Ο πόνος των αιχμάλωτων ζώων γίνεται "τέχνη" στις γκαλερί των αστών

Ζωγραφίζουν πίνακες που δείχνουν φυλακισμένα κοτόπουλα σε κλουβιά παραγωγής αυγών και πουλάνε τους πίνακες σε γκαλερί και μουσεία για να χαίρεται "θέαμα" ο αστός φίλος της "τέχνης"!

post image

Ζωγράφος δημίουργησε έναν πίνακα που απεικονίζει χιλιάδες αισμάλωτα κοτόπουλα σε μονάδα παραγωγής αυγών.

Ουδεμία νήξη δε γίνεται για το πόνο που προκαλεί το κλουβί στις κότες. Ο πίνακας δείχνει τα φυλακισμένα κοτόπουλα απλά ως μια γεωμετρική δομή χωρίς να απεικονίζει καθόλου τα συναισθήματα του βασανισμένου ζώου.

Ο πίνακας φτιάχτηκε το 1994. Ο "καλλιτέχνης" ζωγράφος που νομίζει οτι ο πόνος των ζώων είναι τέχνη είναι ο Doug Argue που ζει στη Νέα Υόρκη, http://www.dougargue.com/

Ο ζωγράφος πούλησε τον πίνακα στον πλούσιο συλλέκτη τέχνης Gerald Cafesjian ο οποίος για να βγάλει κέρδος τον δάνεισε επί δυο δεκαετίες στο Μουσείο Τέχνης Weisman του Πανεπιστημίου της Μινεάπολης στις ΗΠΑ. Πρόσφατα ο πίνακας δανείστηκε από τον πλούσιο συλλέκτη σε μουσείο στην Αρμενία και τώρα βρίσκεται πίσω στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι αστοί επισκέπτες του μουσείου στις ΗΠΑ είχαν ενθουσιαστεί με τον πίνακα και τον αγαπούσαν ιδιαίτερα. Προφανώς δεν σκέφτηκαν ποτέ οτι τα κοτόπουλα που παράγουν τα αυγά που τρώνε δεν τους αρέσει καθόλου να είναι φυλακισμένα σε κλουβιά, και είναι πραγματικά θλυβερό που ο ζωγράφος επέλεξε να δείξει τα κλουβιά με τα κοτόπουλα απλά ως μια γεωμετρική δομή αντί να προσπαθήσει να απεικονίσει το πόνο των φυλακισμένων ζώων.

Ο πίνακας αυτός, δείχνοντας τη μονάδα παραγωγής αυγών με τα κλουβιά ως μια "όμορφη" γεωμετρική δομή, απο-ενοχοποιεί την εκμετάλλευση των φυλακισμένων ζώων από το καπιταλισμό, κρύβει το πόνο των ζώων στα κλουβιά, και ενθαρρύνει τους θαυμαστές της "τέχνης" να δέχονται τη χρήση των κλουβιών ως κάτι το "φυσικό", τόσο "φυσικό" που ο ζωγράφος μπορεί να το κάνει "τέχνη".

Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσουμε πως το καπιταλιστικό σύστημα βρήκε τρόπο όχι μόνο να βγάζει κέρδος από το αυγό του φυλακισμένου κοτόπουλου, αλλά ακόμα και από τη "καλλιτεχνική" απεικόνιση αυτού του εγκλεισμού των ζώων στη μονάδα παραγωγής. Ακόμα χειρότερο είναι πως οι επισκέπτες του μουσείου τέχνης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα δεν φαίνεται να έχουν προβληματιστεί για τον πίνακα και τον δέχονται ως "υψηλή τέχνη"!

Άραγε ποιό είναι το επόμενο βήμα στη δίψα του καπιταλισμού για περισσότερο κέρδος; Ζωγράφοι που θα πουλάνε πίνακες με φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του κράτους; Μπορεί να το δούμε κι αυτό. Κάποτε ένας φωτογράφος στην Αφρική είδε ένα παιδάκι που πέθαινε από τη πείνα και ένας γύπας περίμενε να πεθάνει για να το φάει, και ο φωτογράφος αντί να βοηθήσει το πεινασμένο παιδί και να διώξει τον γύπα έβγαλε φωτογραφία για να τη πουλήσει σε περιοδικά.

Η αναισθησία του ανθρώπου στο καπιταλισμό δεν έχει όρια. Γι'αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να ανατραπεί ο καπιταλισμός και το αιμοβόρο κράτος όσο γίνεται γρηγορότερα.

Η είδηση για τον πίνακα με τα κοτόπουλα: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/enormous-chicken-painting-comes-home-roost-180963401/

Εικόνες:

από ολα μοιαζουν με καρφι 26/11/2018 2:40 μμ.


 'κενό'

Ενταξει ρε παιδια, αυτη ειναι μια πολυ στενη αναγνωση του εργου. Δεν ειναι παραλογο να ισχυριστει κανεις πως ο πινακας ασκει κριτικη στην μαζικη βιομηχανικη εκτροφη για εξοντωση των ζωων και δεν παρουσιαζει μια ομορφη αρμονικη συνθεση αλλα μια εφιαλτικη δυστοπικη αχανη φυλακη. 

'κενό'

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License