Τοποθετήσεις Π.Ρούπα & Ν.Μαζιώτη μελών του Επαναστατικού Αγώνα στο εφετείο της 2ης δίκης στις 18/4/18 (τρ.Πειραιώς-Κλειτορίας)

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ NIKOY ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 2ης ΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 18ης/4/2018, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΚΟΤΣΗ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ NIKOY ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 2ης ΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 18ης/4/2018, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΚΟΤΣΗ.

Μαζιώτης: Για τον κ. Κοκότση κατ’ αρχήν, εγώ είχα ζητήσει να είναι παρών και ο κ. Ντόλκας ακριβώς γιατί ψεύδεται.

Πρόεδρος: Ποιός ψεύδεται;

Μαζιώτης: Ο κ. Κοκότσης. Και αυτό το αναφέρω γιατί από το τι λέει κάποιος εξαρτάται και η αξιοπιστία του. Όταν λέει ψέματα σε κάποια φάση δεν σημαίνει ότι και στα υπόλοιπα θα πει την αλήθεια. Ο κ. Κοκότσης είπε ότι το μοναδικό αμάξι που υπήρχε απ’ έξω από την τράπεζα στην δεξιά μεριά της οδού Σπηλιωτοπούλου που είναι ο κεντρικός δρόμος της Κλειτορίας ήταν το NISSAN SUNNY των ληστών.

Στη σελ. 376 (των πρακτικών του πρωτοβάθμιου) λέει αυτό το πράγμα: ‘‘Φθάνοντας λοιπόν είδα τα 2 άτομα να βγαίνουν από την τράπεζα και να κατευθύνονται προς το αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο το NISSAN, προς το μοναδικό αυτοκίνητο που υπήρχε την ώρα εκείνη εκεί παρκαρισμένο από την μεριά της τράπεζας’’.

Αν θυμάστε καλά και ο κ. Οικονόμου (πολίτης – κάτοικος της Κλειτορίας) που ήρθε την προπροηγούμενη φορά και ο κ. Ντόλκας λένε ότι υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο άλλα αμάξια, δηλαδή όχι ένα αλλά τρία αμάξια από εκείνη την πλευρά. Γιατί είπε αυτό το ψέμα; Για να αποποιηθεί ακριβώς την ευθύνη ότι πυροβόλησε το αμάξι ενός πολίτη – ο υποτιθέμενος ‘‘προστάτης του πολίτη’’ –, υπάρχει όμως και ένα άλλο, ότι παρ’ όλο που πυροβόλησε άλλο αμάξι, εδώ αποδεικνύεται από τις μαρτυρίες ότι οι βολές που έριξε δεν ήταν βολές ‘‘εξουδετέρωσης’’. Εγώ δεν αποποιούμαι ότι πυροβόλησα τον κ. Κοκότση αλλά δεν τον πυροβόλησα ούτε πολύ στοχευμένα αλλά για εκφοβισμό και λέει ότι έριξα 1 βολή. Αυτός έριξε 11. Ο κ. Ντόλκας μιλάει για 12 – 13 βολίδες από τις τρύπες που προφανώς υπάρχουν και στο αυτοκίνητό του και στα καταστήματα που ήταν γύρω από το αμάξι.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής όταν ήμουν στον Ευαγγελισμό όταν είχα συλληφθεί μου είπε ότι ‘‘ σου έριξε 17’’. Οπότε από τις 30 μου είχε ρίξει τις μισές σφαίρες. Αν λοιπόν εγώ έχω κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του, αυτός τι έκανε; Βολές ‘‘εξουδετέρωσης’’; Και να πω ότι δεν εκπλήσσομαι ότι τουλάχιστον 2 από την έδρα, και η κυρία πάρεδρος και ο κ. εισαγγελέας έδειξαν πολύ υπέρμετρο ζήλο να βγάλουν λάδι τον κ. Κοκότση γιατί μόνο που δεν είπανε ότι εν ώρα καθήκοντος δικαιολογείται και αυτό, γιατί είναι ‘‘παράπλευρες ζημιές’’, μόνο που δεν είπανε το ίδιο πράγμα.

Και εδώ για να το αντιπαραβάλω, εμένα με παρουσιάσανε ως επικίνδυνο, αντικοινωνικό, ότι στο Μοναστηράκι έριχνα δεξιά και αριστερά εν μέσω διερχόμενων ενώ και εδώ βλέπουμε ότι ο αστυνομικός άδειασε την μισή γεμιστήρα του υποπολυβόλου όπλου του σε άλλο αυτοκίνητο, σε σπίτια και σε τοίχους σπιτιών και καταστημάτων. Αλλά αυτός είναι αστυνομικός εν ώρα καθήκοντος, δικαιολογείται αυτό. Μόνο αυτό δεν είπε η έδρα, οι δύο τουλάχιστον για να μη φανώ άδικος με τους υπόλοιπους. Πέρα από αυτό, να βάλω το εξής ερώτημα: Εφ’ όσον εγώ είμαι τόσο αιμοβόρος αν δείτε και την κατάθεση του κ. Παπαχριστόπουλου στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο του έκανα ευθεία ερώτηση, θεωρείτε ότι ήθελα να σας σκοτώσω, αναγκάστηκε να πει όχι γιατί τα γεγονότα ήταν προφανή. Γιατί άμα ήθελα τον πυροβολούσα στο κεφάλι, όχι στο μηρό όπως και μετά όταν αφοπλίστηκε και είχα όλο το δικαίωμα να είμαι τσαντισμένος εναντίον του, θα μπορούσα να τον πυροβολήσω μόνο και μόνο από εκδίκηση. Αλλά τελικά δεν αποδείχτηκε ότι είμαι τόσο πολύ αιμοβόρος ακόμα και εναντίον εχθρού ο οποίος είναι αφοπλισμένος κιόλας.

Πώς γίνεται τώρα βγαίνοντας από το υποκατάστημα και ενώ έχω τον κ. Κοκότση στα 2 μέτρα να μην τον πυροβολώ εξ’ επαφής; –Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έχω κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, να θυμηθώ λίγο την διατύπωση αλλά ανεξάρτητα από την θέλησή σου όπως λέει και η διατύπωση δεν πέτυχες τον στόχο σου, τον σκοπό σου–, ο κ. Κοκότσης ήταν στα 2 μέτρα, δεν τον πυροβολώ κατευθείαν και μάλιστα είπε ότι υπήρχε η δυνατότητα αν ήθελα να τον πλήξω εξ’ επαφής, και πάω στα 20 μέτρα που ήταν το αμάξι και από εκεί τον πυροβολώ στοχευμένα και διαπράττω ανθρωποκτονία εναντίον του.

Η μία από τις 5 απόπειρες ανθρωποκτονίας που έχω καταδικαστεί είναι για τον κ. Κοκότση το οποίο είναι γελοίο. Με 1 σφαίρα εγώ έκανα απόπειρα ανθρωποκτονίας από 20 - 30 μέτρα ενώ θα μπορούσα να τον πλήξω εξ’ επαφής και αυτός έριξε 11 σφαίρες κάποιες από τις οποίες μπήκανε μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και είχε το θράσος να λέει ότι είναι βολές ‘‘εξουδετέρωσης’’ δηλαδή ήθελε μόνο να τραυματίσει τους δράστες;

Ήταν τόσο ελεγχόμενο ότι θα προκαλούσε μόνο τραυματισμό; Εγώ δεν το λέω αυτό, πώς να το πω, ως κανένα παράπονο. Τους αστυνομικούς τους θεωρώ αντίπαλους στρατιώτες όπου ο ένας πυροβολεί τον άλλον σε μια συμπλοκή. Παράπονο έχει κανείς από τους φίλους του, όχι από τους εχθρούς του. Εγώ δεν λέω ότι από την δική του μεριά ο κ. Κοκότσης έκανε ‘‘κακώς’’ που με πυροβόλησε αλλά το έχω ξαναπεί, μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν κάποιος έχει κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, αυτό ισχύει και για τα δύο μέρη. Και στην πραγματικότητα, εγώ έριξα μία βολή και όχι επάνω του αλλά στον αέρα ενώ αυτός έριξε 11 κατά την δική του κατάθεση στοχευμένα, σε αμάξι, στο αυτοκίνητο του κ. Ντόλκα και σε τοίχους από σπίτια και καταστήματα της περιοχής. Και μάλιστα εάν κατάλαβα καλά, θα μπορούσε να διατρέξει και κίνδυνο ο γιος του ταχυδρομικού υπαλλήλου, του διευθυντή των ΕΛΤΑ της Κλειτορίας.

Και παρ’ όλα αυτά βλέπω απ’ την δική σας πλευρά τουλάχιστον των 2 από την έδρα τον υπέρμετρο ζήλο να τον βγάλετε και λάδι. Δηλαδή δεν έχει ατομική ευθύνη σύμφωνα με το νόμο ο κ. Κοκότσης όταν διαπράττει εγκληματική ενέργεια; Δεν είναι έγκλημα όταν πυροβόλησε την ιδιοκτησία του αλλουνού;

Εμάς μας δικάζετε γιατί έχουμε σπάσει τζάμια, γιατί έχουμε γκρεμίσει τοίχους, έχουμε βάλει βόμβες, έχουμε προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές και εδώ λέτε ότι δεν έχει ευθύνη ο αστυνομικός, είναι εν ώρα υπηρεσίας και να μην τον αποζημιώσει τον πολίτη. Αυτά έχουν μεγάλη σημασία. Ποιός είναι ο προκατειλημμένος εδώ και ποιoς όχι;

Όσον αφορά τώρα την κατάθεση του κ. Μυτζηθρά, εδώ αν συγκρίνετε το τι έγινε στα Μέθανα και το τι έγινε στην Κλειτορία, βλέπετε την τεράστια διαφορά από το τι έγινε στα Μέθανα η οποία ήταν μία ήσυχη διαδικασία ακριβώς γιατί η αστυνομία δεν εμπλέχτηκε και το τι έγινε στην Κλειτορία όπου ήχησε ο κρυφός συναγερμός και ήρθε η αστυνομία.

Παρ’ όλα αυτά, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος ακολουθούσε τις εντολές που του είχανε δοθεί (από εμάς), ούτε ο ίδιος θα είχε τραυματιστεί, ούτε θα είχε γίνει τίποτα, ούτε πυροβολισμοί θα πέφτανε. Δεν θα είχε τραυματιστεί τουλάχιστον ο ίδιος.

Το πολύ-πολύ να του παίρναμε το υπηρεσιακό όπλο του, δεν ξέρω αν το beretta ήταν της υπηρεσίας του ή το είχε αγοράσει αυτός. Αλλά αν διαβάσετε τι λέει ο κ. Κοκότσης και το τι λέει ο κ. Παπαχριστόπουλος θα καταλάβετε την διαφορά του mondus operandi, το πώς κινήθηκε ο ένας και πώς κινήθηκε ο άλλος. Ο ένας ήθελε να το παίξει dirty Κάλλαχαν, ο ντεντέκτιβ που θα μπει μέσα στην τράπεζα και θα καταστείλει το έγκλημα της ληστείας. Ο οποίος βλακωδώς μπήκε μόνος του χωρίς ούτε καν να τραβήξει το όπλο του.

Παρ’ όλα αυτά και στις δύο εντολές που του απευθύναμε, δώσε μας το όπλο και κάτσε ήσυχα αντέδρασε. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του όμως η κατηγορία εξ’ αρχής ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας και εναντίον του και εναντίον του κ. Κοκότση και το δικαστήριο το πρωτοβάθμιο κράτησε μια ‘‘ισορροπία’’, κατέρριψε την μία απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ. Παπαχριστόπουλου, την μετέτρεψε σε βαριές σκοπούμενες βλάβες και για μία βολή στον αέρα έριξε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ. Κοκότση ενώ ο ίδιος άδειασε την μισή γεμιστήρα από το όπλο του.

Αυτά σας φαίνονται ότι είναι αντικειμενικά, ότι υπάρχει απόδοση ‘‘δικαιοσύνης’’, ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, στην αληθινή φύση των γεγονότων; Κατ’ εμέ, όχι! Εγώ δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου. Εγώ πυροβόλησα τον κ. Παπαχριστόπουλο, εγώ πυροβόλησα τον κ. Κοκότση. Ας βγουν μία φορά οι αστυνομικοί να πουν την αλήθεια. Ότι ξέρεις ναι, θέλαμε να ρίξουμε πάνω του και όχι τάχα βολές ‘‘εξουδετέρωσης’’. Να πούνε μια φορά την αλήθεια.

Εγώ δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου. Ας πούνε όμως οι εκπρόσωποι του νόμου που είναι υποτίθεται οι ‘‘προστάτες του πολίτη’’, να πούνε μια φορά την αλήθεια.

Πάρεδρος: Να ρωτήσω κάτι;

Μαζιώτης: Να με ρωτήσετε. Πάρεδρος: Αυτά που λέτε, άλλα είναι ενδιαφέροντα για το δικαστήριο, άλλα δεν είναι. Εγώ ένα θεωρώ ενδιαφέρον. Αν θέλετε να απαντήσετε γιατί μπορεί να μην θέλετε. 

Μαζιώτης: Κάντε την ερώτηση και βλέπουμε.

Πάρεδρος: Από την έξοδο της τράπεζας γιατί αποδεχτήκατε ότι εσείς πυροβολήσατε, γι’ αυτό συζητάμε από εδώ και πέρα…. 

Μαζιώτης: Και να μην το αποδεχτώ αφού το dna μου βρέθηκε στο κάλυκα…

Πάρεδρος: Ναι, εντάξει, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσατε να το αμφισβητήσετε…

Μαζιώτης: Ναι, να πω ότι είναι σκευωρία.

Πάρεδρος: Από την έξοδο της τράπεζας μέχρι εκεί που είχατε σταθμεύσει το αυτοκίνητο, πόσα μέτρα είναι, πού το σταθμεύσατε το αυτοκίνητο;

Μαζιώτης: Από την δεξιά πλευρά του δρόμου όπως λένε και οι μάρτυρες, όπως μπαίνει από την πλατεία, την κεντρική πλατεία της Κλειτορίας…  Πάρεδρος: Στα πόσα μέτρα κύριε;

Μαζιώτης: Μπορεί να είναι και 30 μέτρα, 25-30 μέτρα, δεν μπορώ να θυμηθώ με ακρίβεια. Και λοιπόν;

Πάρεδρος: Σε 20-30 μέτρα. Και από εκεί πυροβολήσατε; Μαζιώτης: Ναι.

Πάρεδρος: Έτσι είπε και ο μάρτυρας που πυροβολήσατε. Ας τελειώνουμε εδώ.

Μαζιώτης: Και λοιπόν τι με αυτό; Έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας επειδή πυροβόλησα μία φορά στον αέρα;

Πάρεδρος: Μιλάμε για τα πραγματικά περιστατικά. Πυροβολήσατε λοιπόν.

Μαζιώτης: Δεν το έχω πει από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο; Ποιά είναι η απορία σας; Από το πρώτο δικαστήριο το έχω πει αυτό. Με το ίδιο όπλο που πυροβολήθηκε ο κ. Παπαχριστόπουλος. Εγώ τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω.

Πάρεδρος: Σε αυτό που σας είπα απαντήσατε, στα 20-30 μέτρα…

Μαζιώτης: Το είπα και πριν. Τι άλλο;

Πάρεδρος: Ωραία, αυτό και δεν είχατε πυροβολήσει νωρίτερα, αυτό. Αυτό μας είπε και ο πυροβοληθείς, το θύμα.

Μαζιώτης: Για τον κ. Κοκότση μιλάμε;  Πάρεδρος: Ναι κύριε.

Μαζιώτης: Τους πυροβόλησα και τους δύο αστυνομικούς του τμήματος της Κλειτορίας. Πάρεδρος: Έτσι μας είπε. Πριν φύγει το αυτοκίνητο, κλείνοντας την πόρτα, γύρισε και με πυροβόλησε.

Μαζιώτης: Και λοιπόν τι; Είπε μισή αλήθεια;  Πάρεδρος: Τίποτα κύριε.

Μαζιώτης: Είπε μισή αλήθεια; Είπε ότι πυροβόλησε το αυτοκίνητο των ληστών ενώ πυροβόλησε το αυτοκίνητο του πολίτη, του διευθυντή των ΕΛΤΑ; Ενώ λέει ψέματα για να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ότι πυροβόλησε το αυτοκίνητο του πολίτη. Γιατί το λέει αυτό; Γιατί λέει για απόπειρα ανθρωποκτονίας όταν τον ρωτάω εδώ μπροστά σας. Θα μπορούσα να σε πυροβολήσω βγαίνοντας και μου είπε ναι. Αφού είμαι τόσο ‘‘τέρας’’ και πολύ ‘‘αιμοβόρος’’ γιατί δεν τον πυροβολώ εξ επαφής και τον πυροβολώ με ‘‘ανθρωποκτόνα πρόθεση’’ από τα 30 μέτρα; Τι απάντησε; Ότι έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας! Και ενώ ο κ. Παπαχριστόπουλος ομολόγησε ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει αλλά δεν το έκανε, έρχεται τώρα στο δευτεροβάθμιο ο κ. Κοκότσης και λέει ότι έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ. Παπαχριστόπουλου. Σας φαίνονται όλα αυτά αληθοφανή, αλήθεια, σοβαρά, αντικειμενικά, δίκαια; Πάρεδρος: Εδώ ρωτάμε για να δούμε..

Μαζιώτης: Και εγώ τα λέω μόνο που δεν θέλετε να τα δείτε. Εσείς η ίδια προσπαθείτε να πείτε για τον μάρτυρα ότι δεν έχει την ευθύνη ο κ. Κοκότσης που πυροβόλησε το αμάξι. Εσείς και ο κ. εισαγγελέας.

Πάρεδρος: Το αν ο καθένας ονομάζει ανθρωποκτόνα πρόθεση ή όχι, η κρίση του δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο. Ενδιαφέρεται για τα πραγματικά περιστατικά. Μπορούμε να συνεννοηθούμε επιτέλους;

Ρούπα: Στην προκειμένη περίπτωση τι κάνετε όμως;

Πάρεδρος: Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ναι είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση, αυτό δεν είναι πραγματικό περιστατικό. Εδώ ρωτάμε για πραγματικά περιστατικά και πρέπει να απαντάτε. Μαζιώτης: Σας απάντησα και πριν από αυτό που με ρωτήσατε, εγώ το έχω απαντήσει. Καμία άλλη πιο δύσκολη ερώτηση έχετε να κάνετε; Δύσκολη, να με φέρετε σε δύσκολη θέση; Πάρεδρος: Γιατί να σας φέρω σε δύσκολη θέση;

Μαζιώτης: Γιατί είναι αυτός ο ρόλος του δικαστή. Πάρεδρος: Δεν επιδιώκω να σας φέρω σε δύσκολο θέση.

Πρόεδρος: Τώρα αυτό φαίνεται..

Μαζιώτης: (ειρωνικά) Ναι, είμαι προκατειλημμένος κ. πρόεδρε!

Ρούπα: Να κάνω μια παρέμβαση. Δεν θα μιλήσω ειδικά για την κατάθεση των μαρτύρων αλλά ναι, η αντιπαραβολή, η εξέταση της υπόθεσης των Μεθάνων η οποία δεν είχε τέτοια τροπή γιατί ακριβώς δεν είχε εμπλακεί η αστυνομία και τώρα κοιτάμε να δούμε αν είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση ο ένας ή ο άλλος με έναν τραυματία κλπ, κλπ. Η λογική που εκφράστηκε όμως σε σχέση με την υπεράσπιση να το πω έτσι με την δουλειά που είχε να κάνει η αστυνομία σε σχέση με την επέμβασή της στην ληστεία της τράπεζας της Κλειτορίας θεωρείται από την δική σας μεριά και εκεί είναι η διαμάχη εδώ πέρα ότι είναι μια δεδομένη στάση για να υπερασπιστούμε τι; Την ασφάλεια των ανθρώπων που είναι μέσα;

Πρόεδρος: Πώς εκφράστηκε, πώς το λέτε αυτό;

Ρούπα: Όταν για παράδειγμα θεωρείτε ότι ο αστυνομικός ο οποίος έριξε με το υποπολυβόλο εναντίον των δραστών να το πω έτσι, θεωρείτε δεδομένο ότι έτσι έπρεπε να πράξει. Εγώ τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα έβγαλα εδώ πέρα γιατί το γεγονός ότι επλήγη το αμάξι του άλλου μάρτυρα (του πολίτη - υπαλλήλου των ΕΛΤΑ ή το γεγονός ότι επλήγησαν κάποια σπίτια ή το γεγονός ότι μπορεί αν κινδύνευσαν και άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως αν διέρχονταν εκείνη την στιγμή από ’κει, δεν απασχόλησε κανέναν. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το δικαστήριο εξετάζονται εννοείται μόνο οι ευθύνες οι δικές μας, δεν δικάζεται ο αστυνομικός εννοείται και ούτε πρόκειται να δικαστεί, ούτε θα δικαζόταν, έχουν σκοτώσει ανθρώπους σε τέτοια περιστατικά και δεν έχουν πάει φυλακή, αλλά είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι η ληστεία στην τράπεζα. Θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να διασφαλιστούν τα χρήματα της τράπεζας, όχι η ασφάλεια των ανθρώπων εκεί μέσα γιατί όντως θα μπορούσε να υπήρχε πρόβλημα με αυτούς.

Αν ήταν άλλα τα υποκείμενα που έπρατταν την ληστεία θα μπορούσε να υπάρχει διαφορετική εξέλιξη. Το γεγονός ότι διαπράττεται από συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια άλλη πολιτική συνείδηση, αυτό καθορίζει και την συμπεριφορά τους και μέσα σε αυτή την αίθουσα και στην συνέχεια και την στάση μέσα στοπ δικαστήριο. Θα μπορούσε αυτή η ιστορία να εξελιχθεί διαφορετικά. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας που λένε σε σχέση με τον πρώτο αστυνομικό μέσα στην τράπεζα έχει πέσει εννοείται από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο γιατί είναι λογικό ότι είναι ο άλλος εξ επαφής και αν ήθελε αν τον σκοτώσει θα το είχε κάνει, η δε απόπειρα ανθρωποκτονίας έξω από την τράπεζα ως κατηγορία που δεν έπεσε πού βασίστηκε όμως; Και η οποία εξετάζεται τώρα; Ναι, έριξε από τα 20-30 μέτρα. Αν είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση ο άλλος βγαίνοντας και τον είχε δίπλα δεν θα τον πυροβολούσε; Γιατί να του προκύψει η ανθρωποκτόνα πρόθεση μετά από 20-25 μέτρα και ενώ ήταν δίπλα στο αμάξι και είχε δυνατότητα διαφυγής; Με βάση τα πραγματικά περιστατικά μιλάω τώρα.

Πρόεδρος: Δεν έχει βγάλει κάποια άποψη το δικαστήριο.

Ρούπα: Τοποθετούμαι και εγώ όπως τοποθετούνται και οι μάρτυρες, όπως τοποθετούνται και όλοι. Διάβασα και αυτά που λέει ο μάρτυρας (ο υπάλληλος της τράπεζας) που λέει ότι ήρθε να υπερασπιστεί εμάς η αστυνομία. Ήρθε να υπερασπιστεί εμάς η αστυνομία! Και έφυγε, δεν πρόλαβα να του κάνω την ερώτηση αν εξακολουθεί και πιστεύει αυτό το πράγμα. Να τον ρωτήσω και εγώ άλλη μία φορά, στο πρωτοβάθμιο είπε ναι, ότι η αστυνομία ήρθε να υπερασπιστεί εμάς. Αν δεν ήταν τα συγκεκριμένα άτομα μέσα και ήταν άλλα άτομα πιο αγριεμένα, όχι με αυτή την συνείδηση που είχαν οι συγκεκριμένοι, η παρουσία της αστυνομίας δεν θα ήταν προς υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών μέσα και των υπαλλήλων. Προς την αντίθετη κατεύθυνση θα λειτουργούσε. Και αυτό σε σχέση με την συμπεριφορά της αστυνομίας η οποία ‘‘σώνει και ντε’’ έπρεπε να επιδείξει έργο σύλληψης, αδρανοποίησης ή ‘‘εξουδετέρωσης’’ – πάρτε το όπως θέλετε – των ληστών, είχε ως αποτέλεσμα να βγει ο άλλος έξω, ο έτερος αστυνομικός με το αυτόματο και να αρχίσει να ρίχνει από απόσταση 20, 25, 30 μέτρων και να χτυπάει όπου να’ ναι, γιατί εκεί κατέληξε αυτή η κατάθεση του μάρτυρα με το αυτοκίνητο.

Δεν είχε καμία σημασία αν είχε κάποιες οπές το αυτοκίνητό του επί του πρακτέου αλλά όσον αφορά την εικόνα, ε, δεν νομίζω να αντιστοιχεί στο ζήτημα της υπεράσπισης της ασφάλειας της ζωής των ανθρώπων ούτε μέσα στην τράπεζα, ούτε έξω απ’ αυτήν. Ήταν αμιγώς η υπεράσπιση ενός ρόλου που έχει να κάνει με το να συλλάβουμε με κάθε κόστος αυτόν που κλέβει τα λεφτά της τράπεζας. Αυτό είναι το θέμα. Και όσον αφορά με το ζήτημα των ληστών και ο κ. αστυνομικός μπήκε μέσα στην τράπεζα που τραυματίστηκε στο πόδι, το θέμα είναι ότι θα μπορούσε να σταματήσει εκεί η ιστορία. Όμως δεν σταμάτησε, συνεχίστηκε.

Πάρεδρος 2: Θέλω να ρωτήσω κάτι τον κ. κατηγορούμενο. Εδώ λέει ότι οι αστυνομικοί έτσι όπως ενήργησαν, ενήργησαν παραπάνω από όσο χρειαζόταν και θα μπορούσαν να παρατήσουν κάποια πράγματα.

Μαζιώτης: Δεν κατάλαβα την ερώτηση που θέλετε να κάνετε

Πάρεδρος 2: Λέτε ότι μ’ όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται, ότι οι αστυνομικοί κάνανε παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν; Ή έγινε κάτι άλλο; Δεν έγιναν σωστά αυτά που έγιναν; Μαζιώτης: Εγώ είπα ότι ο πρώτος αστυνομικός που μπήκε στην τράπεζα δέχθηκε κάποιες εντολές, διαταγές να το πω έτσι από αυτούς που έκαναν την ληστεία – ο ένας από αυτούς ήμουν εγώ – και δεν υπάκουσαν. Δύο φορές του δόθηκαν εντολές.

Πάρεδρος 2: Τι του είπατε;

Μαζιώτης: Αυτό που λέει και ο μάρτυρας ‘‘δώσε μας το όπλο σου, γίνεται ληστεία, κάτσε ήσυχα’’. Και μάλιστα το λέει και ο έτερος υπάλληλος, ο κ. Σκορδάς (υπάλληλος της τράπεζας). Δεν υπάκουσε ο αστυνομικός. Πάρεδρος 2: …..

Μαζιώτης: Κ. δικαστή, μπήκε ο αστυνομικός μέσα, τον απειλήσαμε δύο φορές.

Πάρεδρος 2: Ποιοι;

Μαζιώτης: Και οι δύο άντρες που ήταν μέσα και εγώ. Τον απειλήσαμε με όπλα, δεν υπάκουσε, συμπλακήκαμε με τα χέρια, αρχικά με τον έναν, αυτά που λένε και οι μάρτυρες.

Πάρεδρος 2: Γιατί δεν αφήσατε τα πράγματα να εξελιχθούν με τον έναν…

Μαζιώτης: Να εξελιχθούν με τον έναν; Δηλαδή… 

Ρούπα: Να τον εξουδετερώσει.

Πάρεδρος 2: Γιατί δεν τον αφήσατε;

Μαζιώτης: Γιατί δεν γίνεται έτσι. Βοηθάς τον σύντροφό σου να νικήσει τον αντίπαλο.

Πάρεδρος 2: Με πυροβολισμό;

Μαζιώτης: Αν χρειαστεί, και στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόταν.

Πάρεδρος 2: Άρα δεν είχατε στο μυαλό σας ότι θα κάνατε μια αναίμακτη διαδικασία; Είχατε σκοπό…

Μαζιώτης: Όχι, η αρχική μας πρόθεση ήταν να κάνω μια αναίμακτη διαδικασία όπως έγινε στα Μέθανα όπως και έγινε. Τη στιγμή που ο άλλος αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα είναι ένοπλος, είναι αστυνομικός, είναι αντίπαλος και θέλει να μας συλλάβει και να μας στερήσει την ελευθερία μας θα λάβει και την ανάλογη απάντηση. Εξ’ αρχής δεν υπήρχε η πρόθεση να τον πυροβολήσουμε, στην εξέλιξη έγινε αυτό το πράμα, αναγκάστηκα να το κάνω. Και σας λέω ότι θα μπορούσα αν τον πυροβολήσω και πάλι μετά για εκδίκηση. Δεν έγινε αυτό το πράγμα. Απλά του αφαιρέθηκε το όπλο του και φύγαμε.

Πάρεδρος 2: Δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο;

Μαζιώτης: Φυσικά και δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Ο οποιοσδήποτε στη θέση μας δεν θα μπορούσε. Αυτός (ο Παπαχριστόπουλος) ακόμα και με την κατάθεση του κ. Κοκότση δεν έκανε τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Ο κ. Κοκότσης λέει ότι δεν θα έπρεπε να μπει μέσα στην τράπεζα. Δεν θα έπρεπε λέει να μπούμε μέσα στην τράπεζα ως αστυνομικοί. Θα έπρεπε να τους περιμένουμε έξω, να τους εγκλωβίσουμε. Σας είπα ο τύπος το έπαιξε ‘‘ράμπο’’. Ο τύπος γενικά έκανε του κεφαλιού του. Και παρ’ όλα αυτά δεν έγινε καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο άνθρωπος μετά τον τραυματισμό του περπάτησε κανονικά, μπορούσαμε να τον ξαναπυροβολήσουμε δεύτερη φορά και όταν φεύγαμε βγήκε και προέτρεψε τον συνάδελφό του να μας πυροβολήσει. Αυτό που λέει: ‘‘Λεωνίδα ρίξτους’’. Δεν κατάλαβα. Ήταν η δικιά μου αντίδραση υπέρμετρη θεωρείτε;

Πάρεδρος 2: Δεν ξέρω, ρωτάω.  Μαζιώτης: Και εγώ ρωτάω.

Ρούπα: Λογικά, η συμβουλή του να μην μπαίνουν κατά μόνας σε τέτοια περιστατικά θα είναι για την δικιά τους ασφάλεια. Δεν το ρωτήσαμε. Υπάρχουν διάφορα που προέκυψαν στη συνέχεια. Αλλά, εκ των πραγμάτων προκύπτει και θέμα ασφαλείας για αυτόν που μπήκε μέσα. Δηλαδή όντως θα μπορούσε να εξελιχθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο αν ήταν άλλοι. Να ήταν ανεξέλεγκτοι. Δηλαδή να πέφτουν πυροβολισμοί εκατέρωθεν γενικώς.

Μαζιώτης: Να σας πω και κάτι άλλο, αν θέλετε να με ακούσετε; Εμείς θέλαμε να πάρουμε τα λεφτά, αυτό που είπαμε και για τα Μέθανα. Δεν είχαμε κανέναν άλλο σκοπό. Τη στιγμή που έρχεται η αστυνομία που είναι εχθρός μας για να μας συλλάβει και να μας στερήσει την ελευθερία μας, θεωρώντας εμείς ότι δεν κάνουμε κάποιο έγκλημα, θα υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση. Και η αντίδραση δεν ήταν ανθρωποκτόνος. Αντίθετα ανθρωποκτόνος ήταν του κ. Κοκότση. Εγώ έριξα 1 σφαίρα η οποία ήταν στον αέρα και αυτός έριξε 11 πάνω στο αμάξι που πίστευε ότι ήταν το αμάξι διαφυγής.

Είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση αλλά εγώ δεν το λέω αυτό για να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις. Το αναφέρω ως αντίφαση. Δεν ήταν βολές ‘‘εξουδετέρωσης’’ αλλά ο άνθρωπος έριξε στον ‘‘γάμο του Καραγκιόζη’’ αφού νόμιζε ότι έριχνε στο δικό μας αμάξι, έριξε στο αμάξι του πολίτη, του διευθυντή των ΕΛΤΑ. Και λέει ψέματα ότι ήταν ένα αμάξι, το NISSAN SUNNY. Γι’ αυτό ήθελα να είναι και οι 2 μάρτυρες εδώ πέρα, για να αποκαλυφθεί ότι ο ένας είναι αναξιόπιστος στην κατάθεσή του.

Ρούπα: Να ρωτήσω κάτι. Επειδή κάνατε μία υποθετική ερώτηση στον διευθυντή των ΕΛΤΑ, ότι αν γινόταν μια ληστεία στο δικό του υποκατάστημα τι θα γινόταν. Αν έκανα και εγώ μια υποθετική ερώτηση, αν υπήρχε σκοτωμένος πολίτης από τον αστυνομικό που πυροβολούσε.

Πρόεδρος: Με το αν μπορούμε να φθάσουμε πολύ μακριά.

Μαζιώτης: Εσείς όμως τα λέτε αυτά. Τις υποθετικές ερωτήσεις εσείς τις κάνετε.

Πρόεδρος: Τι είδους ερώτηση…

Μαζιώτης: Ρώτησε ο κ. εισαγγελέας τον κ. Ντόλκα.

Ρούπα: Για να καταλήξω. Και πάλι τους ληστές θα θεωρούσαν υπεύθυνους. Γιατί θα λέγανε ότι αυτοί προκάλεσαν την αντίδραση του αστυνομικού που κατέληξε σε ανθρωποκτονία ‘‘εξ αμελείας’’ και δεν θα μπει φυλακή.

Πρόεδρος: Εντάξει, έτσι με το αν και αν και αν…

Μαζιώτης: Μα ο κ. εισαγγελέας ρώτησε τον κ. Ντόλκα, αν λήστευαν το δικό σας υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Δεν την κάναμε εμείς αυτή την ερώτηση, ο κ. εισαγγελέας την έκανε. Πώς θα αντιδρούσατε ρώτησε. Και λέει ο κ. Ντόλκας, θα πάταγα τον συναγερμό. Δεν την κάναμε εμείς αυτή την ερώτηση την υποθετική, από εσάς έγινε, από την έδρα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License