[Πάτρα] Έναρξη Λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης στο Επί τα Πρόσω


post image

“Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό”

παράφραση συνθήματος από την ισπανική επανάσταση

Η δανειστική βιβλιοθήκη του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “επί τα πρόσω” είναι ένα εγχείρημα που στοχεύει στη συμβολή και την ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων. Ζώντας σε μια περίοδο όπου η συνολική κρίση του συστήματος και οι επίδοξοι διαχειριστές της επιχειρούν να παρουσιάσουν το κρατικό-καπιταλιστικό αδιέξοδο ως τη μόνη προοπτική ζωής, αντιλαμβανόμαστε πως η πολιτική ζύμωση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η διατήρηση της κοινωνικής και ταξικής μνήμης των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων απέναντι στην απόπειρα παραχάραξης της από τους κυρίαρχους, είναι απαραίτητα και χρήσιμα εργαλεία στη διαρκή μάχη που διεξάγουν οι “από τα κάτω” αυτού του κόσμου για να αποτινάξουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ζυγό και να δημιουργήσουν μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης επιχειρείται να διαμορφωθούν όροι απαξίωσης για την συλλογικοποίηση, τη συνδιαμόρφωση και την ανάλυση πολιτικών ζητημάτων, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης και της συλλογικής επεξεργασίας απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά σημεία στην διαδικασία της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος.

Οι στόχοι της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι:

  • να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα θεματικών.
  • να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί βιβλία και περιοδικά που εκδίδονται στο πλαίσιο του αναρχικού και του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος
  • να αποτελεί μια ανοιχτή και διαρκή διαδικασία αυτομόρφωσης μέσα από σταθερές συναντήσεις της ομάδας και τη συλλογική ανάγνωση και επεξεργασία βιβλίων
  • να διοργανώνει εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες που θέτουν τα μέλη της.

Στη δανειστική βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να βρει βιβλία πολιτικά, κοινωνικά/φιλοσοφικά και λογοτεχνικά, τα οποία διατίθενται είτε προς δανεισμό είτε προς χρήση στο αναγνωστήριο του στεκιού. O δανεισμός είναι ελεύθερος με απλή αναγραφή κάποιων βασικών στοιχείων επικοινωνίας (τηλέφωνο e-mail) στο βιβλίο δανεισμού ώστε η όλη διαδικασία να καθίσταται βιώσιμη. Ανώτατο όριο δανεισμού είναι οι δύο (2) εβδομάδες. Για επέκταση του δανεισμού πρέπει να προηγείται επικοινωνία με την ομάδα Βιβλιοθήκης του Επί τα Πρόσω στο mail epitaprosw@gmail.com με την ένδειξη Για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Οποιαδήποτε συνεισφορά σε αυτήν στοχεύει στη στήριξη και τον εμπλουτισμό της και είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στις ώρες λειτουργίας του Επί τα Πρόσω, κάθε Τρίτη από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., αλλά και σε κάθε ευκαιρία που ο χώρος είναι ανοιχτός για εκδηλώσεις, λειτουργία του αναγνωστηρίου, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.

Στο χώρο του στεκιού υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ηλεκτρονικής αναζήτησης ανά τίτλο/συγγραφέα/εκδότη/είδος, καθώς και αναγνωστήριο στον επάνω όροφο για διάβασμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους τίτλους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δανειστική βιβλιοθήκη με κατηγοριοποίηση τους στα βασικά είδη.

Α. Βασική Κατηγοριοποίηση

Ιστορικά – Πολιτικά | Λογοτεχνικά | Κοινωνιολογικά-Ψυχολογικά | Τέχνη | Αυτοβιογραφικά | Επιμορφωτικά |

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License