Οι ασφαλείς ζώνες της Βόρειας Συρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια ασφαλή ζώνη θα είναι εγγυημένη από τις διεθνείς δυνάμεις και όχι από την Τουρκία. Από τον Shervan Derwish Ο κ. Derwish είναι εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij.

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου στην Manbij της Συρίας, η οποία απελευθερώθηκε από τον έλεγχο του ισλαμικού κράτους από τους Κουρδικούς μαχητές το 2016. 

Manbij Συρίας - Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού κράτους θα προστατεύσει την Manbij  και περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βόρεια Συρία από ένα άγνωστο μέλλον είναι μια σημαντική δοκιμασία της αξιοπιστίας τους.

Γράφω από τη Manbij, μια πόλη 700.000 κατοίκων στη βόρεια Συρία που διοικείται από μια πολιτική διοίκηση που αποτελείται από Άραβες, Κούρδους, Τουρκμενιστάν και Κιρκασσιανούς. Χάρη στους Κούρδους μαχητές που απελευθέρωσαν την Manbij το 2016, κατορθώσαμε να απολαύσουμε ελευθερίες αδιανόητες είτε από το ισλαμικό κράτος είτε υπό τη συριακή κυβέρνηση.

Στην Manbij, όπου οι γυναίκες  κάποτε αγοράζονταν και πωλούνταν ως σκλάβοι από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τώρα τρέχουν οικονομικούς συνεταιρισμούς, υπηρετούν στο Στρατιωτικό Συμβούλιοτης  Manbij και να έχουν ίση εκπροσώπηση στα εκλεγμένα συμβούλια.

Για πρώτη φορά στη συριακή ιστορία, πραγματοποιήσαμε ελεύθερες τοπικές εκλογές. Έχουμε ξανανοίξει ή χτίσαμε αρκετά νοσοκομεία και 350 σχολεία που παρακολούθησαν 120.000 μαθητές. Έχουμε δώσει 2.000 άδειες σε εργοστάσια και αλευρόμυλους. Η φυσική ανακατασκευή της πόλης μας ήταν αργή αλλά σταθερή. Το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι ζουν χωρίς φόβο.

Η πολιτική διοίκηση μας έχει δώσει στον λαό το θάρρος να ξαναφτιάξει τη ζωή του και, για πρώτη φορά, να συμμετάσχει στην οικοδόμηση της δημοκρατίας. Δημιούργησαν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij, ένα στρατό ασφαλείας που απαρτίζεται κυρίως από ντόπιους Άραβες, για να κυνηγήσει τρομοκράτες και κυψέλες σε ύπνωση, αγωνιζόμενοι ώστε οι τρομοκρατικές ομάδες να μην απειλούν ξανά τον λαό της Συρίας.

Χωρίς διεθνή υποστήριξη, τοίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατά. Οι δυνάμεις των συμμαχιών πολέμησαν παράλληλα με τις γυναίκες και τους άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις τους έπληξαν το Ισλαμικό Κράτος καθώς εμείς πολεμούσαμε στο έδαφος. Μαζί, ελευθερώσαμε περισσότερη Συριακή επικράτεια από την τρομοκρατική ομάδα από οποιαδήποτε άλλη δύναμη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει απο τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε χρόνο από το 2015 - κάτι που οφείλεται εν μέρει στις θυσίες που επιτέλεσαν οι δυνάμεις μας για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Το περιεκτικό και δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Συρία έχει αναμφισβήτητα επιτύχει στο Manbij και απειλεί τους δικτάτορες και τους τρομοκράτες που θέλουν να δουν τη χώρα μας χωρισμένη σε θρησκευτικές και εθνοτικές γραμμές.

Αλλά αγωνιζόμαστε με ένα αβέβαιο μέλλον από τότε που ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία. Η αμερικανική πολιτική τάξη ίσως να μην το καταλάβει πλήρως, όπως αυτοί οι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί μας. Μετά από την ανακοίνωση του κ. Trump, ένας Αμερικανός αξιωματικός μας είπε: "Δεν έχω λόγια. Δεν μπορώ να σας πω γιατί. Δεν μπορώ. Αυτές είναι οι εντολές μας! "Τα δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό του.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος είναι σχεδόν νικημένο, αντιμετωπίζουμε καθημερινά απειλές από έναν νέο εχθρό: τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα ανακοινώσει τα σχέδιά του να εισβάλει στην περιοχή μας, υποστηρίζοντας ότι εδώ βρίσκονται οι Μονάδες Προστασίας των Λαών ή το YPG.

Υπογραμμίσαμε επανειλημμένα ότι το YPG έχει αποσυρθεί απο την Manbij και ότι οι δυνάμεις μας δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο κ. Ερντογάν δεν φοβάται την παρουσία ή την απουσία οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης, αλλά την ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη των Αράβων, Κούρδων, Χριστιανών και άλλων στη βορειοανατολική Συρία.

Ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνύπαρξη. Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική αντιπολίτευση στη Συρία για να εισβάλει στην Manbij, όπως την χρησιμοποίησε στις κοντινές περιοχές Azaz, Jarabulus και Afrin.

Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επιστρέφει αυτά τα εδάφη στους "αληθινούς ιδιοκτήτες" της, ο κ. Ερντογάν καταδιώκει  και υποβάλει τους Σύριους σε ξένη κατοχή και πολιτοφυλακή, καθιστώντας την προοπτική της ειρήνης ακόμη πιο δύσκολη μετά από οκτώ βάναυσα χρόνια πολέμου.

Πουθενά περισσότερο, αυτό δεν είναι πιο εμφανές από ό, τι στην Αφρίν, όπου η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι προσχώρησε πρώην μέλη του ισλαμικού κράτους και πολιτοφυλακές με δεσμούς με την Αλ Κάιντα για να αποδεκατίσει την ειρηνική περιοχή και την αυτόνομη διοίκησή της. Η εισβολή της Τουρκίας στην Αφρίν στη βόρεια Συρία εκτόπισε περίπου 300.000 ανθρώπους και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν περιουσίες κούρδων πολιτών.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέψουν στην Τουρκία να επιτεθεί στον Manbij, αυτή θα είναι και η μοίρα μας.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ακόμα πρόθυμες να παίξουν τα παιχνίδια της Τουρκίας. Ο "χάρτης πορείας" του κ. Ερντογάν για την Manbij δεν εξυπηρετεί και δεν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα του λαού του. Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" μετά από μια αμερικανική απόσυρση, ένα σχέδιο που φαίνεται ότι ο κ. Trump έχει συμφωνήσει με κάποια μορφή.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την έννοια της ζώνης ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή μας χωρίς να εγκαταλείψουν τον κόσμο μας. Ωστόσο, δεν θα δεχτούμε καμία τουρκική εισβολή στις περιοχές που έχουμε απελευθερώσει, ανεξάρτητα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν.

Κάθε "ασφαλής ζώνη" στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να διασφαλίζεται από τις διεθνείς δυνάμεις και όχι από τα τουρκικά στρατεύματα και τις τζιχάντιστες πολιτοφυλακές που μαζεύουν στα σύνορά μας. Μια διεθνής ασφαλής ζώνη θα διασφάλιζε την προστασία των συνόρων της Τουρκίας, χωρίς να υποτάσσεται ο λαός της βορειοανατολικής Συρίας στο έλεος των πληρεξουσίων του κ. Ερντογάν. Θα διευκόλυνε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ανασυγκρότησης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, οι οποίες είναι καθοριστικές για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του συνασπισμού πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες για μια διευθέτηση μέσω διακανονισμού στη συριακή διαμάχη και να διασφαλίσουν ότι η διοίκησή μας θα εκπροσωπείται σε αυτές τις συνομιλίες. Από την αρχή του πολέμου, αγωνιστήκαμε για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό και ισότιμο μέλλον για όλους τους Σύριους.

Μαζί με τον συνασπισμό, κερδίσαμε ιστορικές μάχες στις Kobani και Raqqa. Τώρα που ο πόλεμος τελειώνει, πιστεύουμε ότι οι διεθνείς δυνάμεις που αγωνίστηκαν με το λαό μας πρέπει να διαδραματίσουν τον ηθικό ρόλο τους στην εξασφάλιση της αξιοπρέπειάς μας, της ασφάλειας και του οράματός μας για το μέλλον της Συρίας.

Στην Μανμπιτζ, όπου το Ισλαμικό Κράτος κάποτε σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της Δύσης, τα παιδιά μεγαλώνουν τώρα σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από φόβο. Ο κόσμος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το μέλλον της θα συνεχίσει να είναι ασφαλές, Ασφαλές και ειρηνικό. Ζητάμε από τους εταίρους μας να  σταθούν στο ύψως τους μπροστά σε αυτό το τελευταίο ηθικό τους καθήκον.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License