Πώς η Βερόνα έγινε μια «μοντέρνα πόλη» για την ακροδεξιά και υπερκαθολική συμμαχία.

CLAUDIA TORRISI 31 Ιανουαρίου 2019 Άκρα δεξιά και θρησκευτικά συντηρητικά κινήματα κατέλαβαν την «πόλη της αγάπης» εδώ και χρόνια. Μετά τις εθνικές επιτυχίες, στοχεύουν σε ευρωπαϊκές νίκες.

Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γυναικών, Ρώμη 10 Νοεμβρίου 2018.

Τι σημαίνει μια αυτοανακηρυγμένη "Pro-Life City"; Ρώτησα τον εαυτό μου αυτή την ερώτηση ενώ βρισκόμουν στο τρένο προς τη Βερόνα, τη βορειοανατολική ιταλική πόλη γνωστή παγκοσμίως ως την "πόλη της αγάπης" και το σπίτι του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Το περασμένο έτος - 40 χρόνια μετά την νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Ιταλία - το τοπικό συμβούλιο της Βερόνα ψήφισε μια δημοτική πρόταση "για την πρόληψη της άμβλωσης" και επιτρέπει το δημόσιο χρήμα να χρηματοδοτεί ομάδες κατά των αμβλώσεων και να αποτρέψει τις γυναίκες από το να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες.

Τώρα, η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών του 2019 (WCF) - την κύρια συγκέντρωση αμερικανών, ρώσων και διεθνών ακτιβιστών για την καταπολέμηση των αμβλώσεων και των LGBT και των πολιτικών συμμάχων τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini, από το άκρο δεξιό κόμμα Lega, είναι ανάμεσα στους πολλούς πολιτικούς που αναμένεται να παρευρεθούν.

"Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε τις οικογένειες του κόσμου στη Βερόνα, αυτή είναι η Ευρώπη που μας αρέσει", δήλωσε ο Σαλβίνι τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας μια σύνδεση μεταξύ αυτής της συγκέντρωσης στα τέλη Μαρτίου και εκστρατειών για εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου. Ο Σαλβίνι ήταν επίσης στη Βερόνα για συνάντηση με Ιταλούς και Αμερικανούς «υπέρ-οικογενειακούς» ακτιβιστές την ίδια ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την κίνηση κατά της άμβλωσης. Αυτοί οι ακτιβιστές είπαν ότι «από τη Βερόνα θα ξεκινήσει η αντεπανάσταση της καλής αίσθησης και της λογικής» - απηχώντας ένα σύνθημα της εκστρατείας της Lega από τις εθνικές εκλογές του 2018.

Ο Giulia Siviero, δημοσιογράφος της ιταλικής ιστιοσελίδας Il Post που ζει στη Βερόνα, μου είπε ότι αυτά τα γεγονότα ήταν μόνο «κάποια βήματα» κατά το τελευταίο έτος στην ολοένα και πιο θεσμοθετημένη αντίθεσή του προς τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα αυτής της πόλης.

Περιέγραψε την πόλη ως "ιστορία με υπέρ-καθολικούς και άκρα δεξιά κινήματα, αλλά είναι επίσης ένα μέρος όπου τέτοια πράγματα δεν παρεμποδίζονται από την τοπική διοίκηση. Αλλά το αντίθετο: υποστηρίζονται ". Αυτό που είναι νέο είναι ότι αυτές οι δυναμικές έφτασαν σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό είναι που ο Emanuele Del Medico, συγγραφέας και ακτιβιστής από τη Βερόνα, που έγραψε ένα προφητικό βιβλίο για αυτά τα ζητήματα , αποκαλεί τη «βερόνωση» της ιταλικής πολιτικής: μια συμπαιγνία μεταξύ της ακροδεξιάς, της Lega και των καθολικών φονταμενταλιστών.

Σύμφωνα με τον Del Medico, η πόλη υπήρξε από πολύ καιρό ορόσημο για καθολικές παραδοσιακές ομάδες, οι οποίες είχαν στενούς δεσμούς με την πιο εξτρεμιστική δεξιά και έχουν επηρεάσει την τοπική πολιτική. "Έχουν κοινό σκοπό: να αποκαταστήσουν μια χαμένη γραμμή του παρελθόντος", εξήγησε.

Η Βέρονα, προειδοποίησε, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τέτοιου είδους συμμαχίες, με την «εμμονή για το σώμα της γυναίκας» - που συνοδεύεται από ομοφοβία και ισλαμοφοβία - που είναι «απολύτως επαναληπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη Βερόνα, ακροδεξιές και θρησκευτικές κινητοποιήσεις κατέλαβαν την τοπική κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι νέο είναι ότι τώρα η δυναμική αυτή έχει φτάσει σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόταση της Verona για την καταπολέμηση των αμβλώσεων προτάθηκε από τον σύμβουλο της Lega Alberto Zelger, ο οποίος είπε κάποτε ότι "η έκτρωση είναι χειρότερη από τον πόλεμο". αν οι ιταλικές γυναίκες δεν κάνουν περισσότερα μωρά "θα κατακτηθούμε από τους μουσουλμάνους που θα επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο". και οι ομοφυλόφιλοι είναι "καταστροφή". Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου που συζητούσε αυτή την πρόταση, ο Andrea Bacciga, σύμβουλος

εκλεγμένος από τον ίδιο «κατάλογο πολιτών» όπως ο δήμαρχος Federico Sboarina, έκανε φασιστικό χαιρετισμό σε ακτιβιστές του φεμινιστικού κινήματος Non Una di Meno (NUDM) που παρακολουθούσαν τις συνομιλίες. Τον Φεβρουάριο του 2018, η Sboarina υποδέχθηκε στην πόλη ένα λεωφορείο μίσους αντι-LGBT από την ισπανική υπερ-συντηρητική ομάδα CitizenGo, που έφερε μηνύματα όπως «τα παιδιά είναι άνδρες ή γυναίκες» και «#StopGender στα σχολεία».

Εκείνο το μήνα, η Βερόνα φιλοξένησε επίσης το πρώτο «Φεστιβάλ Pro Life » της Ιταλίας , στο ιστορικό παλάτι Gran Guardia, που διατέθηκε από της αρχές της πόλης. Χορηγούμενος από την τοπική, επαρχιακή και περιφερειακή κυβέρνηση - και το WCF - το φεστιβάλ αυτό διοργανώθηκε από ομάδες πο οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της LGBT κοινότητας, όπως η ProVita, η οποία έχει καλά τεκμηριωμένους δεσμούς με τη νεοφασιστική ομάδα Forza Nuova FN).

Ο τότε αντιδήμαρχος της Βερόνας, Λορέντζο Φοντάνα - τώρα εθνικός υπουργός Οικογένειας - ήταν επίσης εκεί. Επίσης, το 2018, μια πανεπιστημιακή εκδήλωση σχετικά με τους αιτούντες άσυλο LGBT τον Μάιο ακυρώθηκε, αφού το FN προειδοποίησε στο Facebook ότι "να ακυρωθεί ή θα το ακυρώσουμε".

Εν τω μεταξύ, όταν ο ακροδεξός σύνδεσμος αυτός έχασε την αίθουσα του ξενοδοχείου που είχε κλείσει για μια συνάντηση κατά της άμβλωσης τον Νοέμβριο, εν μέσω διαμαρτυριών από ακτιβιστές δικαιωμάτων, η πόλη τους έδωσε γρήγορα έναν εναλλακτικό δημόσιο χώρο.

Τα ακροδεξιά και υπερ-συντηρητικά κινήματα έχουν αντιμετωπίσει σχετικά λίγα εμπόδια στη Βερόνα - και η ιστορία της πόλης εξηγεί γιατί. Αυτή ήταν μια από τις κύριες πόλεις της Δημοκρατίας του Σαλό, ένα ναζιστικό κράτος μαριονέτας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. "Υπάρχει ένα είδος μαύρου νήματος εδώ", δήλωσε ο Paola Bonatelli. "

Αυτή ήταν πάντα μια πολύ συντηρητική πόλη", δήλωσε ο Bonatelli, πρώην τοπικός δημοσιογράφος για την εφημερίδα Il Manifesto και ακτιβιστής με μια ομάδα δικαιωμάτων LGBT στη Βερόνα που ονομάζεται Pink. "Η ιταλική νεοφασιστική τρομοκρατία έλαβε χώρα εδώ στη δεκαετία του '70 - η πόλη εξακολουθεί να έχει αυτό το είδος δεσμών", μου είπε.

Στη δεκαετία του 1990, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισήγαγε τους νεοφασιστές στην κυβέρνησή του . Το ίδιο συνέβη στη Βερόνα, δήλωσε ο Μπόνατελλι, περιγράφοντας την είσοδο ακροδεξιών ακτιβιστών σε τοπικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν γνωστές για τη διοργάνωση «συναυλιών, εκδηλώσεων, συνεδρίων».

Αυτή τη στιγμή, τα εξαιρετικά συντηρητικά μέλη του τοπικού συμβουλίου της Βερόνα εξέδωσαν ομοφοβικές προτάσεις που αντιτίθενται σε νόμους που θα μπορούσαν να παρέχουν ίσα δικαιώματα στα ζευγάρια του ίδιου φύλου και στις «φυσικές οικογένειες».

Το 2007, ο δήμαρχος της Λέγκα, Φλάβο Τόσι εισήλθε και η παρουσία της ακροδεξιάς στην τοπική κυβέρνηση έγινε πιο σαφής . Ήταν προσωπικά συνδεδεμένος με ανοιχτά ρατσιστές, ακροδεξιούς υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας "Hellas Verona".

Επίσης, στο συμβούλιο του Tosi υπήρξε ένας μαχητικός υποστηρικτής της νεοναζιστικής ομάδας Veneto Fronte Skinheads και μέλος ενός συγκροτήματος ναζιστικού rock. Ενώ ήταν στην εξουσία, τα αντιφασιστικά κινήματα κατέγραψαν μια δωδεκάδα επιθέσεων από ακροδεξιούς, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του 29χρονου Nicola Tommasoli .

Ο Federico Sboarina, ο σημερινός δήμαρχος της Βερόνα, ήταν μέλος της διοίκησης του Tosi. Η εποχή του φαίνεται να ολοκληρώνει την εδραίωση της ακροδεξιάς και της εξω-καθολικής εξουσίας στην πόλη. "Είναι κατηγορηματικά καθολικός και κατά των αμβλώσεων", δήλωσε ο Siviero από την Il Post, προσθέτοντας ότι η εκλογική του εκστρατεία το 2017 υποστηρίχθηκε από τον τοπικό επίσκοπο, τα μέλη του κόμματος Lega, τα τοπικά ακροδεξιά κινήματα και τον ίδιο τον Σαλβίνι.

Αυτή η καμπάνια αναφέρεται επίσης σε μάχες κατά της «ιδεολογίας του φύλου» και στην κατάργηση « βιβλίων φύλου » από τη βιβλιοθήκη και τα σχολεία. Από την άλλη πλευρά, ο Bacciga, ένας από τους συμβούλους του, δώρισε βιβλία ομοφοβικής αναφοράς στην δημοτική βιβλιοθήκη.

Αυτή η καμπάνια αναφέρεται επίσης σε μάχες κατά της «ιδεολογίας του φύλου» και στην κατάργηση «βιβλίων φύλου» από τη βιβλιοθήκη και τα σχολεία.

Πέρυσι, ο αντιδήμαρχος της Sboarina Lorenzo Fontana άφησε τη θέση του - να γίνει ο νέος υπουργός Οικογένειας της Ιταλίας. Η εθνική του άνοδος έπληξε πολλούς. "Δεν ήταν κάποιος που συνηθίζαμε να βλέπουμε στην τηλεόραση. Αν κάποιος έπρεπε να κάνει μια λίστα με επικίνδυνους ανθρώπους που θα μπορούσαν να φτάσουν στην εθνική κυβέρνηση, σίγουρα δεν θα είχε Φοντάνα εκεί ", δήλωσε ο Del Medico.

Αν και υπενθύμισε μια εικόνα από τις διαδηλώσεις της Ημέρας της οικογένεια; Του 2015, της Fontana και της Sboarina με ακροδεξιούς από τη Forza Nuova, που είπε ότι έχει ως στόχο την «ηγεμονία του καθολικού παραδοσιακού» και μια ομάδα που ονομάζεται Christus Rex.

Ο Σιβιέρο δήλωσε ότι η Φοντάνα "γεννήθηκε πολιτικά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Εκλέχτηκε ως ευρωβουλευτής το 2009, μετά την παρέμβασή του στο τοπικό συμβούλιο και ως αναπληρωτής συντονιστής μιας ομάδας νέων που συνδέεται με τη Lega, το Movimento Giovani Padani (Κίνημα Νέων Πανάδιων). Στις Βρυξέλλες, η Fontana οδήγησε την αντιπροσωπεία της Lega και διαχειρίστηκε τις σχέσεις της με άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι διοργάνωσε συνάντηση μεταξύ του Σαλβίνι και της Marine Le Pen και μίλησε σε σύσκεψη του 2015 που διοργάνωσε η Lega με μέλη ακροδεξιών κινήσεων από τη Γερμανία (Pegida) και τη Γαλλία (Bloc Identitaire). Η Fontana έχει επίσης σημαντικούς διεθνείς δεσμούς. Έχει περιγραφεί η Ρωσία ως «πρότυπο» και συμμετείχε σε μια αντιπροσωπεία των ακροδεξιών πολιτικών για την Κριμαία το 2014, για να «παρακολουθεί» το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα μετά την προσάρτηση της Ρωσίας στην περιοχή.

Εκείνη την χρονιά, μίλησε επίσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα κατά των αμβλώσεων ProVita Onlus και Alexey Komov, ο ρώσος εκπρόσωπος του WCF που περιγράφουν οι ερευνητές του US Southern Poverty Law Centre (SPLC) ως "κλειδί" στην επανευθυγράμμιση του WCF Ευρωπαϊκή ακροδεξιά ". "Νομίζω ότι είχε οριστεί ο αντιδήμαρχος της Βερόνα για αυτούς τους δεσμούς", δήλωσε ο Siviero. Ο Del Medico δήλωσε ότι οι ακροδεξιοί ηγέτες είχαν δει από καιρό τη Βερόνα ως "ένα οχυρό της χριστιανικής σκέψης ... [και] αξιών" - και η Fontana "χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική" σε εθνικό επίπεδο στη Ρώμη. "Έλαβε ένα κομμάτι από ό, τι στη Βερόνα ακούσαμε για χρόνια και το έφερε στην ημερήσια διάταξη", πρόσθεσε, περιγράφοντας τον Υπουργό Οικογένειας ως "εκπρόσωπο καθολικής συντηρητικής ορθοδοξίας".

"Ο Σαλβίνι πιθανώς αναζητεί ένα πιο κοσμικό δικαίωμα να βρει συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο", συνέχισε η Del Medico, αν και θέματα όπως «το κλείσιμο των συνόρων» και «ο ευρωπαϊκός ή χριστιανικός ιουδαϊκός πολιτισμός εναντίον του Ισλάμ ή η ασφάλεια των δυτικών αξιών, φυσική οικογένεια, είναι κάτι στο οποίο συγκλίνουν οι δεξιόστροφοι και οι υπέρ-καθολικοί ».

Όταν η Βερόνα ψήφισε την πρόταση για την καταπολέμηση των αμβλώσεων τον Οκτώβριο, οι ακτιβιστές δικαιωμάτων φοβήθηκαν ότι ήταν ένα ανησυχητικό σημάδι του τι πρόκειται να γίνει για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιταλία. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν (αλλά δεν πέρασαν) σχεδόν ταυτόσημες κινήσεις στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Φερράρα, την Αλεξάνδρεια και το Σέρι Λεβάντε (Γένοβα). Η Fontana και άλλοι εθνικοί πολιτικοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πρόταση της Βερόνα, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή της Lega Simone Pillon , αναμένεται επίσης να παρευρεθεί στο WCF. Εν τω μεταξύ, με τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς από την πλευρά τους, συμπεριλαμβανομένων των Sboarina, Fontana και Salvini, οι ακροδεξιές ομάδες στη Βερόνα εμφανίζονται ενθαρρυμένες.

Στις 13 Οκτωβρίου, το φεμινιστικό κίνημα Non Una di Meno (NUDM) διοργάνωσε διαμαρτυρία ενάντια στην κίνηση κατά της άμβλωσης, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. «Ήταν μια απροσδόκητη επιτυχία», μου είπε η Εύα, ακτιβίστρια της NUDM στη Βερόνα . «Η Βερόνα δεν είχε ιστορικό φεμινιστικών διαμαρτυριών», είπε, αλλά σε αυτή τη διαδήλωση «συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτών των ομάδων που απευθύνονται σε γυναίκες, LGBT, μετανάστες. Ίσως δεν είχαν βρει το χώρο για να το κάνουν πριν ".

"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτών των ομάδων που απευθύνονται σε γυναίκες, LGBT άτομα, μετανάστες. Ίσως δεν είχαν βρει το χώρο για να το κάνουν πριν ".

Περιέγραψε το NUDM ως "νέο φεμινιστικό κίνημα [που] είναι ένα διατομεακό δοχείο που μπορεί ίσως να καταφέρει να συγκεντρώσει όλες αυτές τις εμπειρίες". Αλλά μετά τη διαμαρτυρία τους τον Οκτώβριο, ο ακραίος ακτιβισμός φαίνεται να αυξάνεται.

Τον Νοέμβριο, οι εξτρεμιστές του Veneto Fronte Skinheads έβαλαν δεκάδεςαυτοκόλλητα κατά της έκτρωσης έξω από το γραφείο μιας συμβουλευτικής υπηρεσίας. Άνοιξαν επίσης ένα πανό έξω από ένα σχολειο με τη φράση "Η έκτρωση δεν είναι αντισύλληψη". Στη συνέχεια, οι άκρο δεξιές ομάδες διοργάνωσαν δύο εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Βίας κατά των Γυναικών (24 Νοεμβρίου). Το ένα ήταν η διάσκεψη για την καταπολέμηση των αμβλώσεων του FN, σε ένα χώρο που παρείχε η τοπική διοίκηση. Το άλλο: μικρή επίδειξη στο δρόμο της μικρής ομάδας "Comitato No 194" (της οποίας η Φοντάνα είναι μέρος ) η οποία θέλει να καταργήσει τον ισχύοντα νόμο για τις αμβλώσεις και να την αντικαταστήσει με ένα που θα τιμωρούσε τις γυναίκες που τερματίζουν τις εγκυμοσύνες τους με φυλακή.

Στη συνέχεια, η FN άνοιξε ένα νέο γραφείο στη Βερόνα στις 22 Δεκεμβρίου με τίτλο "Το σπίτι των πατριωτών", με στόχο την «εθνική αντίσταση» στην περιοχή Veronetta, η οποία είναι γνωστή ως περισσότερο αριστερή και φιλοξενεί πολλές οικογένειες μεταναστών. Εκείνη τη μέρα, δυο γυναίκες δέχτηκαν λεκτική και σωματική επίθεση στην περιοχή, ενώ μια άλλη νεοφασιστική ομάδα, CasaPound, γιόρτασε την πρώτη επέτειο του γραφείου τους εκεί κοντά. Λίγες μέρες αργότερα, η φράση "Ροζ σκατά" με φασιστικό σύμβολο εμφανίστηκε στον τοίχο του πανεπιστήμιου, επίσης σε αυτόν τον τομέα, που απευθυνόταν στην ομάδα δικαιωμάτων Pink.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά», είπε ο Bonatelli. Τα τελευταία χρόνια, έχουν δει τέτοια "γραπτά στους τοίχους, αυτοκόλλητα στην πόρτα του συλλόγου μας. Τίποτα πραγματικά σοβαρό, αλλά λάβαμε πολλές απειλές ή προσβολές μέσω τηλεφώνου ή, πιο πρόσφατα, μέσω Facebook ".

Η επίδειξη του ακροδεξιού κινήματος «Forza Nuova» και των συντηρητικών Καθολικών ενάντια στην άμβλωση. Φωτογραφία: Vincenzo Amato / Ρόπια / Zuma Press / PA Εικόνες. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Ο Matteo, ένας νεαρός άνδρας που ζει στη Veronetta, όχι πολύ μακριά από το νέο γραφείο της FN, μου είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του «κοκκινίστηκαν» από το άνοιγμά του και ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει. "Το ακροδεξιό κίνημα υποσχέθηκε να απομακρύνει τη μετανάστευση από την περιοχή, αλλά ο δρόμος όπου άνοιξαν [το γραφείο τους] είναι γεμάτο από καταστήματα που τρέχουν από μετανάστες που ζούσαν εδώ και χρόνια. Είναι ένα παράδειγμα μεγάλης ολοκλήρωσης », είπε. Η απάντηση, είπε η Εύα, πρέπει να είναι "φεμινιστική αντίσταση".

Συναντήθηκα επίσης με την Αλίκη, που εργάζεται για μια ομάδα που διδάσκει ιταλικά σε αλλοδαπούς. Μεταφράζονταν πληροφορίες που προειδοποιούσαν τους μετανάστες για τη νέα φασιστική παρουσία στην περιοχή, μου είπε, καθώς «οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν εντελώς ποιές είναι αυτέ οι ομάδες και ποιοι είναι οι στόχοι τους». Οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤ, οι μετανάστες και οι μειονότητες είναι όλοι στόχοι των ίδιων κινημάτων που όλο και περισσότερο κατέλαβαν την ιταλική πολιτική από τη Βερόνα σε εθνικό επίπεδο.

Η απάντηση, είπε η Εύα, πρέπει να είναι "φεμινιστική αντίσταση". Περιέγραψε τα σώματατων γυναικών ως "το πεδίο μάχης αυτού του αγώνα", που χρησιμοποιείται από ακροδεξιά και υπερκαθολικά κινήματα για τη δημιουργία γιων για την πατρίδα ή ως κάτι που πρέπει να την υπερασπιστεί από την βία και από τους βάρβαρους. "Χρησιμοποιούν τα γυναικεία σώματα είτε για ρατσιστικές, σεξιστικές ή μισογυνιστικές ιδέες για να τροφοδοτήσουν τη ρητορική τους και την πολιτική τους", πρόσθεσε ο Siviero. "Έτσι τα ίδια αυτά σώματα είναι ο τόπος όπου πρέπει να ξεκινήσει η αντίσταση".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License