Πώς ήταν η Αναρχική Καταλωνία το 1936

Κείμενο του George Orwell (Τζορτζ Όργουελ)

Ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ πολέμησε για τους αναρχικούς στον Ισπανικό εμφύλιο και περιγράφει πώς ήταν η ζωή στην Αναρχική Καταλωνία τους 10 μήνες που άντεξε πριν τη νικήσουν στρατιωτικά οι φασίστες του Φράνκο και οι σταλινικοί:

Από το βιβλίο Homage to Catalonia.

"Πρακτικά κάθε κτίριο το πήραν οι εργάτες και του βαλαν κόκκινες σημαίες και την μαυροκόκκινη σημαία των αναρχικών. Κάθε τοίχος είχε γκράφιτι με το σφυροδρέπανο και τα αρχικά γράμματα των επαναστατικών κομμάτων. Κάθε εκκλησία είχε λεηλατηθεί και είχαν κάψει όλες τις θρησκευτικές εικόνες. Ομάδες από εξεγερμένους προλετάριους κατέστρεφαν συστηματικά όλες τις εκκλησίες εδώ κι εκεί. Κάθε μαγαζί και κάθε καφενείο είχε μια επιγραφή που έλεγε οτι είχε κολλεκτιβοποιηθεί. Ακόμα και οι λούστροι (παλιό επάγγελμα που καθαρίζουν παπούτσια) είχαν κολλεκτιβοποιηθεί και τα κουτιά τους τα έβαψαν μαυροκόκκινα. Τα γκαρσόνια και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά σε κοίταγαν στα μάτια και σου φέρονταν σαν ίσο. Οι ιεραρχικοί τρόποι ομιλίας εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν έλεγε "κύριε" ή "κυρία". Όλοι έλεγαν "σύντροφε" και "συντρόφισσα". Το μπουρμπουάρ (το να δίνεις χρήματα για να σε εξυπηρετήσουν καλύτερα από άλλους) ήταν απαγορευμένο. Μόλις έφτασα στην Αναρχική Καταλωνία η πρώτη μου εμπειρία ήταν όταν ένας διαχειριστής ενός ξενοδοχείου με μάλωσε επειδή έδωσε μπουρμπουάρ σε έναν εργαζόμενο. Δεν υπήρχε ανεργία, και το κόστος ζωής ήταν πολύ χαμηλό, όλα ήταν φτηνά. Δεν υπήρχαν φτωχοί, και δεν υπήρχαν ζητιάνοι, εκτός από τους ρομά ("γύφτους" στο πρωτότυπο). Υπήρχε πίστη στην επανάσταση και στο μέλλον, ένα αίσθημα οτι κατάφεραν να ξεκινήσουν μια νέα εποχή ισότητας κι ελευθερίας. Οι άνθρωποι στην Αναρχική Καταλωνία προσπαθούσαν να φέρονται σαν σωστά ανθρώπινα πλάσματα και όχι σαν γρανάζια σε μια καπιταλιστική μηχανή."

Μερικά σχόλια:

Προφανώς το οτι οι ρομά αναγκάζονταν να ζητιανεύουν ήταν σφάλμα των αναρχικών της εποχής. Ίσως να το διόρθωναν αργότερα αν δεν είχε καταστρέψει την Αναρχική Καταλωνία ο φασίστας Φράνκο και οι σταλινικοί. Η Αναρχική Καταλωνία κράτησε μόλις 10 μήνες, αλλά ήταν η μεγαλύτερη αναρχική επανάσταση της ιστορίας και η μαζικότερη αναρχική κοινωνία που εμφανίστηκε ποτέ.

Εξηπακούεται πως η κολλεκτιβοποίηση έγινε διά της βίας όταν οι ιδιοκτήτες δεν συμφωνούσαν να παραδώσουν την ιδιοκτησία τους. Η κολλεκτιβοποίηση έγινε στις περισσότερες περιπτώσεις οργανωμένα από τους αναρχοσυνδικαλιστές.

Η αναρχική επανάσταση στη Καταλωνία του 1936 δεν ήταν πλήρης, αρκετές περιοχές της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων και της επαρχίας δεν κολλεκτιβοποιήθηκαν πλήρως επειδή οι επαναστάτες δεν πρόλαβαν πριν τους φάει ο Φράνκο και οι σταλινικοί. Το 75% της Βαρκελώνης ήταν κολλεκτιβοποιημένο, το υπόλοιπο 25% δεν είχε κολλεκτιβοποιηθεί ακόμα όταν κατέστρεψε την Αναρχική Καταλωνία ο Φράνκο και οι σταλινικοί.

Σήμερα τα αναρχικά συνδικάτα που οργάνωσαν αυτή την επανάσταση συνεχίζουν να υπάρχουν και να είναι ενεργά στην Ισπανία, αλλά με πολύ λιγότερα μέλη από το 1936 λόγω της συνεχόμενης καταστολής.

Η μελέτη της Αναρχικής Καταλωνίας καθώς και του αναρχοσυνδικαλισμού είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να κάνει ο σύγχρονος αναρχικός για να μπορέσει να ξαναοργανωθεί μια τέτοια επανάσταση κάποτε. Η Αναρχική Καταλωνία ήταν η πιο μεγάλη αναρχική επανάσταση.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License