"'Ολα πληρώθηκαν στην ώρα τους”... εκτός από το ρεύμα στο πάρκο της Ανάληψης

κείμενο της Κατάληψης Ανάληψης σχετικά με το κόψιμο του ρεύματος στο πάρκο της Ανάληψης.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 η ΔΕΗ σ'ένα ρεσιτάλ κοινωνικής ευαισθησίας κόβει το ρεύμα σε όλο το πάρκο της Ανάληψης, βυθίζοντας στο σκοτάδι το πάρκο και την παιδική χαρά, όπου αποτελούν ένα σημείο συνάθροισης της γειτονιάς μας. Η ενέργεια αυτή της ΔΕΗ, εκτός από κυριολεκτικά σκοταδιστική, μας κάνει να αναρωτηθούμε κατά πόσο τελικά ισχύουν οι βαρύγδουπες διακηρύξεις της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι “όλα έχουν πληρωθεί στην ώρα τους...” (βλ. Δηλώσεις Β.Πάγκαλου στην εφημερίδα Ζω2, Οκτώβριος 2018). Ενώ λένε ότι τα πλήρωσαν όλα, θα αναρωτιόταν κανείς γιατί άραγε ξέχασαν μονάχα το ρεύμα στο πάρκο της Ανάληψης; Αλλά εμείς δεν θέτουμε τέτοια ερωτήματα γιατί μέσα στο πάρκο υπάρχει και μια αναρχική κατάληψη και ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει στοχοποιηθεί από τον δήμο. Το ρεύμα (όπως και το νερό παλιότερα) επανασυνδέθηκε άμεσα, από την συλλογικότητα της κατάληψης, ενώ μετά ακολούθησε αυθόρμητη παρέμβαση στα γραφεία της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα όλα τα καϊνάρια της τοπικής εξουσίας. Από τον δήμαρχο Α.Κατωπόδη και τους υπόλοιπους τοπικούς λακέδες του ΣΥΡΙΖΑ, έως κι έναν από τους συμβούλους του Α.Τσίπρα, τον Μάκη, ο οποίος, όπως ο ίδιος διατυμπανίζει, αισθάνεται εργάτης – προλετάριος της κυβέρνησης θυμίζοντάς μας έτσι με τη μορφή μιας κακόγουστης φάρσας, άλλες εποχές όταν οι σταλινο-μπολσεβίκοι ήταν τότε οι αντίστοιχοι προλετάριοι και εργάτες του κόμματος-κράτους, που “μοχθούσαν” για τον λαό, τον οποίο τελικά και εξόντωναν.Αφού τους τονίσαμε ότι τίποτα δεν τελείωσε και ότι η επερχόμενη προεκλογική περίοδος θα είναι έντονη και ενδιαφέρουσα, αποχωρήσαμε φωνάζοντας συνθήματα.
Αλλά γιατί το ρεύμα και γιατί τώρα; Η διακοπή του ρεύματος έρχεται σε μια περίοδο όπου η δημοτική αρχή από τη μια διαφημίζει προεκλογικά ως ένα από τα μεγάλα της έργα την ανακαίνιση των παιδικών χαρών, ενώ από την άλλη αφήνει εκτός ανακαίνισης μέχρι στιγμής τις πιο πολυσύχναστες παιδικές χαρές της γειτονιάς μας, αυτές της Αγ.Τριάδας και της Ανάληψης. Αντίθετα με το τοπικό κράτος που παράτησε τα πάρκα στη μοίρα τους, πλέον σ' αυτά όλο το χρόνο γίνονται από τις συλλογικότητες, που έχουν καταλάβει τα παρατημένα πρώην δημοτικά αναψυκτήρια, επισκευές και δραστηριότητες. Ειδικά το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Ανάληψη, μετά από μια σειρά ρεπορτάζ και δηλώσεων του δημάρχου τόσο στα τοπικά όσο και στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, υπήρχε όλους τους μήνες περιφρούρηση/δραστηριότητα τόσο στο αναψυκτήριο όσο και στο ευρύτερο πάρκο,με εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, πολιτικές συζητήσεις, καφενεία και χαριστικό παζάρι, με κομμάτι της γειτονιάς να συμμετέχει σ' αυτά. Εκτιμούμε ότι ο χρόνος που θα έρθουν τα συνεργεία του δήμου για την πολυπόθητη ανακαίνιση πλησιάζει, και τα περιμένουμε με ανυπομονησία. Φυσικά όχι για να τα εμποδίσουμε αλλά γιατί είμαστε περίεργοι/ες για να δούμε τι παραλαμβάνει αυτή η ανακαίνιση. Είμαστε ακόμα πιο περίεργοι/ες για να δούμε αν θα γίνει τελικά ο χώρος για τα ΑμΕΑ που είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή και κατά πόσο αυτός συνδέεται με συλλογικότητα που ασχολείται με τα ΑμΕΑ, η οποία όπως είπε ο Α. Κατωπόδης έχει βάλει στο μάτι την κατάληψή μας. Τους περιμένουμε να μας χτυπήσουν την πόρτα και να ζητήσουν τον χώρο για να δούμε ποιοι Συριζαίοι της γειτονιάς κρύβονται από πίσω. Επίσης ξεκαθαρίζουμε, επειδή πρόσφατα είδαμε κομμένα δέντρα στο πάρκο, ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι αντίστοιχο στο όνομα της όποιας ανακαίνισης και των εργολάβων.
Και για όσους ονειρεύονται καταστολή, ας κρατάνε μικρό καλάθι ....Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό η Κατάληψη Ανάληψης βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών αρχών του δήμου Βύρωνα που με διάφορους τρόπους προσπαθεί να τερματίσει την ύπαρξή της και έτσι να εναρμονιστεί με την γενική κατεύθυνση καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (εκκενώσεις καταλήψεων, απαγόρευση εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους). Η δημοτική αρχή προσπαθεί να απονοηματοδοτήσει τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις της κατάληψης με το να αναρωτιέται στο δημόσιο λόγο για το τι κάνουμε και ποιοι/ες είμαστε. Την ρητορεία της καταστολής ακολούθησε στη συνέχεια ο ΣΚΑΙ και τώρα εμφανίζονται τα συνεργεία της ΔΕΗ. Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι όπου τα τοπικά τσιράκια του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούνε μόνα τους, ανοίγουνε το καπέλο του αστυνόμου Σαίνη.Εν ολίγοις για εμάς η τοπική εξουσία σαφώς γνωρίζοντας τις συνέπειες μιας κατασταλτικής επιχείρησης ενάντια στην κατάληψη μέσα στη γειτονιά του Βύρωνα, χρησιμοποιεί ύπουλα μέσα προσπαθώντας να στρέψει την ίδια την γειτονιά εναντίον μας. Ενώ κάνει πολιτική ανάπτυξης με έργα ανακατασκευής πάρκων και πλατειών, με ΕΣΠΑ που έχουν χορηγηθεί από την Νομαρχία (βλ. Δούρου), συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου της Ανάληψης, με μεγάλη άνεση το βύθισαν – μαζί με την ΔΕΗ- στο σκοτάδι ώστε να εμποδίσουν τις δραστηριότητές του. Παράλληλα βάζει μπροστά μια ΑμΕΑ συλλογικότητα φάντασμα, ώστε να μας ζητήσει να αποχωρήσουμε από το κτίριο ποντάροντας στην κοινωνική ευαισθησία.
Ωστόσο δεν ζητάμε να μας αφήσουν στην ησυχία μας, γιατί εμείς πρώτα απ' όλα δεν τους αφήνουμε στην δικιά τους ησυχία και θα συνεχίσουμε μέχρι την ολική εξαφάνιση της εκάστοτε κυριαρχίας.Οι δράσεις υπεράσπισης της κατάληψης μέχρι στιγμής έχουν δώσει τα πρώτα μηνύματα για το τι θα ακολουθήσει στην όποια περίπτωση καταστολής. Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοτοπορεία στις γειτονιές μας, η οποία πέρασε και από τα σπίτια του δημάρχου και των στελεχών της αντιπολίτευσης,από συντρόφους/ ισσες των ανατολικών, μια σειρά από δράσεις στη γειτονιά με συζητήσεις με τους κατοίκους της. Γιατί το πρόταγμά μας δεν αποτελείται μόνο από συνθήματα και μπροσούρες αλλά από την καθημερινή μας παρουσία και αποδόμηση του υπάρχοντος. Στην Κατάληψη Ανάληψης πέρα από την κατάργηση και την αποδόμηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον Δημόσιο χώρο, και όχι μόνο, μέσω της διάχυσης του Αναρχικού λόγου και της άμεσης δράσης, επιθυμούμε να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της αυτοδιεύθυνσης, όπου αυτή είναι η απόπειρα οργάνωσης της ζωής, του ανθρώπου πάνω στην βάση του αυτοκαθορισμού, της ελευθερίας, και της εθελοντικής συμμετοχής του στις εργασίες της κοινότητας, είναι λοιπόν το αντίθετο της κάθετης εξουσίας, είναι ο αγώνας ενάντια στην καταστολή,στην αρχή της αυθεντίας και της ανάθεσης και σε κάθε τύπο αποξένωσης και καταπίεσης , είναι ένα πρόταγμα ολικής απελευθέρωσης, και γι' αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω.

'Οσο κι αν μας πνίγει το σκοτάδι

Θα φωτίζουμε την πόλη.

Κατάληψη Ανάληψης

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License