[Ρέθυμνο] Παρέμβαση για την Κυριακάτικη Αργία

Την Κυριακή 4-11-2018 κάναμε παρέμβαση σε εμπορικές αλυσίδες που επέλεξαν να ανοίξουν. Μοιράσαμε το κείμενό μας και μιλήσαμε με εργαζόμενους και περαστικούς.

Την περασμένη Κυριακή 4 Νοέμβρη κάναμε την βόλτα μας σε μαγαζιά της πόλης που άνοιξαν, μοιράσαμε κείμενο για την υπεράσπιση της Κυριακής ως ημέρας αργίας και μιλήσαμε με εργαζόμενους και περαστικούς.

Ευχαριστούμε τους φίλους που μας συνόδευσαν!

Βίντεο από την δράση

Το κείμενο που μοιράσαμε:

ΑΝ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Άλλη μία σεζόν πλησιάζει στο τέλος της. Για άλλη μια χρονιά τα κέρδη μένουν στα αφεντικά και στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους η υπερκόπωση. Με την απορρύθμιση του ωραρίου και τη νομική κάλυψη για τις “τουριστικές ζώνες”, αρκετά από τα μη τουριστικά εμπορικά καταστήματα, τις αλυσίδες και τα σουπερμάρκετ δούλεψαν σαν τουριστικά: είχαν συνεχόμενο ωράριο μέχρι τις 11-12 το βράδυ και άνοιγαν τις Κυριακές. Οι υπάλληλοι, εποχικοί και μη, υποχρεώθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες (απλήρωτες ή πληρωμένες) και να χαραμίζουν τις Κυριακές τους στη δουλειά. Κι ενώ τα τουριστικά σιγά σιγά κλείνουν, οι υπάλληλοι των μη τουριστικών συνεχίζουν κουβαλώντας την υπερκόπωση του καλοκαιριού.

Σήμερα, 4 Νοέμβρη, είναι μία από τις οχτώ εργάσιμες Κυριακές. Η πιλοτική εφαρμογή του αντιεργατικού αυτού μέτρου έχει δείξει ότι ο μηνιαίος τζίρος των καταστημάτων δεν αυξάνεται. Το μόνο που αυξάνεται είναι η κούραση των εργαζομένων. Οι οχτώ εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι για το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Οι Λευκές Νύχτες είναι ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα των μαγαζιών κάθε νύχτα. Στόχος είναι να επεκταθούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ενισχύει την πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών και των μεγάλων αλυσίδων, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου όλη η ψυχαγωγία θα είναι προσανατολισμένη στην κατανάλωση και η κυριακάτικη βόλτα μας συνυφασμένη με τη ''βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια''. Έναν κόσμο όπου θα ζούμε για να δουλεύουμε και δεν θα δουλεύουμε για να ζούμε.

Σκέψου ως εργάτης κι όχι σαν πελάτης!

Οι ζωές μας δεν είναι εμπόρευμα!

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) Ρεθύμνου

eserethymnou.espivblogs.net

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License