Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2018: η πολιτική εκδήλωση στον Πειραιά (14/09)


post image

Την Παρασκευή 14/09, δύο ημέρες μετά την αντιφασιστική διαδήλωση στους δρόμους της Σαλαμίνας με στόχο τα τοπικά γραφεία της Χ.Α., διοργανώσαμε την πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της οργάνωσης στο κέντρο του Πειραιά στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, τιμώντας τον Παύλο Φύσσα.

Συγκεντρωθήκαμε νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, μοιράζοντας πληθώρα υλικών και περιοδικών μας καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει την συζήτηση. Κατά τις 7μμ ξεκίνησε η εκδήλωση με εισήγηση από την οργάνωση επιχειρηματολογόντας πάνω σε κεντρικά ζητήματα όπως η ελληνική πολιτική κατάσταση, η άνοδος της ακροδεξιάς, η Δίκη της Χρυσής Αυγής και τα εργαλεία του αντιφασιστικού κινήματος. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και πολιτικές τοποθετήσεις από συντρόφους και Πειραιώτες. Η μεγάλη προσέλευση αντικατοπτρίζει την αγωνία και το ενδιαφέρον του κόσμου για την αντιμετώπιση του εθνικισμού και το προχώρημα του ταξικού αγώνα στο σήμερα.

Όσον αφορά την τοποθέτηση της ΟΡ.Μ.Α., αναλύσαμε την ελληνική πραγματικότητα, πώς δηλαδή η συνέχιση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων με την όξυνση των ανταγωνισμών και των εθνικών αντιπαραθέσεων θα χρειαστεί ένα πολιτικό δυναμικό που δεν θα καταφεύγει στο αφήγημα "δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος", αλλά στη συνειδητή επιλογή αντιδραστικών μέτρων. Το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί επιτυχημένα - αν χρειαστεί - σε ένα κόμμα ανοιχτής ταξικής καταστολής είναι ένα ερώτημα που υπάρχει στο αστικό στρατόπεδο. Η δημιουργία μιας μαζικής ακροδεξιάς από το ιστορικά έμπιστο αστικό πολιτικό δυναμικό είναι απόλυτα αναγκαία για το σύστημα είτε ως κυβέρνηση διαδοχής, είτε ως κυρίαρχη αντιπολίτευση για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Ως εργατική τάξη πρέπει να προετοιμαστούμε ενάντια σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό σκηνικό που στήνει η αστική τάξη. Απέναντι στην ακροδεξιά ανασυγκρότηση δεν υπάρχει ο δρόμος της ρεαλιστικής υποταγής στο κεφάλαιο και τους θεσμούς, αλλά η ανάγκη να χαράξουμε μια διαδρομή επαναστατικής ανατροπής τους.

Για την επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, καταθέσαμε και φέτος την αντίληψη μας πως ένα τέτοιο σύμβολο του κινήματος δεν μπορεί να τιμηθεί άλλη ημέρα εκτός από την 18η Σεπτέμβρη, την ημέρα αυτής της κορυφαίας πράξης από μεριάς του, να είναι σε άλλο τόπο εκτός από το κέντρο της πρωτεύουσας και να γίνει προς άλλη κατεύθυνση εκτός αυτής του πολιτικού κέντρου των δολοφόνων του, δηλαδή προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Μεσογείων, ως κεντρικός ενορχηστρωτής της κάθε φασιστικής δράσης από το Καστελόριζο ως τον Έβρο.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στον τέταρτο χρόνο της δίκης της Χρυσής Αυγής και στις απολογίες των ναζί, έχει ήδη δρομολογηθεί ο τρόπος τιθάσευσης της φασιστικής συμμορίας. Μόνο με μια εντυπωσιακή και εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όπου είτε θα αθωωθεί ακόμα και ο Ρουπακιάς ως «βρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα», είτε θα διαλυθεί νομικά η Χρυσή Αυγή και θα πάνε όλα τα μέλη και στελέχη της στη φυλακή, θα έχουμε αλλαγή δεδομένων. Μέσα από την ετυμηγορία της δίκης θα δούμε πόσο πολύ το πολιτικό σύστημα θα «τραβήξει το αυτί» των φασιστών.

Οι διώξεις έχουν φέρει τεράστια αποσυσπείρωση μελών και στελεχών ενώ παράλληλα έχει ελαχιστοποιηθεί η διεισδυτικότητα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό όχημα στάθηκε παντελώς ανίκανο να συγκροτήσει την παραμικρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ξεπηδούν ξενοφοβικά κινήματα, στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί ούτε μια ρατσιστική «επιτροπή κατοίκων». Αυτό έγινε κατορθωτό γιατί ο Μαχητικός Αντιφασισμός δεν επαναπαύθηκε στις δικαστικές διώξεις, αλλά ξήλωσε όλα τα συγκεκριμένα δίκτυα που είχαν απλωμένα οι δολοφόνοι ναζί και παρεμπόδισε την οποιαδήποτε κίνηση ανασυγκρότησης τους. Οι δικαστικές διώξεις είναι ένα χρήσιμο πολιτικό περιβάλλον και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για όφελος του ταξικού εργατικού κινήματος.

Η διαμόρφωση ενός Μαζικού Μαχητικού Αντιφασιστικού κινήματος είναι αυτό που θα διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα που θα δυσκολέψει την όποια αναζήτηση συμβιβασμού του πολιτικού κατεστημένου με τους νεοναζί. Η επίκληση για «δίκη – καταδίκη» της Χρυσής Αυγής δεν προσφέρει κάτι παραπάνω στην μάχη ενάντια στο φασισμό. Η ολοκληρωτική σύγκρουση με την επερχόμενη ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς είναι αυτή που θα σπρώξει ξανά στο πολιτικό περιθώριο τη φασιστική ατζέντα και θα ξεδοντιάσει, είτε τη Χρυσή Αυγή, είτε το οποιοδήποτε αναβαπτισμένο νεοφασιστικό πολιτικό σχήμα.

Για την ΟΡ.Μ.Α. η σύγκρουση με τις τελευταίες τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο αγωνιστών του ταξικού εργατικού κινήματος. Σε Σαλαμίνα – Πέραμα, Πειραιά, Άλιμο – Νότια Προάστια, Μαρούσι – Νέο Ηράκλειο και Βόρεια προάστια δεν τσακίζουμε μόνο τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, αλλά συγκρουόμαστε με την ανασυγκρότηση της ρατσιστικής και εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Επόμενες τοπικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις:

Μαρούσι, Τετάρτη 19/9, Σταθμός ΗΣΑΠ 7μμ.
Άλιμος, Πέμπτη 20/9, Λεωφ. Ελευθερίας & Θουκυδίδου 7μμ.

 

Οργάνωση Μαχητικού αντιφασισμού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License