Αντιφασιστική διαδήλωση 18 Σεπτέμβρη, Θεσσαλονίκη

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 18/9 | ΚΑΜΑΡΑ | 18:00 Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβρης 2018 Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ο.Σ. Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό «Libertatia»

Αντιφασιστική διαδήλωση

 

18 Σεπτέμβρη κανένας μας δεν σκοτώνεται

 

18 Σεπτέμβρη 2013, Κερατσίνι

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Είχαν προηγηθεί η δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, δεκάδες φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις και ποκγρόμ σε μετανάστες, η δολοφονική επίθεση σε εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, σε δομές και χώρους του αντιφασιστικού και αναρχικού κινήματος και γενικότερα στον κόσμο του αγώνα (στέκια και καταλήψεις). Η δολοφονία του Φύσσα σηματοδοτεί το απόγειο της εγκληματικής φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής, η οποία ως το μακρύ χέρι του συστήματος πριμοδοτούνταν από το κράτος και το πολιτικό του προσωπικό (προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μέσω της θεωρίας των δύο άκρων, συμψηφισμός της κινηματικής αντιβίας με την φασιστική, ιδεολογήματα περί «σοβαρής» Χρυσής Αυγής κλπ). Πρόκειται για το αποτέλεσμα του σχεδιασμού του κράτους ως απάντηση στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και της μετέπειτα πυκνής μαχητικής περιόδου του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, επιχειρώντας να ανακόψει την δυναμική του τοποθετώντας στο προσκήνιο τους φασίστες, ως αυτό που πάντα ήταν. Η πιο απροκάλυπτη μορφή της κρατικής και καπιταλιστικής εξουσίας, στην υπηρεσία του κράτους και των αφεντικών.

18 Σεπτέμβρη 2018, ο χρόνος δεν παγώνει, το νήμα ξετυλίγεται

Η σημερινή συνθήκη μας βρίσκει αντιμέτωπους με την επανεμφάνιση του εθνικιστικού, φασιστικού και μισαλλόδοξου λόγου και δράσης στο προσκήνιο, με αφορμή την ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος από το κράτος ώστε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στη διεθνή σκακιέρα των διακρατικών ανταγωνισμών και συμφερόντων. Με όχημα τη διοργάνωση εθνικιστικών, δήθεν ακομμάτιστων και αντισυστημικών, συλλαλητηρίων συσπειρώθηκε το πιο βαθιά συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας με διάφορες φασιστικές και εθνικιστικές γκρούπες να αποκτούν κεντρικό ρόλο, θέτοντας τα περιεχόμενα και καθορίζοντας τη στόχευση των συλλαλητηρίων αυτών. Η επανεμφάνιση αυτή της ακροδεξιάς συνοδεύεται από χαρακτηριστικά κινήματος δρόμου επιδιώκοντας την ηγεμονία της στο πολιτικό σκηνικό, θέτοντας η ίδια την πολιτική ατζέντα.

« Το συλλαλητήριο […] θα αποτελέσει τον λαγό για τον φασίστα δρομέα. Ο «αγνός πατριωτισμός» που επικαλούνται κάποιοι από τη βιτρίνα των διοργανωτών δεν είναι παρά η μεγάλη αυλή του εθνικισμού και του φασισμού.»[Ανακοίνωση της Συλλογικότητας για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο» για το εθνικιστικό συλλαλητήριο της 21ης Γενάρη 2018 στη Θεσσαλονίκη]

Μέσα σε αυτήν την εθνικιστική χοάνη της μισαλλοδοξίας που ενσάρκωσε το τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια με τον πιο γραφικό και συνάμα πιο αποκρουστικό τρόπο, ξεπήδησε η εγκληματική δράση του φασιστικού εσμού. Εθνικιστικές οργανώσεις, χούλιγκαν, χριστιανικά σωματεία, συνθέτουν το μωσαϊκό του φασιστικού όχλου. Ο απολογισμός των εθνικιστικών συλλαλητηρίων περιλαμβάνει τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, επιθέσεις σε δομές και κόσμο του αγώνα (ΕΚΧ Σχολείο, αντιεθνικιστική συγκέντρωση της Καμάρας, Θέατρο Εμπρός, Προοδευτική Τούμπας, ΕΚΧ Φαβέλα, Κατάληψη ΛΚ37, Παλιό Νεκροτομείο) καθώς και πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που η κοινωνία μετρούσε ακόμα τους νεκρούς της από το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα των πυρκαγιών στην Αττική, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη ανεξαρτήτου χρώματος/φύλου/φυλής, ακροδεξιές ομάδες οργάνωναν επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα της φασιστικής δράσης είναι ο ξυλοδαρμός δύο παιδιών έξω από ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

The show must go on

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη διαμορφώθηκαν οι όροι διεξαγωγής της φετινής ΔΕΘ. Οι ρόλοι μοιράστηκαν, το σενάριο δρομολογήθηκε, το σκηνικό στήθηκε. Το κράτος και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας, της τάξης και της νομιμότητας από την μία μεριά. Από την άλλη οι φασίστες ως «αντισυστημική» δύναμη ενάντια στο «σάπιο προδοτικό κατεστημένο». Φαινομενικά αντιπαραθετικές εικόνες, στην πραγματικότητα συμπληρωματικές. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, το κράτος και το παρακράτος σε μια καλοστημένη παράσταση. Την ημέρα των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ, μία ημέρα που φέρει το πρόσημο των κινημάτων και του αντικρατικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, οι φασίστες προσπάθησαν μέσα από δήθεν συγκρούσεις με την αστυνομία να δώσουν «εθνικό» χαρακτήρα και να την μετατρέψουν σε φιέστα εθνικής συσπείρωσης, ομοψυχίας και ανάτασης, όπου καταπιεστές και καταπιεσμένοι πορεύονται μαζί για το «εθνικό συμφέρον», δηλαδή για τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Ένα «εθνικό συμφέρον» που απαιτεί την ευθυγράμμιση της κοινωνίας με τα συμφέροντα της κυριαρχίας, κατασκευάζοντας τον «Άλλο», τον εσωτερικό εχθρό από την εδώ μεριά των συνόρων που είναι ο κατατρεγμένος, ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο απεργός, ο κομμουνιστής, ο αναρχικός και γενικότερα όποιος υψώνει ανάστημα στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και τον εξωτερικό εχθρό από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια μοίρα με εμάς και αντιμετωπίζει την ίδια εξαθλίωση, την ίδια προοπτική μέσα στην καπιταλιστική δυστοπία. Συντίθεται έτσι το πλαίσιο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, όπου αφενός οι πληβείοι καλούνται να σκοτωθούν μεταξύ τους για τα συμφέροντα των αφεντικών, αφετέρου έχουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις χρυσές εφεδρείες του συστήματος, τα τάγματα εφόδου των παρακρατικών νεοναζί, όταν αναπτύσσουν αντιστάσεις απέναντι στο κρατικό-καπιταλιστικό σύμπλεγμα καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

«Ξέρουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί την καταστροφή του φασισμού, γιατί η αστική τάξη είναι υποχρεωμένη να βρίσκει καταφύγιο σε αυτόν, κάθε φορά που βλέπει την εξουσία να της φεύγει από τα χέρια» [Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι]

Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος, όπου η έννοια του αντιφασιστικού κράτους είναι σχήμα οξύμωρο, καθώς το ένα χρειάζεται το άλλο για τη ζωτική τους ύπαρξη. Για το λόγο αυτό, οι φασίστες χαίρουν της προστασίας τόσο από την δικαστική εξουσία, κρατώντας τους μέσα στο κάδρο, όσο και της προστασίας από την εκτελεστική εξουσία του κράτους. Είναι αυτό το σημείο όπου από δυνάμεις καταστολής της αντικαπιταλιστικής και αντικρατικής δράσης μετατρέπονται σε δυνάμεις προστασίας (και άλλοτε συνεργασίας) του φασισμού. Είναι αυτή η συνθήκη που επιτρέπει τη Χρυσή Αυγή να συνεχίζει να υφίσταται ως νόμιμο κόμμα, αν και με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ως υπόδικους -εν ενεργεία βουλευτές ωστόσο- για εγκληματική οργάνωση, και ταυτόχρονα να μπορεί να δρα παράνομα και απρόσκοπτα δίχως την επίσημη υπογραφή της, πραγματοποιώντας φασιστικές επιθέσεις στο παρασκήνιο, φτάνοντας ακόμα και στη στοχοποίηση και ξυλοδαρμό συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα ή προβαίνοντας σε επιθέσεις εναντίον απεργών στο λιμάνι του Πειραιά, λειτουργώντας ως τον πιο προωθημένο εκτελεστικό βραχίονα των αφεντικών (COSCO), ντόπιων και πολυεθνικών.

Συνοψίζοντας, ο μόνος κερδισμένος από την φετινή ΔΕΘ αναδείχθηκε το κράτος και η κυβέρνηση ειδικότερα, η οποία εκμεταλλευόμενη τη συνθήκη που η ίδια δημιούργησε με τις δήθεν αντισυστημικές συγκρούσεις φασιστών-αστυνομίας, έπαιξε το χαρτί του τοποτηρητή της αστικής νομιμότητας με αντιδεξιό πρόσημο. Άλλωστε, η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση έχει αναδειχθεί σε προνομιακό διαχειριστή της κρατικής εξουσίας καθώς έχει κατορθώσει να επιβάλλει όλα τα μέτρα, τις διατάξεις και τις καπιταλιστικές προσταγές της κυριαρχίας που οι προκάτοχοί της δεν μπόρεσαν. Γεγονός που έχει αναγνωριστεί από την άρχουσα τάξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδίδοντάς της εύσημα.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, όπου το πιο μαύρο μέτωπο της ανθρώπινης ιστορίας προσπαθεί να σηκώσει εκ νέου κεφάλι, απαντάμε με την όξυνση της αντιφασιστικής πάλης. Υψώνουμε αντιφασιστικά αναχώματα στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας κατάστασης όπου φασιστικές συμμορίες κυκλοφορούν και επιτίθενται στους πληβείους και τον κόσμο του αγώνα. Από τις δομές μας, τις γειτονιές μας μέχρι τους χώρους εργασίας μας, σε όλο το φάσμα του κοινωνικού πεδίου αντιμαχόμαστε τον εθνικισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Απέναντι τόσο στο κράτος και το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και κανιβαλισμό, όσο και στο πιο προωθημένο τμήμα του που δρα ως εμπροσθοφυλακή των συμφερόντων του κράτους και του κεφαλαίου, δηλαδή το φασιστικό παρακράτος.

Να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά με ακηδεμόνευτους ταξικούς αγώνες, ανεξάρτητα από την προβιά που φοράει κάθε φορά, είτε με τη μάσκα του Μακεδονομάχου, είτε με του μπράβου απεργοσπάστη, είτε του μισαλλόδοξου ρατσιστή που δεν θέλει πρόσφυγες και μετανάστες στη γειτονιά.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 18/9 | ΚΑΜΑΡΑ | 18:00

Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβρης 2018

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»,

μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ο.Σ.

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό «Libertatia»

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License