[Θεσσαλονίκη] Ενημέρωση & φωτογραφίες από την πορεία της 17ης Νοεμβρίου

Περισσότερες φωτογραφίες στο https://libertasalonica.wordpress.com/2018/11/20/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-2/

post image

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 3000 άτομα ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για την πορεία της 45ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ξεχωριστή πορεία έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ όπως επίσης και περίπου 100 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στο μπλοκ του οποίου φυσικά δεν επιτράπηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές να πορευτεί στο δρόμο μαζί με τα υπόλοιπα. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι φαίνεται να μη μπορούν να καταλάβουν ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν πορεύονται μαζί με την κυβέρνηση που τις χτυπάει -όπως έκανε άλλωστε και την ίδια μέρα στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Στην πορεία συμμετείχαν το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων & Καταλήψεων και το σύνολο των οργανώσεων της αριστεράς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, εργατικά σωματεία (ΒΙΟΜΕ, ΕΛΜΕ, κα). Η παρουσία των αναρχικών/αντιεξουσιαστών μοιράστηκε σε 4 μπλοκ: του αντιεξουσιαστικού σχήματος μαθητών “Αταξία”, της αναρχικής συνέλευσης φοιτητών/τριών “Quieta Movere”, του κοινού μπλοκ του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου “Σχολείο” και της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας), και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Στα α/α μπλοκ συμμετείχαν 700-800 άτομα καθιστώντας τα, τα μαζικότερα της πορείας η οποία συνολικά είχε αρκετά λιγότερο κόσμο από τα προηγούμενα χρόνια.

Η πορεία ακολούθησε το δρομολόγιο Πολυτεχνείο-Εθνικής Αμύνης-Τσιμισκή (περνώντας από το αμερικάνικο προξενείο)-Βενιζέλου-Εγνατία και το μεγαλύτερο κομμάτι της κατέληξε πίσω στην Πολυτεχνική Σχολή. Μετά το πέρας της ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Τα α/α μπλοκ είχαν πολυπληθή και συγκροτημένη περιφρούρηση. Στην περιφρούρηση του μπλοκ του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο και της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης συμμετείχαν κι αρκετοί σύντροφοι από αναρχικές συλλογικότητες της πόλης. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ακολουθούσαν την πορεία από τους παράλληλους δρόμους και κοντινή επαφή υπήρξε μόνο στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Εγνατία.

Παρόλο που η φετινή συμμετοχή ήταν μειωμένη δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επέτειοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αντανακλούν συχνά το πάγωμα των κοινωνικών αγώνων στη συγκυρία. Τέτοια είναι η συγκυρία των τελευταίων λίγων χρόνων και θα ήταν παράλογο να ελπίσουμε ότι μνήμες ξεσηκωμού και ελευθερίας σε μεμονωμένες πορείες μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για την ανατροπή της συλλογικής αμηχανίας της κοινωνικής βάσης. Δεν παύουν όμως και να βροντοφωνάζουν τη θέληση για αγώνα και να αναζητούν την έκφραση των δυνάμεων εκείνων που συνεχίζουν να βλέπουν ότι υπάρχουν διαρκώς και περισσότεροι λόγοι για επίθεση ενάντια στην κορυφή. Οι λόγοι του ξεσηκωμού είναι εδώ και κάθε μέρα αυξάνονται. Κράτος και κεφάλαιο αλωνίζουν. Καταστολή, φτώχεια ακόμα και η απειλή πολεμικής ανάφλεξης είναι δίπλα μας. Η κοινωνική βάση θα αποφασίσει για πόσο ακόμα θα επιλέγει να είναι με την μπότα της εξουσίας στον λαιμό. Αυτή στο τέλος θα αποφασίσει και τι θα κάνει με τα πολυτεχνεία.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΧΟΥΝΤΕΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΛΠΕΣ

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License