[Γερμανία] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΧΑΜΠΑΧ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΧΑΜΠΑΧ 20/9/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/9 /2018– ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ HAMBACHER FORST

Την Τετάρτη το απόγευμα, περίπου στις 3:45, o κινηματικός ακτιβιστής, μπλόγκερ και ακτιβιστής Steffen Horst Meyn, σκοτώθηκε στο χωριό δεντρόσπιτων Beechtown στο δάσος Hambacher. Έπεσε από μια κρεμάμενη γέφυρα 20 μέτρων καθώς προσπαθούσε να καταγράψει την εκκένωση που συνέβαινε εκείνη την ώρα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Διασώστες προσπάθησαν να τον βοηθήσουν στο έδαφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όμως, πέθανε λίγο αργότερα, ακόμα στο δάσος, μέσα σε ένα διασωστικό ελικόπτερο.

Είμαστε σοκαρισμέν_ και κλονισμέν_ από αυτό το τραγικό γεγονός. Συμπάσχουμε με τους φίλους και την οικογένειά του και ελπίζουμε να έχουν την ησυχία που λογικά τώρα θα χρειάζονται. Για πολλ_ από εμάς ήταν επίσης πολύ καλός φίλος, του οποίου το θάνατο δεν μπορούμε να συλλάβουμε. Ειδικά στους κατοίκους του Beechtown, που πέρασαν δύσκολες μέρες λόγω των εκκενώσεων και τώρα πρέπει να υπομείνουν και αυτό το τραγικό ατύχημα ευχόμαστε δύναμη και ηρεμία.

Μετά από όλες τις πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια μας, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα.

Θα άξιζε για εμάς να διαχειρίζονταν και οι δύο πλευρές το ζήτημα με πολύ χαμηλούς τόνους, προς το παρόν. Σήμερα, ως αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας, χρειάστηκε η εθελούσια έξοδος από τα δεντρόσπιτα. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούμε μια τέτοια απόφαση εντελώς ακατάλληλη στρατηγικά χρήση του θανάτου.

Μέσω της ενημέρωσης για την κατάληψη, αλλά πλέον και για το ατύχημα, η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και η αστυνομία έχουν λανθασμένες αναφορές. Στην πραγματικότητα, θα προτιμούσαμε να μην έπρεπε να τοποθετηθούμε ακόμα για το ατύχημα σε πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, μετά τη διάχυση ψευδών πληροφοριών και την ασέβεια ως προς το θάνατο του Steffen, βρίσκουμε τους εαυτούς μας αναγκασμένες να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

1. Την ώρα του ατυχήματος η τοπική αστυνομία και οι δυνάμεις εκκένωσης είχαν ήδη παραταχθεί στο Beechtown. Παραθέτουμε το λινκ με το βίντεο και τις φωτογραφίες (https://bit.ly/2xyVOy5). Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν οι μπάτσοι να λένε το αντίθετο.

2. Σε έξι χρόνια κατάληψης του δάσους, σχεδόν χωρίς καμία διακοπή, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για εξίμισι χρόνια οι κορυφές των δέντρων κατοικούνταν και οι άνθρωποι μετακινούνταν πάνω-κάτω και από δέντρο σε δέντρο, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια άλλη παρόμοια περίπτωση. Το γεγονός πως η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η αστυνομία και η RWE εκμεταλλεύονται το τραγικό ατύχημα για να δικαιολογήσουν τη βίαιη εκκένωση, είναι ανάξιο και κοροϊδεύει τα άτομα που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα.

3. Η ερώτηση που μας συνοδεύει όλες αυτές τις μέρες είναι: «γιατί;». Για εβδομάδες, το δάσος του Χάμπαχ έχει πολιορκηθεί με σκοπό την εξόρυξη λιγνίτη. Δεν είναι σύμπτωση, από τη δική μας σκοπιά, πως ο πρώτος θάνατος στην ιστορία των καταλήψεων (του δάσους) σημειώνεται τώρα, κατά της διάρκεια της εκκένωσης.

Όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην εκκένωση βρέθηκαν κάτω από πολύ στρες λόγω της καμπάνιας κατά της εκκένωσης, της οποίας ο ρυθμός ήταν ταχύτατος. Διαρκής θόρυβος από τις αποπομπές και το καθάρισμα, προβολείς και δυνατά μπλε φώτα μέρα-νύχτα, τεράστια παρουσία μπάτσων εδαφικά, ηχογραφήσεις με θορύβους από πριόνια, ψεύτικα γαυγίσματα σκύλων αλλά και ειδήσεις για την απειλητική επέλαση των δυνάμεων καταστολής- λίγα από εκείνα που αφήνουν σωματικά και ψυχικά τα σημάδια τους στα άτομα που συμμετέχουν. Οι αϋπνίες, το στρες και η υπερκινητικότητα είναι «δηλητηριώδη» για την προσοχή και ηρεμία που είναι απαραίτητες για το σκαρφάλωμα στα δέντρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει άμεση σχέση με την ακριβή δράση της τοπικής αστυνομίας την ώρα του ατυχήματος. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι όμως πως ο θανών αποφάσισε να ανέβει τη γέφυρα επειδή του απαγορεύτηκε από τους μπάτσους η καταγραφή των γεγονότων στο έδαφος.

«Επειδή η δουλειά του Τύπου απαγορεύεται συχνά τις τελευταίες μέρες στο Hambacher Forst, βρίσκομαι τώρα σε 25 μέτρα ύψος στο Beechtown, για να καταγράψω τις διαδικασίες της εκκένωσης. Δεν υπάρχει ταινία οριοθέτησης εδώ πάνω.» (https://bit.ly/2MPh6NB)

Επίσης, η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η αστυνομία και η RWE πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να αναλογιστούν αυτές τις μέρες. Η προσπάθεια να κατηγορήσουν τις υποτιθέμενες ελλείψεις ασφάλειας στις κατασκευές είναι μια ξεκάθαρη στρατηγική στη συγκεκριμένη περίπτωση και είναι εντελώς ακατάλληλη.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ηρεμία για το απαραίτητο πένθος. Δεν αρκεί να αναβληθούν οι σταθερές αποπομπές μέχρι επομένης προειδοποιήσεως. Τη νύχτα μετά το ατύχημα, το Beechtown ήταν ακόμα φωτισμένο με προβολείς και ηχούσαν ψεύτικα γαυγίσματα σκύλων. Το δάσος είναι ακόμα γεμάτο με αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες έχουμε βιώσει μόνο ως εχθρούς τις τελευταίες εβδομάδες και χρόνια. Οι ανυψωτικές πλατφόρμες, τα μηχανήματα για την εκκένωση, πίδακες και πριόνια βρίσκονται ακόμα στο δάσος και αναμένουν την επαναχρησιμοποίησή τους. Αυτή δεν είναι μια παύση φιλευσπλαχνίας.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια άμεση απόσυρση των μπάτσων και το τέλος των εκκενώσεων και των υλοτομιών. Το δάσος και οι άνθρωποι χρειάζονται ξεκούραση για να διαχειριστούν το ατύχημα. Επιπρόσθετα, η αστυνομία πρέπει να αναθεωρήσει θεμελιωδώς την αναπτυξιακή στρατηγική της και τον μανιακό ρυθμό των εκκενώσεων.

Έχουν υπάρξει υπερβολικά πολλά περιστατικά τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν θέσει την υγεία και τις ζωές των ακτιβιστ(ρι)ών σε κίνδυνο. Η ελευθερία του τύπου περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής. Υλικά που χρησίμευαν για ασφάλεια, όπως σκοινιά, λουριά για σκαρφάλωμα και πυροσβεστήρες καταστράφηκαν σε μεγάλες ποσότητες ή απομακρύνονταν συστηματικά. Για τους ανθρώπους πάνω στα δέντρα ήταν αναμενόμενο ένα ψυχικό, συναισθηματικό και σωματικό βάρος, που δεν επιτρέπει ούτε το ασφαλές σκαρφάλωμα ούτε την αντιμετώπιση ενός θανάτου.

Όλο αυτό πρέπει να σταματήσει. Επομένως, απαιτούμε την άμεση ακύρωση της αποστολής και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Αφήστε μας να θρηνήσουμε με την ηρεμία μας.

https://hambachforest.org/blog/2018/09/20/press-release-09-20-2018-tragic-death-in-hambach-forest/

μετάφραση: δαμάλα fera

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License