Μπουχτίσαμε με τον εθνικισμό στην Κόνιτσα

27 Οκτωβρίου στις 4:00 μ.μ.

«Ζήτω η Ελλάδα μας», «η βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική», «έξω οι μετανάστες από την Κόνιτσα», αυτές οι καθόλα χριστιανικές εκφράσεις αντηχούν στα μεγάφωνα της εκκλησίας στο τέλος της λειτουργίας. Οι ευυπόληπτοι πολίτες και καλοί χριστιανοί κουνάνε καταφατικά το κεφάλι, γεμάτοι μίσος ενάντια σε μετανάστες/στριες στον οίκο του πανάγαθου θεού τους. Οι εξομολογήσεις από νηπιακή ηλικία και τα κατηχητικά, είναι μία πραγματικότητα όταν μεγαλώνεις στην Κόνιτσα. Και δεν είναι πάντα εύκολο να ξεφύγεις από την πλύση εγκεφάλου στις μικρές κοινωνίες. «Οι κόρες σου δεν πάνε να εξομολογηθούν» άκουγαν οι μανάδες μας από τις καθηγήτριές, όταν ήμασταν πλέον στο γυμνάσιο και αισθανόμασταν άβολα απέναντι στις ερωτήσεις παπάδων: « Μήπως φιλάτε αγοράκια ή πάτε σε καφετέριες;»

Ο συντηρητικός αυτός τρόπος ζωής που αποτελεί κανονικότητα στο όμορφο χωριό μας, πάει πακέτο με τα πατριωτικά ιδανικά. Έτσι μεγαλώνουν γερά Κονιτσιωτόπουλα με ύψιστα ιδανικά την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια, τα παραπάνω δεν αποτελούν πλέον μόνο λόγια παπάδων και θρησκόληπτων. Το «ζήτω η έλλάδα μας» έγινε σχεδόν προεκλογική καμπάνια από το υπάρχον συντηρητικό δημοτικό συμβούλιο. Οι εκδηλώσεις κινούνται γύρω από την εμπορευματοποίηση αγίων και δοξολογίες προς πεσόντες στρατιώτες. Η δημόσια διασκέδαση περιλαμβάνει τσαρούχια, τσαλίμια, φορεσιές και χορούς κάτω από την ομπρέλα της ελληνικής παράδοσης. Μιας ελληνικής παράδοσης που χορεύει μακεδονίτικα χωρίς στίχους. Πού πήγανε οι στίχοι όμως… δεν αναρωτηθήκανε ποτέ.

Το «ζήτω η έλλάδα μας» , έγινε μπλουζάκι και μπράτσα γεμάτα πρωτεΐνη. Έγινε σύνθημα της Χρυσής Αυγής σε τοίχους, ξυρισμένο κεφάλι, μηχανάκι χωρίς εξάτμιση ή τζιπάρα. Έγινε ρητορική μίσους απέναντι σε μετανάστες που κατέληξαν στο χωριό μας. Ρητορική μίσους απέναντι σε καθετί διαφορετικό. Ώσπου κατέληξε μαχαίρι στραμμένο προς έναν από εμάς τον περασμένο Νοέμβρη, κροτίδα στην τελετή λήξης του θερινού σχολείου που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και απειλές( «θα σε καθαρίσω») προς τον υπεύθυνο καθηγητή και πολιτικά τοποθετημένο εναντίον τους. -‘’Και τί κάναμε τόσο καιρό;’’.

Για να έχεις μία πολιτική δράση στην Κόνιτσα όπως και οπουδήποτε, πρέπει να κατοικείς εκεί. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μένουμε μόνιμα , επομένως όταν τύχαινε να μιλήσουμε για τέτοια θέματα είμασταν οι γραφικές φοιτήτριες που επιστρέφαμε και ταράσσαμε την ήσυχη ζωή των μόνιμων κάτοικών. Ε, λοιπόν να που επιστρέφουμε σιγά σιγά έστω και για λίγο. Και αυτό που θέλουμε είναι οι ρητορικές μίσους και το ελληνικό στυλ να αρχίσει να νιώθει άβολα σε αυτό το χωριό.

Μπουχτισμένοι Κονιτσιώτες

Κονιτσιωτισες

πηγή - https://www.facebook.com/disarmauthority/

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License