Ο Debbie Litsa νιώθει εξουθενωμένος με το χρήστη Debbie Filippaki και 2 ακόμη.23 λεπτά · 13 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2018(τι έμαθα από συζητήσεις εδω μέσα - χωρίς την άδεια από τις συγγραφείς αλλά είναι ταγκαρισμενες ελπίζω όλες)

Ο όρος "ανδροκτονια" δεν υφίσταται;

Όχι όρος ανδροκτονία δεν υπάρχει. Ούτε ως φαινόμενο ούτε ως πραγματικότητα υφισταται.

Παράδειγμα ανδροκτονίας: μια γυναίκα δολοφονεί έναν άντρα επειδή τον θεωρούσε ιδιοκτησία της , πιστεύει ότι δε μπορούν γενικότερα οι άντρες να επιλέξουν τις συντρόφους τους και τι θα κάνουν στη ζωή τους χωρίς την άδεια των γυναικών εάν κάνουν του κεφαλιού τους αμαυρωνουν τη τιμη των γυναικών και γιαυτο αξίζει να πεθάνουν. Μια γυναίκα δολοφονεί έναν άντρα αφου τον βιασει γνωριζοντας ότι θα δέχονταν το βιασμό αδιαμαρτύρητα αντί να πάει στην αστυνομία.

Μα, δεν δολοφονούνται ανδρες;Ναι δολοφονουνται αντρες. Απο αλλους αντρες και εννιοτε από γυναικες. Όχι όμως απο γυναικες με εμφυλα κινητρα.Δηλαδη δολοφονουνται όπως και οι γυναικες. Λογω εγκληματικότητας.

Η δολοφονία μιας γυναίκας γιατί είναι γυναικοκτονια; Ο ορος γυναικοκτονια δεν αναφερεται σε καθε φονο γυναικας. Μονο στις περιπτωσεις που η γυναικα δολοφονειται με εμφυλα κινητρα και απο εμφυλη βια.

Ο όρος γυναικοκτονία εξειδικεύει τον όρο ανθρωποκτονία για να αναδειχθεί το πρόβλημα της έμφυλης βίας. Κι αυτό είναι τελικά που ενοχλεί, ότι αναδεικνύει την αιτία. Τις γυναίκες τις δολοφονούν λόγω του φύλου τους. Γιατί είναι γυναίκες και δεν νοείται να διαφωνούν, να ομιλούν, να αρνούνται και, ως «αδύναμες», εν τέλει δεν δικαιούνται να υπάρχουν.

Μα δεν υπαρχει καταπίεση γυναίκας προς άνδρα;

Μιλάμε για ένα συστημικό φαινόμενο. Μιλάμε για τη πατριαρχία. Η θεση του ανδρα στην πατριαρχική κοινωνικη πυραμίδα του δινει την εξουσια να συμπεριφερεται στη γυναικα ως κατωτερη του. Μιλαμε για το κοινωνικό φυλο και ρολο τον οποιο δινει η πατριαρχικη κοινωνια στους αντρες. Προφανως οχι ολους.

Οι διαχωρισμοι υφιστανται στην πραξη. Δολοφονουνται καθημερινα γυναικες απο αντρες στην πραξη. Βιαζονται καθημερινα γυναικες στην πραξη. 9 εκατ γυναίκες έχουν βιαστεί στην Ευρώπη σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.Κακοποιουνται καθημερινα γυναικες στην πραξη. Είναι γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου. Ποσα θυματα χρειάζονται αραγε για να δειτε την πραγματικότητα; Με την γενικολογη θεση σας και τις ισες αποστασεις απλως ξεπλενετε την εμφυλη βια εναντιον των γυναικων.

Σχετικοποίηση της εμφυλης βίας.

Μην εξισωνετε την εμφυλη βια εναντιον των γυναικων με την οποια βια εναντιον των ανδρων. Μιλαμε για κραυγαλέα δυσανάλογη βία που δέχονται γυναίκες από άντρες. Οποτε μην το παιρνετε επι προσωπικού.

Εγώ δεν διαχωριζω τα φύλα.

Εαν γνωρίζεις αγγλικά και ενδιαφέρεσαι αυτό λέγεται "colorblindness" και μπορείς να βρεις πολλά άρθρα γιατί η μεταφορική χρήση αυτού του όρου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Εν ολίγοις, αν δεν αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά εκείνα που στοχοποιεί η κοινωνία και εξαιτίας αυτών ένα άτομο καταπιέζεται δεν μπορείς να βοηθήσεις στην αποδόμηση και αντροπή τους. Αν δηλαδή δεν αναγνωρίζεις ότι τα μαύρα υποκείμενα στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι μαύρα δεν θα μπορείς να υποστηρίξεις το Black Lives Matter, αλλά θα λες μα πως αφου All lives matter. Αν λοιπόν εμείς ως γυναίκες φωνάζουμε ότι μας δολοφονείτε επειδή είμαστε γυναίκες ή μας αντιλαμβάνονται ως τέτοιες η κοινωνία , πως θα μας στηρίξεις; Πως θα στηρίξεις ένα γκέι άτομο όταν στοχοποιείται επειδή είναι γκέι αν δεν αναγνωρίζεις και φέρεις στο μυαλό σου αυτό το στοιχείο του;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License