[Θεσσαλονίκη] Ενημέρωση για τις συλλήψεις κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής περιφρούρησης στις 2/2/2019 |


Στις 2/2/19 υπήρχε καλεσμένη εκδήλωση – συζήτηση για το “Μακεδονικό”, από την Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, με συμμετοχή συντρόφων/ισσών από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η εκδήλωση και το διεθνιστικό της μήνυμα κοινής πάλης των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων των δυο χωρών μάλλον δεν άρεσε στους “πατριώτες” (μιας και έτσι ονομάζεται πλέον από ΜΜΕ ο φασιστικός εσμός της πόλης) οι οποίοι σχεδίαζαν “πατριωτική αντισυγκέντρωση” στα σκαλάκια του Αγ. Δημητρίου, ακριβώς απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Για ακόμα μια φορά δεν τους βγήκε.

Από τις 14:15, 200 αντιφασίστριες/ες κατέλαβαν όλη την περιοχή γύρω από το ΕΚΘ , από το ύψος της Αγ. Δημητρίου ως την Ολύμπου, αιφνιδιάζοντας τόσο τους μπάτσους όσο και τους φασίστες και διασφαλίζοντας ότι καμία φασιστική αντισυγκέντρωση δεν θα γίνει. Όταν η περιφρούρηση έφτασε στο σημείο, είδε –χωρίς έκπληξη- ότι από νωρίς το πρωί ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ και κλούβες είχαν παραταχθεί επί της Αγ. Δημητρίου, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι φασίστες -το μακρύ χέρι του κράτους και των αφεντικών δηλαδή- θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν. Άλλωστε μας είπαν ευθαρσώς ότι είναι ενήμεροι για την “κρυφή” (!) αντισυγκέντρωση των φασιστών.

Ακόμα και έτσι όμως οι φασίστες, βλέποντας τη μαζικότητα αλλά και το επίπεδο οργάνωσης της περιφρούρησης, δεν τόλμησαν τελικά να ξεμυτίσουν. Φαίνεται ότι οι λεονταρισμοί για τους οποίους έκαναν λόγο την προηγούμενη μέρα πήγαν περίπατο, μόλις είδαν ότι θα σταθούν όντως απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα της πόλης, ακόμα και αν οι μπάτσοι είχαν ήδη φροντίσει να τους διασφαλίσουν χώρο και να τους προστατεύσουν για να το κάνουν. Οι ελάχιστοι φασίστες που πλησίασαν στο σημείο κυνηγήθηκαν από την περιφρούρηση και έτρεξαν πανικόβλητοι μέχρι να βρεθούν πίσω την ασφάλεια των μπάτσων.

Στις 20:00, μετά από έξι ώρες που η περιφρούρηση παρέμενε παρατεταγμένη στο σημείο, μια διμοιρία η οποία είχε εξαιρετικά προκλητική στάση από το πρωί βρήκε (την πιο αστεία ίσως ως τώρα) αφορμή και απολύτως απρόκλητα επιτέθηκε στις/ους συντρόφισσες/ους που περιφρουρούσαν την πάνω δεξιά γωνία του πάρκου του ΕΚΘ. Η αφορμή; Μία σημαία από έναν σύντροφο της περιφρούρησης ακούμπησε σε ένα σταθμευμένο όχημα ενεργοποιώντας τον συναγερμό του!

Οι μπάτσοι επιτέθηκαν χτυπώντας με τις ασπίδες, με γκλοπ αλλά και πετώντας κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Η περιφρούρηση οπισθοχώρησε συντεταγμένα ως το ΕΚΘ, απωθώντας παράλληλα τους μπάτσους από τον χώρο της εκδήλωσης. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δυο μελών της περιφρούρησης (από χτύπημα με γκλοπ και κρότου λάμψης), αλλά και η σύλληψη δύο συντρόφων. Η εκδήλωση διακόπηκε για 10 λεπτά, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάρει ανάσα από τα δακρυγόνα και συνεχίστηκε κανονικά, με την παρουσία 160 συναγωνιστών/στριων.

Χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα, λοιπόν, οι 2 σύντροφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με 4 κατηγορίες έκαστος : Ο ένας σύντροφος κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση σωματικών βλαβών και απείθεια (λόγω της άρνησης της σήμανσης). Ο δεύτερος σύντροφος κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια / μη συμμόρφωση απέναντι στις αρχές (κατά τη σύλληψη του και κατά την παρουσία του στην αστυνομική διεύθυνση), απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και δεύτερη απείθεια (λόγω της άρνησης της σήμανσης).

Την Κυριακή 3/2/19 στις 10:00 οι σύντροφοι παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 3/6/2019.

 

Απέναντι στα αφεντικά και το κράτος.

Απέναντι στους φασίστες, που είναι το μακρύ χέρι τους.

Απέναντι σου μπάτσους, που προστατεύουν το κεφάλαιο και όλους τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς του.

Θα είμαστε εκεί.

 

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 2/2/19

 

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ

 

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com

http://www.libertasalonica.wordpress.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License