Οικονομική ανισότητα στη Σοβιετική Ένωση

Ταξική ανάλυση οικονομικής ανισότητας στη Σοβιετική Ένωση.

post image

Στο πρώτο γράφημα βλέπουμε οτι το 1905 στη τσαρική Ρωσσία το πλουσιότερο 1% του πλυθησμού είχε το 18% του πλούτου.

Το 1926 μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση του Λένιν στη Σοβιετική Ένωση το πλουσιότερο 1% του πλυθησμού είχε το 4% του πλούτου.

Εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως η επανάσταση του Λένιν ήταν θετική για την εργατική τάξη. Η Σοβιετική Ένωση ξεκάθαρα ήταν καλύτερη για τους φτωχούς από τη τσαρική Ρωσσία.

Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% έφτασε το 6% το 1955 κι έπειτα ξαναμειώθηκε στο 4%. Παρέμεινε στο 4% μέχρι τη στιγμή που πήρε την αρχηγία ο Γκωρμπατσώφ και έφερε τη Περεστρόικα και τη Γκλασνώστ.

Με τον Γκωσμπατσώφ η οικονομική ανισότητα άρχισε να αυξάνεται, ενώ τη στιγμή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η ανισότητα αρχίζει να αυξάνεται με εκρηκτικό ρυθμό μέχρι που φτάνουμε στο σημείο το πλουσιότερο 1% να κατέχει το 14% του πλούτου το 1995.

Το 2005 στη καπιταλιστική πλέον Ρωσσία ο πλούτος του πλουσιότερου 1% του πλυθησμού είναι το 25% του συνολικού πλούτου. Χειρότερα από τη τσαρική Ρωσσία δηλαδή.

Η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο με τον Πούτιν και πλέον το 2015 η ανισότητα στη Ρωσσία είναι μικρότερη αφού το πλουσιότερο 1% κατέχει το 20% του πλούτου, που και πάλι όμως είναι χειρότερα από τη τσαρική Ρωσσία.

Συμπέρασμα: Η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να μειώσει την οικονομική ανισότητα σε σχέση με τη τσαρική Ρωσσία και από οικονομική άποψη ήταν ένα φιλο-εργατικό καθεστώς, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να φέρει την απόλυτη ισότητα, αλλά πλησίασε πολύ. Με τον Γκωρμπατσώφ και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η οικονομική ανισότητα αυξάνεται σε σημείο χειρότερο από τη τσαρική Ρωσσία. Η εργατική τάξη με τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχασε όσα είχε κερδίσει με την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Παρόμοια ιστορία βλέπουμε και στο δεύτερο γράφημα: το πλουσιότερο 10% του πλυθησμού το 1905 στη τσαρική Ρωσσία είχε το 47% του πλούτου, με την Οχτωβριανή Επανάσταση μειώνεται στο 23%, το 1955 είναι 25%, μετά μειώνεται στο 22%, και με τον Γκωρμπατσώφ αυξάνεται στο 24% και με τη διάλυση της ΕΣΣΔ φτάνει το 1995 το 48%, ενώ το 2015 είναι στο 45%. Συγκριτικά, το 2015 το πλουσιότερο 10% των ΗΠΑ κατέχει το 47% του πλούτου ενώ στη Γαλλία το 34% του πλούτου. Δηλαδή η σημερινή Ρωσσία είναι περίπου όσο οικονομικά άνιση είναι οι ΗΠΑ, και λιγότερο άνιση από τη Γαλλία.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License