Δολοφονία ιθαγενή υπερασπιστή τού Αμαζόνιου


Ένας ηγέτης μιας φυλής του Αμαζονίου γνωστός στή Βραζιλία για τήν υπερασπιση το;Y περιβάλλοντος δολοφονήθηκε πρίν από λίγες μέρες,το τελευταίο θύμα σε μια σειρά από θανάτους μεταξύ της φυλής.

Το σώμα του Jorginho Guajajara βρέθηκε κοντά σε ένα ποτάμι στο κρατίδιο της Βραζιλίας Maranhão. Ήταν ηγέτης του λαού τών Guajajara,μιάς φυλής στά πρόθυρα τής εξαφάνισης εξ αιτίας τής αποψίλωσης τού δάσους πού ζουν, αναγνωρισμένοι διεθνώς για το έργο τους ως «υπερασπιστές του Αμαζονίου» στην πιο απειλητική περιοχή σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος τον σκότωσε, αλλά μια ισχυρή μαφία υλοτομίας έχει επανειλημμένα στοχεύσει στη φυλή για το έργο της που προστατεύει τόσο το τροπικο δάσος, όσο και τα αδερφικά μέλη μιας γειτονικής φυλής,τών Awα, που ζουν εκεί απομονωμένοι και αντιμετωπίζουν άμεση εξόντωση.

Το σώμα του Jorginho Guajajara βρέθηκε κοντά σε ποταμό στον ανατολικό Βραζιλιάνικο Αμαζόνιο.Αντιμετωπίζοντας την κρατική αδιαφορία,η φυλή σχημάτισε μια ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος που ονομάστηκε Guardians of the Amazon για να εκδιώξει τους εισβολείς. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί έως και 80 μέλη της φυλής.Η δολοφονία του Jorginho Guajajara αποτελεί περαιτέρω ένδειξη τής αυξανόμενης βίας τών μαφιόζων υλοτόμων. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μια ομάδα από την Ibama (περιβαλλοντική υπηρεσία τής Βραζιλίας) και ή περιβαλλοντική στρατιωτική αστυνομία στάλθηκαν στήν περιοχή Arariboia της Guajajara, μια σπάνια κίνηση από τις αρχές πού όμως δέν απέτρεψε μιά ακόμη τραγωδία.Οι Guajajara λένε ότι: "Οι συγγενείς μας Awá δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν καταστραφεί το δάσος τους.Όσο ζούμε, θα αγωνιστούμε για τους απομονωμένους Ινδιάνους,για όλους μας και για τη φύση ».

Η Survival International έχει διαμαρτυρηθεί στις αρχές της Βραζιλίας για το κύμα βίας κατά τών Guajajara, τό οποίο έχει μείνει ατιμώρητο.

Ο Διευθυντής Διεθνούς Επιβίωσης Stephen Corry δήλωσε ότι: "Οι Υπερασπιστές του Αμαζονίου αντιμετωπίζουν μια επείγουσα ανθρωπιστική κρίση και αγωνίζονται για την ίδια την επιβίωσή τους. Αυτή η μικρή φυλή Ινδιάνων του Αμαζονίου αντιμετωπίζει μια επιθετική,ισχυρή και ένοπλη μαφία υλοτομίας με στενούς δεσμούς με τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς.Και πληρώνουν με τη ζωή τους τήν αντιστασή τους.Χρειάζονται επειγόντως δημόσια στήριξη για να διασφαλιστεί ή επιβιώσή τους. "

Οι "φύλακες του Αμαζονίου" περιπολούν, βρίσκουν τούς υλοτόμους,τούς διώχνουν ακόμη καί μέ τήν βία καί καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους.

Το αυτόχθονο έδαφος τής Arariboia περιλαμβάνει ένα μοναδικό οικοσύστημα στην περιοχή μετάβασης μεταξύ της σαβάνας και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Υπάρχουν είδη εκεί που δεν βρίσκονται αλλού στον Αμαζόνιο. Η γη εντός της εγχώριας επικράτειας απειλείται από παράνομους υλοτόμους.Βίαιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση στο τμήμα αυτόχθονων υποθέσεων τού FUNAI και στήν φυλετική προστασία τής γης σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς η περιοχή δεν παρακολουθείται ούτε υπερασπίζεται σωστά οι αρχές.Καί δέν είναι ή μοναδική στόν Αμαζόνιο όπου δραστηριοποιείται μιά ισχυρή και βίαιη μαφία υλοτόμησης,υποστηριζόμενη από ορισμένους τοπικούς πολιτικούς.Ειναι παντού.

"GUARDIANS OF THE AMAZON"

https://www.youtube.com/watch?v=BVDYYQzV-Og

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License