post image

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΙΜΑ –

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 Μεσημέρι Παρασκευής 21/9/2018, Ομόνοια. Νεαρός άνδρας, σε εμφανώς ταραγμένη ψυχολογική κατάσταση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, μπαίνει και εγκλωβίζεται στο κοσμηματοπωλείο Di Angelo. Οι πόρτες ασφαλίζουν κι ενώ ο ίδιος προσπαθεί να διαφύγει, αδύναμος και πανικόβλητος, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, Δημόπουλος και ο ιδιοκτήτης του γειτονικού μεσιτικού γραφείου Χορταριάς σπάνε την βιτρίνα του μαγαζιού και τον χτυπούν ασταμάτητα με μίσος στο κεφάλι χωρίς να συναντούν την παραμικρή αντίσταση. Το πλήθος παρακολουθεί, ενώ λιγοστοί παρεμβαίνουν. Ο άνδρας πλέον κείτεται αιμόφυρτος στον δρόμο. Τον παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ σε μια απόπειρα διάσωσης που εμφανώς δεν πληροί τα προβλεπόμενα, εκείνος αρχικά διαφεύγει και στη συνέχεια οι μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ τον ακινητοποιούν, χτυπάνε το αναίσθητο σώμα του και τον συλλαμβάνουν. Έπειτα διακομίζεται νεκρός, με χειροπέδες στο Γ.Ν. Ευαγγελισμός.

Οι πρώτες ειδήσεις

Επίδοξος ληστής - πρεζάκι πέφτει νεκρός σε κοσμηματοπωλείο.”

Νεαρός τοξικομανής αυτοτραυματίζεται προσπαθώντας να δραπετεύσει από κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας”

Μια είδηση η οποία παρότι σοκαριστική πλασάρεται ως εύπεπτο μιντιακό προϊόν. Στις αντιλήψεις πολλών, μια δολοφονία σαν κι αυτήν θεωρείται δικαιολογημένη στο όνομα της υπεράσπισης της ιδιοκτησίας απέναντι στα επικίνδυνα και περιθωριακά στοιχεία που απειλούν το βιος και την ασφάλεια των ακίνδυνων νοικοκυραίων. Άλλο αν οι τελευταίοι μπορούν να μετατραπούν μέσα σε πέντε λεπτά σε δολοφόνους.

Η απρόσωπη αυτή είδηση, όμως, θα γίνει πολύ γρήγορα προσωπική και συγκεκριμένη.

Ο Ζακ/ Η Zackie Oh και ο κόσμος

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν και θα είναι για πάντα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, drag queen, αντιφασίστας, εργαζόμενος, οροθετικός. Με αυτές τις ταυτότητες υπήρχε δημόσια και ανοιχτά και για αυτές αγωνιζόταν. Άλλοτε ως Zackie Oh και άλλοτε ως Ζακ, ήταν μια ύπαρξη που από μόνη της αποτελούσε απειλή για τις αξίες της πατριαρχικής, καπιταλιστικής κοινωνίας που ζούμε. Πάντα με δυναμισμό και υπερηφάνεια, με τη σιγουριά που του έδινε το δίκαιο, στεκόταν στο πλευρό των καταπιεσμένων. Μαχόταν για τα δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων που δεν απολαμβάνουν τα προνόμια της κυρίαρχης τάξης. Ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της αδικίας τον έβρισκε πάντα απέναντι. Και στο έλεος αυτού του κόσμου εκτέθηκε τελικά και δολοφονήθηκε.

Η ζωή του Ζακ και της Zackie Oh ήταν μια γροθιά στην κανονικότητα με πάρα πολλούς τρόπους. Γι αυτό και όταν έγινε γνωστή η ταυτότητά του, έδωσε τροφή για την πυροδότηση ομοφοβικών, τρανσφοβικών, τοξικοφοβικών και λοιπών συντηρητικών αντανακλαστικών. Άλλωστε αυτά δεν έλειψαν ποτέ από τον δημόσιο, κυρίαρχο λόγο. Άλλοι φανερά και άλλοι κεκαλυμμένα το εξέφρασαν στις αντιδράσεις τους σε προσωπικές συζητήσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, κοινωνικά δίκτυα και αλλού. Αυτή τη στάση φάνηκε να κράτησαν ορισμένοι που βρέθηκαν μέσα στον όχλο που περιτριγύρησε τους δολοφόνους. Άλλοι θα κοίταζαν τρομαγμένοι, μουδιασμένοι, ανήμποροι να αντιδράσουν. Το σίγουρο είναι πως το πλήθος κόσμου που βρέθηκε εκεί, με την φωτεινή εξαίρεση των λίγων που αντέδρασαν, είτε με την απάθεια είτε με την συνενοχή του, άφησε το δικό του τραγικό στίγμα στη δολοφονία του Ζακ.

Ο ρόλος των ΜΜΕ, η στάση της δικαιοσύνης και της αστυνομίας

Τα ΜΜΕ, με το κατασκευασμένο αφήγημα για τον “επίδοξο ληστή-πρεζάκι στην Ομόνοια”, έχτισαν μεθοδικά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, την εικόνα ενός εξαθλιωμένου περιθωριακού Άλλου. Ενός Άλλου που γεννά εύκολα στη σκέψη πολλών απέχθεια ή έστω απόσταση και που οφείλει να υποστεί τη βία και τη συμμόρφωση, σε αντίθεση με την προσφιλή εικόνα του οικογενειάρχη αφεντικού που υπερασπίζεται την ιδιοκτησία του. H ιδιοκτησία που στην καπιταλιστική κοινωνία γίνεται η υπέρτατη αξία, και που χάριν της προστασίας της και της διεκδίκησής της νομιμοποιείται η αυτοδικία, ακόμα και η δολοφονία. 

Στο προφίλ αυτού του Άλλου συμπυκνώνονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι εχθρικά για την κυρίαρχη τάξη και τα πρότυπα της. Ο Ζακ δεν ήταν απλά ένα πρεζάκι που βρέθηκε την λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Ήταν ένας εργαζόμενος που ζούσε στο πετσί του την επισφάλεια, ήταν ένας περήφανος πούστης, τσούλα και ανοιχτά οροθετικός. Δε μας ενδιαφέρει σε ποιο βαθμό συνετέλεσε η καθεμιά από τις πλευρές του Ζακ στην τροπή που πήραν τα πράγματα. Ξέρουμε όμως πολύ καλά οτι αν έλειπε έστω και μία, θα ήταν διαφορετικά. Ένας καλοντυμένος, γυμνασμένος αρρενωπός άντρας ή ένα πλούσιος, προνομιούχος, διάσημος γκει που “δεν προκαλεί” δε θα βρισκόταν το ίδιο εύκολα στη θέση του Ζακ. Οι ταυτότητες που συναντιώνται στο πρόσωπό του, ότι δε φοβήθηκε ποτέ και δε δίστασε να τις δηλώνει και να μάχεται για αυτές ανοιχτά, είναι ακριβώς τα πατήματα που βρήκαν τα ΜΜΕ και κάθε λογής ομοφοβικοί, βολεμένοι πατριάρχες και φασίστες για να τον σκυλεύσουν και ουσιαστικά να τον δολοφονήσουν ξανά και ξανά.

Καθόλου τυχαία μάλιστα, ο δεύτερος δολοφόνος Θάνος Χορταριάς, ο “άγνωστος περαστικός που καταζητούνταν μέρες από την αστυνομία”, αποκαλύφθηκε πως είναι γνωστός φασίστας και στέλεχος της εθνικιστικής οργάνωσης “Πατριωτικό Μέτωπο”. Καθόλου τυχαία, διότι εκ φύσεως η φασιστική ιδεολογία πατάει στην υπεροχή του ισχυρού στον αδύναμο καλλιεργώντας τον φόβο προς το ξένο και το διαφορετικό.

Η υπεράσπιση των δύο δολοφόνων επικαλείται πέρα από την προστασία της ιδιοκτησίας τον έντιμο οικογενειακό βίο και την υγεία τους, ενώ αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και οι δύο ελεύθεροι αφού δε κρίθηκαν άξιοι προφυλάκισης. Ταυτόχρονα οι μάρτυρες διστάζουν ή φοβούνται να καταθέσουν, η αστυνομία αρνείται προκλητικά να συλλέξει επαρκή στοιχεία, να ερευνήσει σε βάθος το γεγονός και γενικά να προσφέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από ξύλο και συγκάλυψη.

Η θέση μας

Όμως, απέναντι στην κυρίαρχη αφήγηση που θέλει να αποπολιτικοποιήσει και να κανονικοποιησεί το συμβάν, η δολοφονία αυτή ερμηνεύεται διαφορετικά από εμάς. Είναι ξεκάθαρο οτι σ’αυτόν τον κόσμο δεν έχουν όλα τα σώματα την ίδια αξία. Δεν είναι κοινωνικά ουδέτερα κι ούτε αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Χρωματίζονται ταξικά, έμφυλα, φυλετικά και με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν παρά να ιδωθούν σα σύνολο και όχι σαν ξέχωρες οντότητες. Στην ταξική κοινωνία η ομοφοβία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός και ο φόβος προς κάθε τί διαφορετικό, αποτελούν για την κυριαρχία εργαλεία διαχωρισμού των καταπιεσμένων.

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τον Ζακ με όλους και όλες εμάς που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουμε βιώσει την ύπαρξη μας σαν απειλή στην κανονικότητα και σαν πρόκληση στη βία της κυριαρχίας. Και δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Αντίθετα, γεμίζει οργή και θλίψη όλα εμάς που δε χωράμε στην κανονικότητα της πατριαρχίας και βιώνουμε καθημερινά την ομοφοβική και τρανσφοβική βία που αυτή γεννάει. Που αναμετριώμαστε συνεχώς με τον φόβο και τον κίνδυνο για να υπάρχουμε ελεύθερα, ανοιχτά και να ζούμε όπως θέλουμε. Γεμίζει οργή και θλίψη όλους και όλες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τα ιδανικά του Ζακ, που βιώνουμε την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Που αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, για έναν κόσμο ελευθερίας. Που έχουμε συναντηθεί φυσικά ή νοητά με το Ζακ στους αγώνες μας. Αυτά τα συναισθήματα όμως δε μένουν στο κενό, δεν πνίγονται στον θρήνο ούτε μένουν αναπάντητα. Καλούμε όλα τα καταπιεσμένα κομμάτια να σταθούμε στο ύψος της περίστασης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συλλογικοποιηθούμε σε κοινούς αγώνες. Να βγούμε ελεύθερα στους δρόμους να φωνάξουμε:

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς και τις νεκρές μας

Να μη συνηθίσουμε στο φόβο, τη σιωπή και τον θάνατο

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ 

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 

ΠΟΡΕΙΑ 5/10 ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Συνέλευση μνήμης και οργής,

για το Ζακ 

ηράκλειο

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License