Ανακοίνωση για την Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη της Πνύκας στου Φιλοπάππου

Η Λαϊκή Συνέλευση δηλώνει ότι το μόνο τετελεσμένο στου Φιλοπάππου είναι ότι δεν υπάρχει φράκτης. Οι λόφοι Φιλοπάππου (Μουσών, Πνύκας, Νυμφών) να παραμείνουν ανοιχτοί και ζωντανοί για όλους και όλες.

post image

Ανακοίνωση για την Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη της Πνύκας στου Φιλοπάππου

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο λιθόστρωτο του Λουμπαρδιάρη Λαϊκή Συνέλευση ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη της Πνύκας και την επιβολή εισιτηρίου. Από το πρωί υπήρξε έντονη παρουσία της αστυνομίας, η οποία ήταν προκλητική και προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους πρώτους κατοίκους που έφθασαν στο λιθόστρωτο του Λουμπαρδιάρη. Η αστυνομία ήταν εναρμονισμένη με τις υπεύθυνες της αρχαιολογίας οι οποίες προκαλούσαν και ήθελαν να διώξουν τον κόσμο, που προσέρχονταν για την συνέλευση, από το λόφο που θεωρούν ότι τους ανήκει και αποτελεί τσιφλίκι τους.

Στη Λαϊκή Συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα και παρόλο το κρύο διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ καλή συζήτηση κατά την οποία ακούστηκαν πολλές απόψεις για την επιχειρούμενη περίφραξη, για το τι έχει συμβεί τις τελευταίες δύο βδομάδες και πως οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να σταματήσουν τα καταστροφικά έργα του ΥΠ.ΠΟ.. Υπήρξαν διάφοροι προβληματισμοί για την έντονη αστυνομοκρατία στο Φιλοπάππου και πως λειτουργεί απαγορευτικά και αποτρεπτικά για όσους και όσες δεν είναι τουρίστες. Υπήρξε ανταλλαγή επιχειρημάτων για το χαρακτήρα του λόφου Φιλοπάππου και ότι πρέπει να σεβόμαστε τόσο τα μνημεία και τα λιθόστρωτα του Πικιώνη όσο και το οικοσύστημα του λόφου. Καθώς και για το με ποιους τρόπους θα προστατεύσουμε το λόφο και θα αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές που στρέφονται ενάντια σε ανθρώπους, μνημεία, ζώα και φυσικό περιβάλλον. Στο τέλος της συζήτησης εγκρίθηκε ομόφωνα, δια βοής, ένα ψήφισμα το οποίο εκφράζει την επιθυμία και την θέληση της Λαϊκής Συνέλευσης να παραμείνουν οι λόφοι Φιλοπάππου (Μουσών, Πνύκας, Νυμφών) ανοιχτοί και ζωντανοί για όλους και όλες.

Μετά το τέλος της Συνέλευσης ακολούθησε περιήγηση στην Πνύκα καθώς και δράσεις ενάντια στην επιχειρούμενη περίφραξη και τις αυθαίρετες κατασκευές πίσω από τον Λουμπαρδιάρη.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει όλοι και όλες να εντείνουμε την παρουσία μας στο λόφο και να ενημερώνουμε αν δούμε κάποιες εργασίες περίφραξης. Επόμενη συνέλευση θα καλεστεί από την ανοιχτή συντονιστική επιτροπή που σχηματίστηκε και θα χρειαστεί μάλλον να καλεστεί σύντομα αν κρίνουμε από τις πληροφορίες που μας έρχονται για τα σχέδια του ΥΠ.ΠΟ..

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

Aκολουθεί το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης και φωτογραφίες:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Οι λόφοι Φιλοπάππου (Μουσών, Πνύκας, Νυμφών) είναι αρχαιολογικός χώρος, χώρος περιπάτου και αστικό οικοσύστημα. Η Πνύκα είναι ο χώρος που γεννήθηκε η Άμεση Δημοκρατία. Τους λόφους χαρακτηρίζουν οι Διαμορφώσεις του Δημήτρη Πικιώνη που ενσαρκώνουν και εξυπηρετούν τον ενιαίο, αδιαίρετο χαρακτήρα του χώρου: ο Πικιώνης έριξε όλες τις περιφράξεις που βρήκε στον Λόφο και απέδωσε στην πόλη έναν ενιαίο χώρο υψηλής αισθητικής όπου συντίθενται η ιστορική διαδρομή της πόλης, το φυσικό τοπίο και οι ανάγκες των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα επιχειρώντας να κλείσει με βαρύ μεταλλικό φράχτη όλο τον λόφο της Πνύκας, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ (2034/2015) και την θέληση των κατοίκων της Αθήνας –και όχι μόνο. Η περίφραξη αυτή, που διασπά βίαια την φυσική και ιστορική ενότητα του χώρου την οποία αναδεικνύουν τα έργα Πικιώνη, προσβάλλει το μνημειακό συγκρότημα του Άη Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και απαιτεί την κοπή αρκετών δέντρων για το στήσιμό της, δεν εξυπηρετεί ούτε την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου, ούτε την άνετη και ασφαλή περιήγηση στον λόφο και ούτε και το οικοσύστημα. Το κλείσιμο της Πνύκας είναι εντελώς άσχετο με τον θάνατο του νεαρού επισκέπτη τον Αύγουστο 2018, τον οποίο χρησιμοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού σαν αφορμή.

Η Λαϊκή Συνέλευση δηλώνει ότι το μόνο τετελεσμένο στου Φιλοπάππου είναι ότι δεν υπάρχει φράκτης.

Οι λόφοι Φιλοπάππου (Μουσών, Πνύκας, Νυμφών) να παραμείνουν ανοιχτοί και ζωντανοί για όλους και όλες.

Για περισσότερες φωτογραφίες και ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο λόφο Φιλοπάππου επισκεφτείτε το blog της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου https://askpthk.espivblogs.net/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License