post image

Μπογιές στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κόρινθο

Ξημερώματα της Τρίτης 11/12 πραγματοποιήσαμε εικαστική παρέμβαση στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κόρινθο, ώρες μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος για τα 100 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Οι λόγοι της δράσης μας είναι αμέτρητοι. Η αφορμή όμως ήταν οι δύο επιθέσεις σε συντρόφους μας σε Πάντειο και Πάτρα από την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ αντίστοιχα. Κοιτώντας την ιστορία γενικότερα θα αναφέρουμε κάποια γεγονότα επιγραμματικά:

• 1918 διωγμοί, βασανιστήρια και δολοφονίες αναρχικών κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επανάστασης στη Ρωσία από τους μπολσεβίκους και την Τσεκα (κομματική αστυνομία)

• 1920 ο Μαχνο και το κίνημα του αφού χρησιμοποιήθηκε από τους μπολσεβίκους εξαιτίας της αποτελεσματικότητας του στο τέλος προδίδεται.

• 1921 η σφαγή των εξεγερμένων της Κροστάνδης.

• 1937 Ισπανική επανάσταση. Οι σταλινικοί φυλάκισαν, βασάνισαν και δολοφόνησαν αναρχικούς και μαχητές της CNT και του POUM σε ιδιωτικές φυλακές της σταλινικής Γκεπεού. Έτσι άνοιξαν το δρόμο στους φασίστες του Φράνκο.

Περνώντας στον ελλαδικό χώρο και βλέποντας την ιστορία του ΚΚΕ θα δούμε πως ανάλογος είναι ο ρόλος του κι εδώ. Ας δούμε κάποια γεγονότα:

• 1945 η προδοτική συμφωνία της Βάρκιζας και ο αφοπλισμός των ανταρτών. Διαγραφή του Άρη Βελουχιώτη που στην ουσία τον οδηγεί στο θάνατο.

• 1973 εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Το ΚΚΕ όχι μόνο δε συμμετέχει αλλά κατηγορεί και τους εξεγερμένους ως προβοκάτορες. Συγκεκριμένα το κείμενο της ανακοίνωσης της Πανσπουδαστικής νο 8 (φοιτητικός σχηματισμός ελεγχόμενος από τη Σπουδάζουσα της ΚΝΕ) εκείνης της περιόδου αναφέρεται στους 350 προβοκάτορες που με προσχεδιασμένο οργανωμένο σχέδιο των Ρουφογάλη – Κ.Υ.Π. – Καραγιαννόπουλου μπήκαν το βράδυ της Τετάρτης 14/11/1973 στο κατειλημμένο ήδη Ε.Μ.Π. με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα με «γελοία και αναρχικά συνθήματα άκαιρα για τις ανάγκες της περιόδου», ώστε ο αγώνας των φοιτητών να απομονωθεί από τον λαό και να περιθωριοποιηθεί. Συνθήματα όπως το «Κάτω το Κράτος», «Κάτω η Εξουσία» αναφέρονται στην ανακοίνωση ως τέτοια. Ενώ από τότε, συνεχίζει κάθε χρόνο να καπηλευεται τις επετείους του Πολυτεχνείου.

• 1980 καταστολή της κατάληψης του Χημείου από την ΚΝΕ.

• 1989 συνεργασία του ΚΚΕ με τη ΝΔ και συγκυβέρνηση ΚΚΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

• 1998 πορεία για το Πολυτεχνείο. Τα ΚΝΑΤ κυνηγούν, ξυλοκοπουν, απομονώνουν και παραδίδουν στα ΜΑΤ τους αναρχικούς που ήταν στην πορεία. 150 άτομα συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα κρατητήρια.

• 2008 Εξέγερση. Το ΚΚΕ κατηγορεί τους εξεγερμένους ως προβοκάτορες. Ενώ η Παπαρήγα δηλώνει απ'το βήμα της Βουλής: "Η πραγματική λαϊκή εξέγερση δεν πρόκειται να σπάσει ένα τζάμι".

• 2011 διαδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια. Περιφρούρηση της Βουλής από τα ΚΝΑΤ που κυνηγούν και τραυματίζουν διαδηλωτές

• 2015 βίαιη εκκένωση της κατάληψης προσφύγων/μεταναστών στο πρώην εργατικό κέντρο Μυτιλήνης

• 2018 Πάντειο συντονιστική συνέλευση για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Γαβρογλου. Οι αναρχικοί/αντιεξουσιαστές μαθητές προσπαθούν να τοποθετηθούν κι οι ροπαλοφόροι φοιτητές της ΚΝΕ τους επιτίθονται.

• 2018 Πάτρα. Απεργιακή διαδήλωση. Η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ επιχειρεί να αποκόψει απ' την πορεία το αναρχικό μπλοκ. Ξεσπάει σύγκρουση, μια συντρόφισσα τραυματίζεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Αυτή είναι η μια μικρή αναφορά στην ιστορία ενός ρεφορμιστικου κι αντεπαναστατικου κόμματος που συνδιαλέγεται και συμμετέχει στο αστικό-κοινοβουλευτικό πανηγύρι της δημοκρατίας και που υπονομεύει οτιδήποτε εξεγείρεται και επαναστατεί. Ένα κόμμα με θρησκευτική ρητορική, αφού το "πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες" σημαίνει να είσαι υποταγμένος και να υπομένεις τις αλυσίδες τις εξουσίας μέχρι να πεθάνεις, αφού οι συνθήκες δε θα ωριμάσουν ποτέ, είναι δηλαδη σαν την κάλπικη ελπίδα που τάζει η θρησκεία για τη μεταθανάτια ζωή. Ενα μικροαστικό, πουριτανικο κόμμα με πατριαρχικές αντιλήψεις και ηθικές ενάντια στη διαφορετικότητα και τον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό του ατόμου και υπέρ της παραδοσιακής μορφής των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων. Ενώ παράλληλα υπερασπιζόμενο την εθνική ενότητα, συντηρεί όλες τις σάπιες πατριωτικές αξίες.

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΙ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΑΔΕΣ ΚΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

ΚΑΤΩ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Αναρχικές/Αναρχικοί

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License