Την Πέμπτη [10/1] η δίκη των "5" και του 5ο συγκατηγορούμενου Ιταλού διαδηλωτή για την υπόθεση NO EXPO 2015 στο Μιλάνο

Την Πέμπτη [10/1/2019] μετά απο πολλές αναβολές η δίκη των 5 συντρόφων μας και του 5ο συγκατηγορούμενου Ιταλού διαδηλωτή για την υπόθεση NO-EXPO 2015 στο Μιλάνο.

post image

Την Πέμπτη [10/1/2019] μετά απο πολλές αναβολές η δίκη των 5 συντρόφων μας και του 5ο συγκατηγορούμενου Ιταλού διαδηλωτή για την υπόθεση NO-EXPO 2015 στο Μιλάνο.

Ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης:

1 Μάιου 2015 > οι 5 σύντροφοι συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στα εγκαίνια της επιχειρηματικής έκθεσης EXPO στο Μιλάνο, η οποία καταλήγει σε πολύωρες συγκρούσεις με την αστυνομία.

2 Μάιου 2015 > Με μόνο κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο και στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών, οι 5 προσάγονται από την ιταλική αστυνομία. Μετά από πολύωρη κράτηση αφού υποχρεώνονται να δώσουν δείγμα DNA και αποτυπώματα αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

12 Νοεμβρίου 2015 > Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί αιφνίδιες εισβολές στα σπίτια των 5 στην Αγία Παρασκευή και τους συλλαμβάνει βάση των 5 ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου ζητώντας την σύλληψη και έκδοσή τους στην Ιταλία για τα συγκρουσιακά γεγονότα της διαδήλωσης NO-EXPO. Το κατηγορητήριο αφορά για αδικήματα τα οποία τιμωρούνται στην γειτονική χωρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ανώτατο όριο προφυλάκισης. Παράλληλα εκδίδονται και 5 εντάλματα σύλληψης για 5 Ιταλούς από το Μιλάνο από τους οποίους συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι τέσσερις, ενώ ο πέμπτος διαφεύγει της σύλληψης.

13 Νοέμβρη 2015 > Οι 5 έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα δεν προφυλακίζονται και αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Παράλληλα ορίζονται οι μέρες συνεδριάσεων του συμβουλίου εφετών για την εξέταση του αιτήματος των ιταλικών αρχών.

7, 8, 11 Ιανουαρίου 2016 > Το συμβούλιο Εφετών απορρίπτει το αίτημα της Ιταλίας και αποφασίζει τη μη έκδοση των 5 στην Ιταλία ασκώντας παράλληλα ποινική δίωξη εις βάρος τους με σκοπό να δικαστούν για την ίδια υπόθεση στην Ελλάδα.

20 Απρίλη 2016 > Ανοίγει η αυλαία της δίκης των 4 ιταλών για την υπόθεση NO-EXPO στο Μιλάνο.

14 Ιούνη 2016 > Με τρεις καταδίκες με ανασταλτικό χαρακτήρα και μία αθώωση ολοκληρώνεται η δίκη των 4 ιταλών στο Μιλάνο. Η κακουργηματική κατηγορία της καταστροφής και λεηλασίας έπεσε για όλους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι καταδικάστηκαν μόνο για αδικήματα μικρότερης βαρύτητας, δηλαδή της απόκρυψης και αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους και της αντίστασης, ενώ ο 4ος κατηγορούμενος διαδηλωτής τελικά αθωώθηκε πλήρως, έχοντας προφυλακιστεί περίπου 6 μήνες.

16 Μαρτίου 2018 > Πραγματοποιείται στην Ευελπίδων η δίκη των 5 για την υπόθεση NO EXPO στο Μιλάνο. Οι 5 καταδικάζονται για αντίσταση κατά της αρχής και για διατάραξη κοινής ειρήνης με δύο και ένα χρόνο ποινή φυλάκισης αντίστοιχα, συγχωνεύοντας σε 2,5 χρόνια συνολικά με τριετή αναστολή. Με την απόφαση αυτή μπλοκάρεται στην πράξη κάθε νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του ιταλικού κράτους εις βάρος των 5.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License