχυθεί η περιφερειακή έκφραση της Αναρχικής Ομοσπονδίας με ποσοτικό και ποιοτικό εμπλουτισμό προσφέροντας την δυνατότητα οργανωμένης δράσης, έστω και σε απευθείας δευτεροβάθμιο επίπεδο, σε άτομα. Από την άλλη, να λειτουργήσει ως οργανωτικός τόπος συνάντησης είτε με την ένταξη ατόμων σε υπάρχουσες συλλογικότητες ή, ακόμα σημαντικότερο, με την δημιουργία νέων. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν εκβιάζεται, η άποψή μας όμως είναι ξεκάθαρη: Δεν είναι απλά νοητή αλλά αποτελεί υποχρέωση (για όσες δυνάμεις πιστεύουν στην ανάγκη της συλλογικοποίησης), η ενεργητική καλλιέργεια του εδάφους για αυτήν.

Ούτε οι περιφέρειες ούτε κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει ή να βάλει σε νόρμες την μορφή και τα χαρακτηριστικά μιας νέας ομάδας. Δουλειά μας είναι η ενεργητική καλλιέργεια του εδάφους για αυτήν και η πολιτική/υλική υποστήριξη, και βέβαια δεν υιοθετούμε μια πρακτική κεντρικά συγκροτημένων «τοπικών».

Λίγους μήνες πριν το συνέδριο, με συμφωνία της Α.Ο. η περιφέρεια Αθήνας άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά μαζί με έναν αριθμό συντρόφων/ισσων. Η εμπειρία αποτιμήθηκε θετικά κι αυτό οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση του συνεδρίου. Τώρα βρισκόμαστε στο επόμενο στάδιο αυτού του πειράματος όπου μέχρι το νέο συνέδριο θα γίνει η τελική αποτίμηση που θα οδηγήσει (ή όχι) σε μόνιμες αλλαγές στην οργανωτική φυσιογνωμία της Α.Ο.

Τα διακυβεύματα είναι εδώ.

Η αποφασιστική λειτουργία των ατόμων στο περιφερειακό επίπεδο πρέπει να εξασφαλιστεί με δομέςισοδύναμης και αναλογικής κατανομής του πολιτικού βάρους ανάμεσα σε άτομα και ομάδες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ανατροπή μιας κουλτούρας ηγεμονισμού των συλλογικοτήτων στις διαδικασίες…

Όπως είπαμε η προσπάθεια αυτή είναι πολιτικό πείραμα για όλες τις πλευρές. Σε αυτό καλούμε κάθε αγωνιστή/αγωνίστρια, καθένα και καθεμιά που αποδέχεται τις αρχές και τις θέσεις της αναρχικής ομοσπονδίας να συνταχθεί μαζί μας στον οργανωμένο δύσκολο και μακροχρόνιο αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Η αναζήτηση νέων τρόπων και μεθόδων, η ζωντανή σχέση του πολιτικού υποκειμένου με τις δομές του είναι ιστορικά και οφείλει να συνεχίσει να είναι στην καρδιά της αναρχικής κοσμοαντίληψης. Η πολιτική συμμετοχή, η οργάνωση, η επαναστατική κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι ο απαραίτητος όρος για την κοινωνική απελευθέρωση. Για να γίνουν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση του κομμουνισμού και της ελευθερίας. Στην κατεύθυνση της Αναρχίας.

Η Περιφέρεια Αθήνας συνεδριάζει κάθε  στο Κ*ΒΟΞ. Εκπρόσωποί της για κάθε ενδιαφερόμενο/η βρίσκονται κάθε Πέμπτη στον χώρο αυτής της κατάληψης από τις 18:30.

Επικοινωνία επίσης μέσω email: anarchist-federation@riseup.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License