προβληματισμοί σχετικά με την μόδα των σελίδων κινηματικού τρολλαρίσματος στο ΦΒ


Το τελευταίο διάστημα μια συγκεκριμένη κατάσταση που έχει λίγα χρονάκια ιστορίας άρχισε να με προβληματίζει παραπάνω, και λόγω της έκτασης που έχει αρχίσει να παίρνει τελευταία. Η κατάσταση ,που όλοι λιγο πολύ την γνωρίζουν, αφορά την μόδα meme σελιδών στο φεισμπουκ που αναφέρονται πολιτισμικά στον α/α χώρο. Δέν θα αναλωθώ στο να εκφράσω μια γενικότερη θέση για την ύπαρξη αυτών των σελιδών. Οι απόψεις αναφορικά με τη χρήση μέσων όπως το φβ διαφέρουν, και δεν νομίζω οτι το ζήτημα βρίσκετε εκεί στην προκειμένη.

Ο συνολικός προβληματισμός μου άρχισε ,κυρίως, όταν πριν απο ορισμένο διάστημα μια αρκετά δημοφιλής σελίδα, την οποία μάλιστα την τρέχουν άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε πολιτικές ομάδες του χώρου και η οποία σελίδα αν δέν κάνω λάθος σχετίζετε με εκπομπή αναρχικού ραδιοφώνου, ανέβασε memes τα οποία σατιρίζουν/γελοιοποιούν/ασκούν κριτική σε πρακτικές συγκεκριμένης και ενεργής πολιτικής ομάδας. Παρά το πολιτικό χάσμα που με χωρίζει με τη συγκεκριμένη ομάδα, μου έκανε εντύπωση η ευκολία με την οποία κανείς ασκεί κριτική στην πολιτική δράση μιας ομάδας στο συγκεκριμένο μέσο, ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αλλα και εν τέλει η κουλτούρα που αυτό εκπροσωπεί. Το ζήτημα ακριβως της κουλτούρας, ήταν που με προβλημάτισε περισσότερο απο όλα, και ίσως είναι και το πίο επικίνδυνο.

Το γεγονός οτι οι συγκεκριμένες σελίδες είναι λάιφ στάιλ σελίδες, καθώς επιλέγουν να σατιρίσουν και να κανουν χιουμορ αναφερόμενες ένα συγκεκριμένο λαιφ στάιλ, έχει τη σημασία του. Γιατί όταν στο ίδιο επίπεδο-πλαίσιο τοποθετείς και την πολιτική δράση μιας πολιτικής ομάδας, τότε αυτό είναι ενδεικτικο του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι το πολιτικό. Η αντίληψη οτι η πολιτική δράση δεν είναι τίποτα το παραπάνω απο μια ακόμα έκφραση της διαφορετικής μας κουλτούρας, είναι που δίνει το οκεί σε καποιον/α, να σατιρίσει την δράση καποιου χωρίς να αιτιολογήσει τίποτα, χωρίς να ενδιαφέρετε για το μέσο στο οποίο το καταγράφει, χωρίς να της περνάει καν απ το μυαλό ποιά και σε ποιό πλαίσιο βλέπει τι. το να γελάμε τη μία με το πώς παρτάραμε το σάββατο στο πολυτεχνείο και την άλλη με το πόσο κακή πολιτική αντίληψη έχει μια ομάδα (αναφερόμενοι μάλιστα σε δράση που οδήγησε σε συλλήψεις) είναι ενδεικτικό της σήψης που διατρέχει κομμάτια του λεγόμενο χώρου, και της μικροαστικής κουλτούρας που έχουν εμπεδώσει και την μεταφέρουν και στους κόλπους της πολιτικής τους συναναστροφής.

Παράλληλα η εμμονή με το μέσο είναι εξισου ενδεικτική της εσκεμμένης η μη άγνοιας συγκεκριμένων. Οτι το ΦΒ δεν είναι η πλατεία αλλα μάλλον μια διαφημιστική εταιρία δεν δείχνει να το κατανοούν ολές/ολοι.

Παρ όλα αυτα το συγκεκριμένο θρεντ δεν το άνοιξα αφού είδα αυτά τα προβληματικά, αλλα όταν σήμερα συνάντησα μια παρόμοια σελίδα με αναφορά στον χώρο τον εξαρχείων που έδινε την δυνατότητα στο κοινό να γράφει ανώνυμα ό,τι θελει (κοινώς ανομολόγητα). Με μια γρήγορη ματία κοιτώντας τα πόστ του κοινού είδα απο αναφορές σε ονόματα που κινούνται στα εξάρχεια, σε πολιτικές ομάδες και χώρους, μεχρι αναφορές σε καταστάσεις. Πέραν της ανέυθυνης κουλτούρας εκείνων που γράφουν για καταστάσεις και ονόματα στο συγκεκριμένο μεσό, όπως ήταν αναμενόμενο είδα ξανά πολιτικές αναφορές που στόχευαν σε ομάδες και πολιτικά υποκείμενα του χώρου, με τον χαρακτηριστικό πάντα επιθετικό-κουτσομπολίστικο χαρακτήρα . Και είναι σιγουρο οτι αυτά τα δυο συνδέονται, δηλαδη η κουλτούρα της "ρουφιανίας εξ αμελείας" με την λαιφσταιλ-οποιηση της πολιτικής συγκρότησης.

Τη συζήτηση αποφάσισα να την ανοίξω εδώ, γιατί αντιλαμβάνομαι την άμεση σύνδεση που έχει το φαινόμενο με το ενδιαφέρον του ινδυ. Γιατί ακριβώς στο συγκεκριμένο φαινόμενο εκφράζονται λογικές απο άτομα του χώρου τις οποίες θεωρω οτι αντιμάχετε το ιντιμιντια. Λογικές όπως η δυσφίμιση πολιτικών ομάδων (δεν μιλάω για κριτική), το κουτσομπολιό και το χρεωμα καταστάσεων και ατόμων. η μικροαστίλα , η αναγωγή του πολιτικού στο πολιτισμικό και του λαιφ στάιλ στο πολιτικό. η γελοιοποίηση και υποτίμιση πολιτικών θέσεων, δράσεων, ομάδων λές και μιλάμε απλά για ένα αστειάκι. Και όλα αυτά σε ένα μέσο, το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα μια πολυεθνική διαφημιστική εταιρία (δεν υπάρχει καμία σχέση σε επίπεδο ποιότητας-εμπιστοσύνης με τα κρυμμένα του ίνδυ τα οποία ίσως να αποτελουν τον πρόγονο αυτών των σελιδών -με μεγάλη επιφυλακτικότητα-)

Για να μην γίνομαι λάθος κατανοητή, δεν θέλω ούτε να τσουβαλιάσω όλες τις χιουμοριστικές σελίδες , ούτε να βγάλω αυθαίρετα συμπεράσματα για τις προθέσεις τους. Για την ακρίβεια θέλω να τονίσω τις σάπιες και επικίνδυνες αντιλήψεις που επικρατούν σε αρκετές περιπτώσεις  και την κουλτούρα που τις περιβαλλει. γιατί εκτώς των άλλων δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι αυτές οι καταστάσεις διαπαιδαγωγούν συνειδήσεις. και αυτές αναπαράγουν τον ηλίθιο πολιτισμό της "ρουφιανιάς" του φβ αλλα ταυτόχρονα διαπαιδαγωγουν και την συγκρότηση του "χώρου" με όρους πολιτισμικούς και όχι πολιτικούς .

από @ 25/12/2018 11:14 μμ.


Θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό αφού ανοίγεις συζήτηση για συγκεκριμένα γεγονότα να έλεγες τι είδες ακριβώς και εκφράζεις προβληματισμούς και κατηγορίες. Διότι για μια γενικότερη κουβέντα για τέτοιες σελίδες έχουν ανοίξει ήδη δύο συζητήσεις παλιότερα και είναι τουλάχιστον κουραστικό πλέον. Οπότε αν θες να υποθει κάτι συγκεκριμένο, πες μας και συγκεκριμένο γεγονός που θεωρείς ότι θίγει κάποια ομάδα-άτομο-συλλογικοτητα. 

από Συν 25/12/2018 11:44 μμ.


Τα ανομολογητα σα νοοτροπία είναι γενικότερα ενοχλητική , εγώ όμως θεωρώ ότι χώρο εδώ μέσα δε θα έπρεπε να έχουν μιζερες αναλύσεις για σάτιρα που γίνεται στο fb και όχι μόνο. Υπάρχουν εκπομπές , σελίδες  αυτοκόλλητα , αφίσες,Ομάδες ολόκληρες που βάση τους έχουν την σάτιρα . Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες και κάποια στιγμή καλό είναι αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους . Τέλος, αν υπάρχει "ρουφιανιά" που αναφέρεις στο τέλος καλό είναι να συζητήσουμε ως προς αυτή και όχι ως προς μια γενική δαιμονοποιηση του χιούμορ σε ένα μέσο σαν το indymedia που καλό θα ήταν να κουβεντιαζουμε αλλά πράγματα  πολύ πιο σημαντικά  

από μμμ.. οκ 25/12/2018 11:57 μμ.


απλα.. αυτα που λες μενουν σε εναν πολυ κλειστο κυκλο. ακομα και γω που εχω facebook, δεν καταλαβαινω τιποτα. γιατι δε ξερω που αναφερεσαι. Ποια ομαδα σατιριστικε; σε τι ακριβως δεχθηκε σατιρα και με ποιον τροπο; και απο ποιους; αν αυτα δεν τα χω ως δεδομενα δεν μπορω να καταλαβω πολλα.  με αλλα λογια αντι να το ανεβαζεις εδω ανεβασε το, κατω απο την φωτογραφια (meme) πχ που εγινε αυτο. ή στειλε μηνυμα στους διαχειριστες των σελιδων αυτων που σε προβληματιζουν (απαντανε). Τωρα αυτη η δημοσιευση δεν βγαζει νοημα. Εγω δεν καταλαβα και πολλα και δεν θεωρω οτι ειναι δικο μου το προβλημα που δε καταλαβα.επισης δε καταλαβα αν το προβλημα σου ειναι η δημοσια επιθεση ακομα και με επιχειρηματα σε μια αλλη ομαδα, ή αν σε ενοχλει η "σατιρα" και η "πλακα" σε μια ομαδα; και αν το ιδιο ισχυει ας πουμε και για ενα κομμα. Πχ μια εικονα που κοροϊδευει το ΚΚΕ αν θα σε πειραζε. (το λεω αυτο γιατι υπαρχουν ατομα αναμεσα τους και γω που δε βλεπουν ουσιαστικες διαφορες σε καποιες ομαδες και σε ενα κομμα)  συντροφικα.

από Μπαρακούντας 27/12/2018 9:17 μμ.


Μιας και είχε ξανασυζητηθεί εκτενώς θα σε παραπέμψω εδώΜετατρέποντας την Αναρχία σε ιντερνετικό μιμίδιο (meme)

https://athens.indymedia.org/post/1568382/

από Όχι στο λάιφστάιλ 28/12/2018 12:54 μμ.


Ότιδηποτε έχει σχέση με τη σύγχρονη τάση πολέμου κουλτουρών που πλάθεται από τα ιντερνετικά boards όπως 4chan, reddit κοκ, όπως ομοίως τα φοιτητικά "απορρητα", "ανομολόγητα" καιδεξερωγωτι, δεν έχει καμία σχέση με την αναρχία. Το ίδιο και τα social media. Όποιος αρνείται το σάπιο υπαρκτό αναπόφευκτα ξεκινά από τα μέσα αυτοπροβολής. Που καταντήσαμε να έχουν διεισδύσει τόσο στη ψυχοσύνθεση της νεολαίας που αντί να επιδιώξουν να αποκτήσουν δεξιότητες πρακτικές, προτιμούν να γίνουν partner model για κάποια αλυσίδα ρούχων που πλασάρεται μέσω ινσταγκραμ και τα συναφή.

Το πώς χειρίζονται κάποιοι εντός χώρου τα σόσιαλ μίντια αφορά μόνο τους ίδιους και πως θέλουν αυτοί να απευθύνονται στον κόσμο. Αυτό που έχει καταστεί σαφές, επειδή έχει πάρει το μάτι για ποιες σελίδες μιλάς(που κατά καιρούς έχουν ανεβάσει και τελείως σεξιστικά περιεχόμενα αντιπαραβάλλοντας πχ την "χαζή ξανθιά μπίμπο" απέναντι στην "σοφή βιβλιοφάγο κουλτουριάρα" και διάφορα άλλα αναρχοκλισέ), ο χώρος δεν αντιπροσωπεύται από αυτή την εικόνα.

Δεν είναι η εικόνα της αναρχίας η φοιτητοποίηση της σε επίπεδο urban joke.

Απέχω εντελώς συνειδητά από τα σόσιαλ μίντια και από όλο αυτό το τρελοκομείο.

από λαλΑ 28/12/2018 7:43 μμ.


γενικά αυτο που περιγραφεις δεν ειναι μια πρωτογνωρη κατασταση η οποια ηρθε ως προιον μιας νεας μοδας και κουλτουρας η οποια πηγαζει απ τα νεα μεσα-τεχνολογια. αποτελει μια διαχρονικη κατασταση εντως του χωρου η οποια εχει αρκετα βαθυτερα αιτια. το κραξιμο συλλογικοτητων απο κομματια στο περιθωριο της αναρχιας υπαρχει σχεδων απο παντα. ειναι ισως αποτελεσμα της διαχρονικης διαπαλης που υπαρχει μεταξυ διαφορων τασεων αλλα κατα βαση δημιουργειτε μεταξυ των αντιθετικων πολων της πιο αναρχοκομμουνιστικης απο τη μια και της πιο αυτονομιστικης τασης απο την αλλη αλλα και ταυτοχρονα δυο αλλων κουλτουρων που συγκρουονται , δηλαδη της συγκροτησης της αναρχιας με πιο πολιτικους ορους και της συγκροτησης του χωρου με πιο λαιφ σταιλ τροπους.

και επειδη ειδα διαφορα ποστ και εγω τελευταια μπορω να σου επιβεβαιωσω οτι ειναι πανω κατω τα ιδια κουτσομπολια που παιζαν παντοτε. δηλαδη οποια συλλογικοτητα αποφασιζει να δρασει σε ενα η πολλα πεδια με καποια αλλη δυναμικη η καινοτομια αμεσως δεχεται την κριτικη της ειτε απο πολιτικοποιημενο κοσμο (πραγμα που μπορεις να πεις οτι ειναι εως και ζητουμενο) ειτε απο κοσμο ο οποιος στην πραγματικοτητα την δικια του απουσια θελει να δικαιολογησει. και για να ειμαι ξεκαθαρος, οταν καποιοι καναν αντιφασισμο, κατηγορηθηκαν για ματσιλα, οταν καποιοι απεθυνθηκαν στο φοιτητικο η στο μαθητικο για πατεριλικια, οταν καποιοι βγηκαν στην κοινωνια για λαικισμο,(πολυ χοντροκομμενα) και ο καταλογος δεν τελειωνει ποτε.. και για να λεμε την αληθεια κατι ανηθηκο δεν συμβαινει στις περισσοτερες περιπτωσεις, αλλα κατα βαση, αυτοι που αναλωνονται στο να στιγματιζουν και να κουτσομπολευουν σε παρεες, και στα μεσα δικτυωσης, ειτε μιλαμε για φβ, ειτε για ινδυ, κυριως την δικη τους ανεπαρκεια και αθλιοτητα αναδεικνυουν.

τελος να τονισω το αρχικο, οτι δλδ δεν νομιζω οτι μιλαμε για νεο φαινομενο -προιον των νεων μεσων- αλλα ισα ισα για διαχρονικο και εντελως ελληνικο φαινομενο. η ελληνικη κοινωνια με τις στενες -σχεδων οικογενειακες- σχεσεις και με βασικο εργαλειο αντιστασης και κοινωνικου ελεγχου το κουτσομπολιο, εκφραζετε προφανως και στους κυκλους της αναρχιας, και μαλλον συγκροτει αυτο το φαινομενο που ονομαζετε χωρος.

από . 28/12/2018 10:42 μμ.


+1

όχι τόσο για το αν χλευαζετε μια ομαδα και οι δρασεις τις.... αυτο ειναι κατι που δεν μπορεις να ελεγξεις

αλλα διοτι καλλιεργειται μια κουλτουρα φασεου/παντωγνωστη/ρουφιανιας μεσα απο το fb που όπως πολυ καλα επισημαινει η συντακτρια/ης ειναι κατι που μπορει να λαβει ανεξελεγκτες διαστασεις και να αναφερεται σε προσωπα και καταστασεις με το μανδυα του χαβαλε αλλα στη πραγματικοτητα να εξυπηρετει αλλα πραγματα..

επισης ειναι πια τοσες αυτες οι σελιδες που δεν ξερεις πραγματικα ποιος τις διαχειριζεται και τι σκοπους εχει...

παραλληλα, οποιος/α ζει απο μεσα καποια πραγματα θα καταλαβαινε οτι δεν ειναι για χαβαλε το 90% που γραφονται...αλλα δυστηχως καταστασεις που θα πρεπε να μας προβληματισουν

τελος, νομιζω το πιο σημαντικο ειναι οτι καλλιιεργει την εικονα οτι ο χωρος ειναι ενα αστειο πραγμα που μπαινεις βγαινεις.. κοιτας τους αλλους και γελας και ουσιαστικα ειναι για οσους/ες/α θελουν να κανουν το χαβαλε τους...

αυτο ειναι κατι που θα πρεπει να το λαβουν υπ οψην οσοι ειναι συντροφοι αληθεια και συνεχιζουν να διαχειριζονται τετοιες σελιδες.

από επανάσταση 31/12/2018 7:17 μμ.


Όλα τα 'χει ο μπαξές, ψεύτικα λουλούδια, κρύες γειτονιές,

κάθε μέρα που περνά, όλο πιο πολύ ο κόσμος με πονά.

 

Όλα τα 'χει ο μπαξές, σύννεφα καπνού και σπίτια φυλακές,

κάθε δρόμος μια πληγή, γέμισαν σκουριά ανθρώποι κι ουρανοί.

 

Αντε και καλό 2019

από atitech 31/12/2018 8:29 μμ.


omws gia tis sylloghgothtes pou anoigoun profil apo to fb den les tpt e?..se afthn thn poliethniki etairia opws les ki esy. ekei ti? ksafnika to fb apotelei meso koinwnikhs apefthinshs kai den mas peirazei? fwtia se ola ta ''kalwdia'' toy politismou

από seleof 31/12/2018 9:27 μμ.


+1

 

Υπάρχουν πολλές τάσεις, "από μόνος μου βάζω τα χέρια μου και βγάζω τα μάτια μου" στα σημερινά ψήγματα κινήματος.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ένας από αυτούς.

Η κουλτούρα που παράγεται από αυτές τις σελίδες για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν (άμεση-έμμεση-μη αντιληπτή από το άτομο που ποστάρει ρουφιανιά, μικροαστίλα, καλλιέργηση φασέων με το μπέρδεμα πολιτικής και lifestyle, lifestyle κριτική και όχι κριτική μέσα σε κινηματικές διαδικασίες, και ότι άλλο ειπώθηκε και όλα αυτά μέσα στο facebook) τελικώς χτυπάει τον αναρχικό χώρο σε όλα τα επίπεδα και λειτουργεί εναντίων του και όχι υπέρ του.

Σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το facebook ως τέτοιο, σεβαστές οι πολιτικές διαφωνίες, αλλά εδώ μιλάμε για άλλο ζήτημα και μάλιστα όπως ανοίχτηκε εδώ, μιλάμε συγκεκριμένα.

**Το να κάνει ο καθένας και η καθεμία εδώ ποστ και να ρωτάει πληροφορίες για να μάθει που είδε ο καθένας τι, είναι νομίζω δευτερεύον. Το ζήτημα είναι να μοιραστούμε συλλογικά σκέψεις και απόψεις και κυρίως να φτάσουν σε αυτούς που αναπαράγουν όλη αυτή την σήψη.

από @ 03/01/2019 3:55 μμ.


Υπεύθυνη είναι η μόδα της lifestyle αναρχίας που χρησιμοποιεί μη κινηματικά μέσα για "απεύθυνση" δείνοντας την εντύπωση ότι ο χώρος είναι καρναβάλι.

από Κούκος 03/01/2019 10:04 μμ.


Συγγνώμη αλλά μου φαίνεται άκρως προβληματικό να ανεβαίνει συζήτηση που ισοπεδώνει την σάτιρα με τα ανομολογητα και σελίδες που έχουν ξεκινήσει από συντροφικα άτομα και είναι πολλές αυτές με σελίδες φασεικες ή με τάση για ρουφιανιά.  Κάποιος έπρεπε λοιπόν να το πει ότι είναι άκρως προβληματικό και ισοπεδωτικό αυτό .Μιας και δεν έχω δει όπως αναφέρεται παραπάνω να γίνεται λόγος για την διάχυση μέσω σελίδων στο φβ για συλλογικοτητες, εφημερίδες, ραδιόφωνα κτλ  Και όχι τα ιντυμιντια τρολς όπως και άλλα τρολς δεν απέχουν απο αυτά που αναφέρεις και τα τρέχουν σύντροφοι και συντροφισσες και σεις ελαφρά την καρδια από μεριάς σας στοχοποιειτε αντίστοιχα με τέτοιες ισοπεδωτικες πρακτικές ... Όταν αυτές οι σελίδες φέρνουν κόσμο ή ανεβάζουν δράσεις και φωτογραφίες και βοηθάνε στη διάχυση είναι καλές  όταν κάνουν κριτική είναι κακές. Το έπιασα το νόημα.

από Προκα 04/01/2019 4:24 μμ.


Ανεβαζετε καθε μερα δρασεις, τραβατε βιντεο, φορατε συγκεκριμενα ρουχα και αξεσουαρ να ειστε σεξι, θελετε να φαινεστε στα μιντια, κανετε καριερα με τα προσωπα σας, με τα ονοματα σας, στα παρτι που μονο αλληλεγγυη δεν θυμιζουν, τις παιζετε ανοιχτα με αλλες ομαδες στις σελιδες σας για το ποιος θα βγαλει την πρωτη ειδηση κ.α και περιμενετε οτι δε θα σας σατιρισει κανενας?? Θελω να πω οτι καποιοι κανουν ολα τα παραπανω και επιλεγουν να αυτοσατιριζονται ή να σατιριζουν και καποιοι αλλοι κανουν ολα τα παραπανω, καρτονουν τον εαυτο τους σε καθε βημα τους, αυτοπροβαλλονται και θεωρουν οτι ειναι οι σοβαροι και οσοι τους κρινουν με οποια μεθοδο και αν το κανουν ειναι οι ασοβαροι προδοτες της αναρχιας. Θα ηθελα να μου πειτε ομως, το λαιφσταιλ ειναι οι σατιρικες σελιδες που αποδομουν κατα βαση τετοιες πρακτικες ή οι ιδιοι που τα κανουν? ή το λαιφσταιλ ειναι οι εικονες προφιλ των περσονων τυλιγμενες με μαυροκοκκινες σημαιες και τσιτατα. Μπορει να μου απαντησει καποιος? Διοτι μονο κομπλεξ διακρινω εγω και τιποτα αλλο. Κλεινω απλα λεγοντας οτι ειναι τουλαχιστον αστειο να πιστευετε οτι τα ατομα που τρεχουν τετοιες σελιδες δεν εχουν τα ιδια δραση ή δικαστικα τρεχαματα. Μονο οσα ατομα δεν προβαλλουν τον εαυτο τους στα μεσα εχουν δικαιωμα να μιλανε για ολα αυτα, οι υπολοιποι ειμαστε ενα κομματι του λαιφσταιλ της αναρχιας και καλο ειναι να μη κοροιδευομαστε μεταξυ μας συντροφοι...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License