Ρουβίκωνας: 10 Δεκέμβρη, παγκόσμια μέρα κοινής επαναστατικής δράσης.

Μαζί με δεκάδες άλλα σχήματα από δεκάδες χώρες ορίσαμε την 10 Δεκέμβρη ως μέρα εκκίνησης. Αυτή την μέρα κάθε συνέλευση/ομάδα/οργάνωση, σύντροφοι και συντρόφισσες του ευρύτερου ελευθεριακού φάσματος, θα δράσουν με τους δικούς τους όρους, και ατζέντα. Αναλαμβάνοντας όμως από κοινού την ευθύνη για το σύνολο αυτών των δράσεων.

Αν κοιτάξουμε πίσω, στις μέρες και τα χρόνια που μαχόμενες κοινωνίες έσφιγγαν τον λαιμό της εξουσίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ένα στοιχείο δεν λείπει από πουθενά. Η διεθνής αλληλεγγύη, η διεθνής κοινότητα των αγωνιζόμενων, αναρχικών και μη. Η υπόθεση του ενός ήταν υπόθεση όλων. Αρκούσε η πρώτη νίκη, να εξασφαλιστεί το αρχικό ρήγμα και τα τείχη, αργά ή γρήγορα θα έπεφταν απο άκρη σε άκρη. Επαναστάτες/επαναστάτριες από όλο τον κόσμο παράταγαν τα σπίτια τους κι έτρεχαν να πάρουν τα όπλα στο πλευρό αγνώστων ανθρώπων αλλά γνωστών συντρόφων. Όταν η άρχουσα τάξη δολοφονούσε αγωνιζόμενους σε ένα σημείο του παγκόσμιου χάρτη, άλλοι αγωνιζόμενοι, σε ένα άλλο σημείο του χάρτη έπαιρναν πίσω το αίμα. Όταν οι καταπιεσμένοι ξεσηκώνονταν κάπου, άλλοι καταπιεσμένοι, κάπου αλλού γίνονταν τροφοδότης, σύμμαχος και καταφύγιό τους. Η επαναστατική αυτή κοινότητα δεν έπαψε ποτέ ως πνεύμα.

Σήμερα, λίγα χρόνια μετά την ψεύτικη ανακήρυξη του «τέλους της ιστορίας» από τους θεωρητικούς του καπιταλισμόυ, η «παράδοση» αυτή συνεχίζεται με λαμπρά παραδείγματα. Τι άλλο μας δείχνουν οι αγωνιστές και αγωνίστριες απο όλο τον κόσμο που σπεύδουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων στην βόρεια Συρία; Τι άλλο μας δείχνει η διεθνής αλληλεγγύη σε κρατούμενους αλλά και σε εξεγερτικές στιγμές της κοινωνικής βάσης όπου γης; Πόσο όμοια με τις «ηρωικές εποχές» είναι πραγματικότητα αναρχικών να ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν σε εξεγέρσεις και διαδηλώσεις;

Το πνεύμα είναι το ίδιο, η πράξη είναι ζωντανή, αλλά δεν επαρκεί.

Ο καπιταλισμός αναδιαρθρώνει την ιδέα των συνόρων. Μετά το τέλος της φενάκης της «παγκοσμιοποίησης», τα σύνορα είναι ακόμα εδώ. Πολύ πιο ανοιχτά για τα κεφάλαια, τις επενδύσεις και τους τουρίστες, παρά για ανθρώπους, κινήματα και ιδέες. Θανάσιμα για τους πρόσφυγες. Έχουμε απέναντί μας μια νέα πραγματικότητα που μας χτυπά αμφίπλευρα: η εκμετάλλευση, η λιτότητα, η καταστολή, η καθεστωτική προπαγάνδα είναι πλέον παγκόσμιες απο την μία, απο την άλλη οι εθνικισμοί επιστρέφουν, τα κράτη ισχυροποιούνται, νέα συρματοπλέγματα βαθαίνουν «τις χαρακιές στον πλανήτη», τα εθνικά σύνορα ορθώνονται πάλι απειλητικά. Η τεχνολογία δίνει στον «μεγάλο αδερφό» πρωτοφανείς δυνατότητες ελέγχου, ταχύτητας αντίδρασης, επικοινωνιακής επιβολής.

Η παγκόσμια ελευθεριακή επαναστατική κοινότητα πρέπει να ισχυροποιηθεί.

Έχουμε για βατήρα τις υπάρχουσες σχέσεις, τις παρακαταθήκες αλληλεγγύης, τις σχέσεις μεταξύ ατόμων, ομάδων και οργανώσεων. Πρέπει να οικοδομήσουμε, όχι μόνο μέσα σε διαδικασίες και συζητήσεις αλλά στην κοινωνική βάση, στον δρόμο και τις μάχες των καταπιεσμένων την νέα, ακόμα δυνατότερη, παγκόσμια επαναστατική κοινότητα. Μαζί με δεκάδες άλλα σχήματα από δεκάδες χώρες ορίσαμε την 10 Δεκέμβρη ως μέρα εκκίνησης. Αυτή την μέρα κάθε συνέλευση/ομάδα/οργάνωση, σύντροφοι και συντρόφισσες του ευρύτερου ελευθεριακού φάσματος, θα δράσουν με τους δικούς τους όρους, και ατζέντα. Αναλαμβάνοντας όμως από κοινού την ευθύνη για το σύνολο αυτών των δράσεων.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς, όπως μακρύς είναι ο δρόμος της κοινωνικής απελευθέρωσης, τον στόχο που περιλαμβάνει όλους τους στόχους. Οι διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες από πρόβλημα μπορεί να γίνουν ευκαιρία αν συνειδητοποιήσουμε ότι όπως καμία μεγάλη επανάσταση στην ιστορία δεν αντέγραψε καμιά προηγούμενή της, έτσι και αυτές που θα έρθουν θα είναι διαφορετικές. Είναι έργο των καταπιεσμένων να ορίσουν πως θα είναι και άρα είναι έργο και δικό μας, ως καταπιεσμένοι και ενεργό κομμάτι των αγώνων. Η διεθνής διάσταση της επαναστατικής πάλης είναι καθοριστικός παράγοντας για την νίκη, η παγκόσμια ελευθεριακή επαναστατική κοινότητα είναι το νευρικό της σύστημα. Καλούμε λοιπόν σε όλο τον κόσμο αναρχικά, αναρχοσυνδικαλιστικά, αναρχοκομμουνιστικά, αντιεξουσιαστικά, ελευθεριακά και αυτόνομα σχήματα, οργανώσεις και άτομα να συντονιστούν στις 10 Δεκέμβρη δρώντας και παρεμβαίνοντας στα δικά τους ζητήματα με τους τρόπους που τους ταιριάζουν, κάνοντας παράλληλα αυτή τους την κίνηση μέρος μιας διεθνούς πραγματικότητας.

Μέχρι στιγμής, και ο αριθμός αυξάνεται, στην πρωτοβουλία αυτή συντονίζονται δυνάμεις απο τις παρακάτω χώρες:

Ελλάδα , Μεξικό , Γαλλία , ΗΠΑ , Ισπανία , Αργεντινή , Γερμανία , Αλγερία , Βέλγιο , Ρουμανία , Βραζιλία, Αυστραλία , Ιταλία , Ινδονησία , Πορτογαλία , Αγγλία , Καναδά.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License