Η αναθέρμανση του μακεδονικού ζητήματος αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία για κάθε λογής εθνικιστικό και φασιστικό κατακάθι να πάρει μια θέση στον δημόσιο λόγο και να προσπαθήσει να προωθήσει τα δολοφονικά πολιτικά του σχέδια. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια του Γενάρη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εξυπηρέτησαν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Έγινε φανερό και στους πλέον αφελείς, ότι ο υποτιθέμενα α-κομμάτιστος και α-πολίτικος χαρακτήρας των συλλαλητηρίων, που διαφημίστηκε με τόση επιμέλεια από τα ΜΜΕ, ήταν απλώς μια προβιά που από κάτω της κρύφτηκε το θηρίο -και όπως αποδείχτηκε, δε του πήρε πολύ να νιώσει σίγουρο και να φανερώσει το πραγματικό του πρόσωπο. Κάπως έτσι, οι χρήσιμοι ηλίθιοι μετατράπηκαν σε επικίνδυνους ηλίθιους. Είναι προφανές πως αρκετές τάσεις του ακροδεξιού κι εθνικιστικού χώρου θεωρούν πως ήρθε η ώρα για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της ακροδεξιάς πέρα από τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Επίσης προφανές είναι όμως πως από το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας, που αποβλέπει στην ενστάλαξη της συμφιλίωσης με την ταξική και κοινωνική ανισότητα και καταπίεση, δεν ωφελούνται μόνο αυτοί οι κύκλοι αλλά σχεδόν το σύνολο της κυριαρχίας, καθώς η εξάπλωση του εθνικιστικού δηλητηρίου κατακερματίζει την κοινωνική βάση και την αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά της προβλήματα και συμφέροντα, ειδικά σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης.

Επί σειρά ετών έχουμε από την εδώ πλευρά των συνόρων μια παράλογη απαίτηση να έχει το ελληνικό κράτος τον κύριο λόγο απέναντι στην ονομασία ενός άλλους έθνους-κράτους, η οποία δυστυχώς στηρίζεται κοινωνικά από σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Μια απαίτηση που μετριάζεται πλέον από τη θέληση της ΕΕ να εντάξει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στους κόλπους της και την ανάγκη του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του. Από την άλλη πλευρά των συνόρων βλέπουμε έναν αυξανόμενο εθνικισμό ο οποίος στοχεύει στην δημιουργία και παγίωση του δικού τους «εθνικού μύθου» και συχνά παίρνει εντελώς γελοίες μορφές, σαφώς όμως ούτε ελάχιστα πιο γελοίες από ότι ο «δικός» μας εθνικισμός. Μια ματιά στις φωτογραφίες από τα δύο συλλαλητήρια επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Για εμάς το όνομα της γειτονικής χώρας δεν έχει καμία σημασία. Αυτό όμως που μας νοιάζει είναι το ότι αυτή η ιστορία έχει αποτέλεσε μια αφορμή που εκμεταλλεύτηκαν οι φασίστες ώστε να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης μας, το ότι αποτέλεσε ένα πάτημα για να διαδώσουν την πιο μισάνθρωπη, απεχθή και δολοφονική ιδεολογία που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Το Σάββατο μία από τις εθνικιστικές γκρούπες της πόλης επιχειρεί να αρπάξει ξανά αυτήν την "ευκαιρία" καλώντας σε φασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό μας νοιάζει -και μάλιστα πολύ!

Τους τελευταίους μήνες είδαμε ξανά και ξανά την προσπάθεια διάφορων γκρουπών, αλλά και διάφορων πιο "ουδέτερων" σχημάτων -προμετωπίδα των πρώτων- να καταλάβουν δημόσιο χώρο. Και, μέσα από το Μακεδονικό είδαμε προσωρινά να το πετυχαίνουν.

Είδαμε τους κάθε λογής πατριώτες να σπεύσουν να δώσουν το παρόν σε εθνικιστικά συλλαλητήρια, πλάι-πλάι με δηλωμένους ναζί, την ίδια ώρα που εξανίστανται ότι δεν είναι φασίστες. Είδαμε Μακεδονικές στολές να ξαναβγαίνουν από τη ντουλάπα, τη φάτσα του Μεγαλέξανδρου και το αστέρι της Βεργίνας να ξαναμοστράρονται παντού, ευφάνταστα συνωμοσιολογικά πανό να ξεμυτάνε (πραγματικά ευχαριστούμε αυτούς που όντως δε δίστασαν να αναγράψουν στα πανό τους τα παραδοσιακά -υποθέτουμε- συνθήματα των μακεδονομάχων "KILLUMINATI" και "ROTHSCHILD το τέλος σου έρχεται")· είδαμε ναζιστικά συνθήματα να πρωταγωνιστούν από τους «αγνούς πατριώτες» («αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δε σας ανήκει» και «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά»), απογυμνωμένους κώλους μακεδονομάχων πλάι σε παπάδες με αντιασφυξιογόνες μάσκες που κραδαίνουν εικόνες της Παναγίας να εμφανίζονται στις οθόνες μας, γεμίζοντας μας παράλληλα με "εθνική υπερηφάνεια" (!). Είδαμε με λίγα λόγια τους (όχι κεκαλυμμένους) φασίστες να αδράττουν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο, μέσα σε ένα συνονθύλευμα από πανηλίθιους συνωμοσιολάγνους που πιστεύουν κάθε απίθανη μαλακία που τους λένε -όπως π.χ. ότι για το σοκαριστικά χαμηλό επίπεδο των διανοητικών και αντιληπτικών τους ικανοτήτων υπεύθυνοι είναι οι συγκαλυμμένοι αεροψεκασμοί με άκρως απόρρητη υπερτεχνολογία που οργανώνουν οι μυστικές υπηρεσίες!- και σκοταδιστές της εκκλησίας ή παραθρησκευτικών οργανώσεων που συνηθίζουν να θυμιατίζουν γλυπτά και θεατρικές παραστάσεις για να τα ξορκίσουν. (Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που οι φασίστες του ''Ιερού Λόχου'' και του ''Στόχου'' νιώθουν οικεία σ' ένα τέτοιο διανοητικό περιβάλλον.)

Είδαμε όλο τον πατριωτικό εσμό να παρελαύνει συχνά πυκνά στους δρόμους της πόλης μας. Είδαμε τα αποτελέσματα της συνολικής κίνησης του εθνικού κορμού και των φασιστών μπροστάρηδών του: εμπρησμός κατάληψης Libertatia, επιθέσεις στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, στον Ε.Κ.Χ. Φαβέλα, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, σε οπαδούς και παίκτες της αυτοοργανωμένης ποδοσφαιρικής ομάδας της Προοδευτικής Τούμπας,στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, στο πρώην Νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη, βεβηλώσεις του Μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και του εβραϊκού νεκροταφείου, επιθέσεις κατά μεταναστών ή περαστικών επειδή φέρουν μουσουλμανικά θρησκευτικά σύμβολα.

Είδαμε φασίστες να υποκινούν μαθητικές καταλήψεις και ακροδεξιά συνθήματα και σύμβολα να κρέμονται έξω από σχολεία. Είδαμε όμως και την μαθητική κοινότητα να αντιδρά στη ρητορική μίσους, που τόσο επιμελώς αναπαράγεται από φασίστες και ΜΜΕ· να μπλοκάρει τις εθνικιστικές καταλήψεις, που συχνά γίνονταν χωρίς κάποια συλλογική απόφαση των μαθητικών κοινοτήτων, από μια παρέα εθνικιστών μαθητών που προφανώς υποκινούνται από τους φασίστες εκείνους που σκέφτηκαν ότι το Μακεδονικό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μολύνουν τα μυαλά των μαθητών με μίσος.

Όποια και όποιος έχει σκοπό να μη σταθεί άπραγος όσο οι φασίστες μετατρέπουν τις πόλεις μας, τις πλατείες μας, τα σχολεία μας σε μέρη που όλες και όλοι εμείς δε χωράμε ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. Ο κόσμος του αγώνα, οι εκμεταλλευόμενες/οι και οι καταπιεσμένες/οι, όλες και όλοι που δεν έχουμε ξεχάσει την κτηνωδία του ιστορικού παρελθόντος, οφείλουμε να αναχαιτίσουμε δραστικά οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης του φασισμού, με όποια αφορμή και αν αυτός ξεμυτίζει. Οφείλουμε να τσακίσουμε τον φασισμό σε όλο το κοινωνικό πεδίο στο οποίο κινούμαστε και ζούμε: στους δρόμους, στη δουλειά, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές μας.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΡΕΦΕΙ

ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:ΣΑΒΒΑΤΟ 1/12, 18:30, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης- μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License