[Βίντεο] Επίθεση αναρχικών σε φασιστογιορτή στο Σύνταγμα για τα Δεκεμβιανά (Δεκέμβρης 1992)

Ιστορικό βίντεο από τον Δεκέμβρη του 1992, όπου μια μαχητική πορεία αντιφασιστών παρέδωσε στο Σύνταγμα έμπρακτα μαθήματα νεότερης ιστορίας σε μια μάζωξη χιτών – χουντικών - φασιστών.

Ιστορικό βίντεο από τον Δεκέμβρη του 1992, όπου μια μαχητική πορεία αντιφασιστών παρέδωσε στο Σύνταγμα έμπρακτα μαθήματα νεότερης ιστορίας σε μια μάζωξη χιτών – χουντικών - φασιστών, οι οποίοι τιμούσαν τους φασίστες που 48 χρόνια πριν είχαν θερίσει στα Δεκεμβριανά (3 Δεκεμβρίου του 1944), στην πλατεία Συντάγματος, τους "αναρχοκομμουνιστοσυμμορίτες", σκοτώνοντας 33 διαδηλωτές και τραυματίζοντας άλλους 148.

Λίγες ημέρες μετά την αντιφασιστική πορεία τον Δεκέμβρη του 1992 στο Σύνταγμα κυκλοφορεί σχετική αφίσα στην οποία θα διατυπωθεί για πρώτη φορά δημόσια το..."φασίστες, δε σας περιμένουμε, σας ψάχνουμε".

[VIDEO]

από όμως 24/11/2018 12:36 μμ.


δεν έχει αλφάδι αλλα ένα κόκκινο αστέρι. Μάλλον αυτόνομοι κι όχι αναρχικοί.

από παλιός 25/11/2018 1:36 πμ.


H αφίσα ήταν «ένθετη» στο περιοδικό «Οι Πειρατές της Ημισελήνου», στο οποίο γράφανε και αναρχικοί/ες και αυτόνομοι/ες. Επίσης στην επίθεση συμμετείχαν και αναρχικοί/ές και αυτόνομοι/ες - τότε ήταν μαζί, μετά τα σπάσανε, το 1994.

από Μαύρο Χέλι 25/11/2018 2:01 πμ.


Η αφίσα έχει κόκκινο αστέρι γιατί ήταν ένθετο στο περιοδικό ''Οι πειρατές της ημισελήνου#14'' και το περιοδικό ήταν πολύ κοντά στην αυτονομία και την αντιεξουσία. Στην πορέια που βλέπουμε ήταν από όλα ...αναρχικοί, αυτόνομοι, καταληψίες, αντιεξουσιαστές.

από Α. 25/11/2018 11:08 πμ.


Προς όμως: Καλύτερα να σταματήσεις την σπέκουλα. Κρίνεις με την πολιτικοκοινωνική κατάσταση που επικρατεί σήμερα και όχι με ότι επικρατούσε το 1992. Επίσης το πρώτο κείμενο με την αφίσα μιλάει για αντιφασίστες. Ούτε για αναρχικούς, ούτε για αυτόνομους μιλάει.

από Ομως 25/11/2018 4:08 μμ.


Ο τιτλος που εβαλε οποιος/α το ανεβασε ειναι "Επίθεση αναρχικών σε φασιστογιορτή στο Σύνταγμα για τα Δεκεμβιανά (Δεκέμβρης 1992)". Αυτα περι σπεκουλας...

από Ένας= κανένας 26/11/2018 6:37 πμ.


Οι αριστερά τότε στα κομματικα γραφεία όπως τώρα. Antifa δεν υπήρχαν τότε αλλά διάφορες κατάληψης κι πολιτικές ομάδες του χώρου . Η πορεία αυτή ήταν αντιφασιστικη πορεία από συγκεκριμένο πολιτικό  χώρο. Τλπ.τα γράφω αυτά για να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο κόσμος τότε ότι έκανε το έκανε μέσα από μια πολιτική κουλτούρα που πολύ από εμας πλέον δυσκολεύεται να το αντιληφθουμε.

από κάποιοι νέοι 26/11/2018 12:12 μμ.


Δεν ξέρω εάν αυτό συνέβη με κάθε κόπια αυτής της ιστορικής αφίσας, αλλά το αντίτυπο που εμείς καταφέραμε να έχουμε στα χέρια μας είναι τυπωμένο στην πίσω όψη της αφίσας για την απεργία πείνας του Βαρδή Τσουρή.

από tfe 26/11/2018 12:23 μμ.


Άλλες εποχές, άλλοι τρόποι.

Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει απλά ένα χτύπημα στην κατάθεση στεφανιού που θα έκαναν οι φασίστες στο Σύνταγμα, γιατί αργήσαμε να μάθουμε την εκδήλωση τους. Όλα κανονίστηκαν στην κυριολεξία την προηγούμενη μέρα, για την ακρίβεια ο τόπος και η ώρα του ραντεβού κλείστηκε το προηγούμενο βράδυ από συντρόφους που (σχεδόν) έτυχε να βρεθούν τυχαία στα Εξάρχεια. Το ίδιο βράδυ το ραντεβού γνωστοποιήθηκε στόμα με στόμα και από τηλέφωνα και πήρε έκταση μη αναμενόμενη. Κανείς μας δεν περίμενε ότι τελικά θα μαζευόμασταν τόσοι πολλοί. Η αρχική ιδέα για hit and run χτύπημα, πήγε περίπατο και ο κόσμος έκανε hit and run πορεία. Οι μπάτσοι και οι φασίστες αιφνιδιάστηκαν και δεν πήραν χαμπάρι τον κόσμο που ξεκίνησε από προπύλαια και έφτασε στο σύνταγμα σε λίγα λεπτά. Ακόμα και εμείς είχαμε ξαφνιαστεί από το ότι ενώ μαζευτήκαμε πολλοί περισσότεροι από όσους υπολογίζαμε φτάσαμε ανενόχλητοι μέχρι τον άγνωστο στρατιώτη. Τραμπουκίστηκαν πρώην εδεσίτες και χίτες, ισοπεδώθηκαν φασιστάκια, κανά δυό αποσβολωμένοι καπελάκιδες έφαγαν φάπες -από τον ένα μάλιστα απαλλλοτριώθηκε και το καπέλο του. Οισ συγκεντρωμένοι ψιλοδιαλύθηκαν και οι πιο σώφρονες το έπαιζαν περαστικοί και άσχετοι. Ο κόσμος αποχώρησε γρήγορα, ενώ μια διμοιρία έτρεχε να μας βρει.

Αυτά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License